Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 45 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Antrotomia, Mastoidectomia,

Share

Mastoidectomia, Antrotomia

Fülgyulladás szövődmőnye mastoiditis okozA mastoiditis miatt végzett fülműtétet a csecsnyúlvány egyszerű lékelésének, antrotomiának, mastoidectomiának nevezzük. A mastoidectomia fülműtét célja a csecsnyúlvány és az antrum sejtrendszerének széles feltárása, kitakarítása, a dobüreg drenálása (drenázs, drainage) és a kórosan elváltozott csontrészletek eltávolítása.

A mastoidectomia fülműtétet általában helyi érzéstelenítésben végezzük, a csecsnyúlvány, mastoideum bőre és a csecsnyúlvány csonthártyája alá fecskendezett érzéstelenítővel. Altatásban csupán a nyugtalan betegeket operáljuk. Felnőttek a műtét előtt fél órával előkészítő injekciót kapnak intramuscularisan. 

A gyermekek, csecsemők mastoidectomája természetesen mindig altatásban történik. 

Altatást alkalmazzunk akkor is, ha kiterjedt csonthártya alatti tályog, subperiostealis tályog megnehezítené az érzéstelenítő bőr alá fecskendezését.

 

Mastoidectomia műtét menete

A A mastoiditis fülműtéte a mastoidectomia, mastoidectomia kezdetén a fül mögött, retroauricularisan ívalakú metszést ejtünk a lágyrészeken és a csonthártyán keresztül. A fül mögötti metszést a fülkagyló felső szélétől a csecsnyúlvány csúcsáig hosszabbítjuk meg. A mastoidectomia metszésvonalát fél cm-re párhuzamosan a fülkagyló hátsó áthajlási redőjétől vezetjük. Raspatóriummal letoljuk a csontról a lágyrészeket előre és hátrafelé, és így szabaddá tesszük a csecsnyúlvány csontos felszínét. A sebszéleket, feltárjuk, szétkampózzuk. Mielőtt hozzáfognánk a csecsnyúlvány felvevéséhez vagy operációs fúróval való felfúráshoz, figyelembe kell venni az irányadó tájékozódási pontokat: a hallójáratot, a linea temporalist, amely megfelel a középső koponyagödör fenekének, a spina suprameatum-ot, ami jelzi a hallójárat hátsó falát. A fülműtéti terület nem terjedhet az említett határokon túl. A mastoid csont felfúrását a spina suprameatum mögött 2—3 mm-rel kezdjük el, mivel ezen a tájékon helyezkedik el az antrum, amelynek feltárása a műtét egyik fő célja. 

Mastoidectomia  fülműtét a Mastoiditis szövődménye miatti fülműtét, amit fülsebészet végez SzegedenMastoidectomia során először eltávolítjuk a kemény kortikális csont réteget, majd tágítjuk a trepanációs nyílást, és egyúttal mélyebbre hatolunk az antrum irányában. Az antrum és az aditus ad antrum széles feltárása közben eltávolítjuk a kórosan károsodott mastoid csontrészleteket. A mastoidectomia műtét során kiterjesztjük a fülműtéti területet hátrafelé a sinus sigmoideustól a sinus transversusig, felfelé és előrefelé a járomív nyúlványig (arcus zygomaticus) és eltávolítjuk a csecsnyúlvány csúcsának beteg csontsejtjeit. Az antrumba óvatosan bevezetett kutasz az aditusba kerül, így különíthetjük el az antrumot egy közönséges mastoid sejttől. Látótérbe hozzuk az üllő (incus) rövid, és hosszú szárát, és meggyőződünk a hallócsontláncolat folytonosságról és vezetőképességéről. Műtét közben a beolvadt csontszövet eltávolításakor szükség szerint feltárjuk a kemény agyburkot és a sinus sigmoideust.

Mastoidectomia és radikális fülműtét a gyermekek és felnőttek fülműtéte szövődményes középfülgyulladás esetén. Mastoidectomia során a hallójárat hátsó csontos falát meghagyjuk. Kiterjesztet mastoidectomia során, (radikális fülműtét), a hallójárat csontos falát is elfújuk (nyitott fülműtét). Radikális fülműtét után egy maradandó üreg keletkezik a mastoid csontban, amely a hallójárat felöl jól belátható és takarítható. A radikális fülműtétet leggyakrabban krónikus koleszteatómás középfülgyulladás kapcsán kialakult szövődmények miatt végzünk. A műtét eredményeképpen a sejtek bonyolult rendszere helyén egyetlen nagyobb üreget képzünk.

A fülműtét kivitelezését jelentősen megkönnyíti, ha sipolyjáratokat találunk a kortikális rétegben, vagy ha a kortikális csont eltávolítása közben gennyre bukkanunk. A fülműtét utáni szövődménymentes lefolyás szempontjából igen fontos, hogy rendesen feltárjuk az egész sejtrendszert, gondosan eltávolítsuk a beteg csontrészleteket és a mastoid sejteket kitöltő gyulladásos sarjszövetet.

A műtét után az üreget jodoform gézzel (jodoformos csík) tamponáljuk és drenáljuk. A sebszéleket bevarrjuk. A műtéti területet gézlappal és vastag fedőkötéssel fedjük, amelyet pólyával erősítünk meg. A nyitott műtéti utókezelés mellett a zárt eljárást is alkalmazzák. Ebben az esetben a sebet elsődlegesen zárjuk, illetve csupán kis nyílást hagyunk szabadon az alsó sebzúgban. Az üreget különböző gyógyszerekkel töltjük ki. Az egynapos sebészet terjedésével a zárt technika egyre nagyobb létjogosultságot kap. 

Radikális fülműtét, mastoidectomia  műtét menete a fülsebészet, gyakori megoldása.Szükséges, hogy a műtétet végző sebész, fülsebész teljesen jártas legyen a fülműtéti technikákban és pontos anatómiai ismeretekkel rendelkezzék. A műtét veszélyes a sinus (vénák), a dura, agyhártya, labirint block (egyensúlyszerv), középfülben a hallócsontok és az arcideg sérülésének lehetősége miatt. A sinus sérülésekor a profúz vérzést nyomó tamponnal csillapíthatjuk, még jobb, ha a sérülés helyére izomdarabkát erősítünk.

Bezold-mastoiditis, Bezold tályog esetén teljesen el kell távolítani a csecsnyúlvány csúcsát, és szélesen fel kell tárni a nyakizmok között elhelyezkedő tályogot. Zygomaticitis esetén a metszést előre is meghosszabbítjuk a fülkagyló elé és feltártjuk a járomnyúlvány sejtrendszerét is.

Csecsemőkori mastoiditis fülműtéte az antrotomia, ami  a gyermekek fülműtéte. Két éven aluli gyermekek fülműtéte, (mastoidectomia, antrotomia) különleges óvatossággal hajtandó végre. Mindenekelőtt gyerekeknél nem szabad az összes lágyrészeket teljes vastagságukban egyszerre átmetszeni a csontig, minthogy a csont puhasága vagy defektusa esetén könnyen megsérülhet az agyhártya. Ezért ajánlatos a metszést rétegesen végezni. Gyermek és csecsemőkorban a csonthártya leválasztását rendes raspatóriummal végezzük. Az anatómia támpontok elmosódottak; ilyenkor a hallójárathoz, annak hátsó és felső falához igazodunk.

Az antrumot, fúróval, éles kanállal (volkmann kanál) és vésővel tárjuk fel. A kalapács teljesen felesleges, minthogy a csont puha. Az antrum felületesen helyezkedik el és könnyen feltárható.

 

Mastoidectomia, antrotomia műtét utáni gondozás és kezelés

Fülműtét utáni gondozás és fájdalomcsillapítás gyakorisága meghatározza a középfülgyulladás gyógyulását. A mastoidectomia, antrotomia műtét utáni kezelés célja a fülgennyedés megszüntetése, a műtéti terület sarjszövettel való kitöltése, ami később hegszövetté alakul át. Erre a célra irányul a kezelés egész taktikája, a kötéscserék üteme és a serkentőszerek alkalmazása.

Az első kötéscsere és a tampon eltávolítása rendszerint a műtétet követő 5—6. napon történik. Láz, fejfájás és a bőrön mutatkozó gyulladásos elváltozás esetén, ha feltehető, hogy az említett tünetek az üregben felgyűlő genny retenciójával kapcsolatosak, a tampont a mastoid üregből már korábban is eltávolíthatjuk.

A fülműtétet követő napon a fülkötés gyakran véresen átüt. Ebben az esetben csupán külső fedőkötés váltást (géz, vatta és pólya) végzünk. Az első kötéscserekor a beteg fekvő helyzetben van. A fedőkötéscserét másodnaponként, később ritkábban ismételjük. A sebből a mastoid tampont húzzuk, lazítjuk. Mindig be kell tartanunk azt a szabályt, hogy amíg a hallójáratból genny ürül, nyitva tartjuk az antrumot. A gennyürülés megszűnte után már nem szabad zavarni az antrum záródását.

A fülműtéti utókezelés tartama átlagosan egy - másfél hónap. Gyógyulásnak számítjuk a fülműtéti üreg teljes elzáródását, a váladék megszűnését és a hallás helyreállását.

Érdeklődjön rendelésünkről! Várjuk jelentkezését, hogy Önnek is segíthessünk!
SZEGEDI FÜLKLINIKA 
Tisztelettel
 
Dr.med.habil. Vass Zoltán
az orvostudomány kandidátusa
 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76 Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 20 397 4144
Email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS


 
vissza az oldal elejére