Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 54 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Belsőfül keringési zavar

Share

Belsőfül keringési zavara, vasomotoros zavar, (vazomotoros zavar)

Szédüléses panaszok oka a belsőfül keringés zavara vérellátási betegsége. A belsőfül keringési zavarai szédüléses rohamokban, émelygésben, bizonytalanságban, egyensúlyzavarban, halláscsökkenésben, fülzúgásban nyilvánulnak meg. A belsőfül keringési zavarban a szédüléses rohamok tartama és intenzitása különböző. Rohammentes időszakban a labyrinth funkciója vagy teljesen normális, vagy a vesztibularis készülék fokozottabban ingerlékeny, gyors fejforgatás, élénk mozgás stb. alkalmával.
A belsőfül keringési zavarában a betegek nem képesek villamoson, gépkocsin utazni, különösen a menetiránynak háttal ülve.
Labyrinth tüneteken kívül a betegek általános vasomotoros tüneteket mutatnak, mint verejtékezés, paresztéziák, paraesthesiák, kipirulás, vagy elsápadás, szívdobogás, vasomotoros rhinitis, orrdugulás, hasmenés stb. Az általános vazomotoros tünetek roham idején jelentősen fokozódhatnak.
 
 
Agyi keringés zavar és belsőfül keringés A központi idegrendszer ártalmának jelentős szerepe van a belsőfül vazomotoros, keringési megbetegedéseinek kialakulásában. Ismeretes az endokrin rendszer szabályozó szerepe a belsőfül keringéségnek szabályozásában.
 
A belsőfül endokrin szabályozó rendszerének zavarával magyarázható a vazomotoros megbetegedések gyakorisága a klimaktériumban (klimax, menopauza), menstruáció idején vagy Basedow betegségben szenvedőkben.
 
A hallóideg végkészülékeinek közvetlen izgalmát okozhatja a belsőfül ereinek görcse és a vérellátás zavara is.
 
 
 

Belsőfül vazomotoros, keringési zavarának felismerése és kórisméje

A belsőfül vasomotoros, keringési zavarát a rohamok ismétlődéséből és jellegéből, az általános vazomotoros tünetekből és a középfül megbetegedéseinek hiányából állapíthatjuk meg.
 
 

Belsőfül vazomotoros zavarának kezelése

A fül vérkeringési zavara hallóideg végkészülék ereinek görcse miatt okoz hallásromlást és fülzúgást.A belsőfül vasomotoros zavarának kezelését infúzióban adott keringést javító gyógyszerekkel, neurogén gyulladáscsökkentőkkel, mikrocirkulációs keringést javító gyógyszerekkel, antioxidánsokkal, homeopátiás készítményekkel, lúgosító készítményekkel stb. kezelhetjük.
A korai felismerés alapvető a belsőfülbetegség gyógyulásában és a prognózisában.
 
 

A belsőfül érelmeszesedéses elváltozásai

Az érelmeszesedés a fül ereken, érelzáródás, érszűkület, fülkeringési zavarokat okoz.A belső fül érrendszerének organikus ártalma kíséretében a szöveti táplálkozászavar következtében degeneratív atrófiás elváltozások alakulhatnak ki a csiga és az ívjáratok idegvégződéseiben. A megbetegedést klinikailag fülzúgás, fülcsengés, fülsípolás, fülbúgás, fülciripelés, enyhe szédülés és halláscsökkenés jellemzi. A fülzúgás és szédülés nem állandó, különösen a reggeli órákban kifejezettebb. A nagyothallás általában nem nagyfokú.
 
A belsőfül keringési zavara kapcsán, ritka kivételképpen váratlan süketség, (hirtelen halláscsökkenés) alakulhat ki szédüléssel, hányingerrel, hányással és egyensúlyzavarral. A hirtelen heveny belsőfül megbetegedés kórbonctani alapja a labyrinth ereinek vérzése vagy rögösödése, trombózisa lehet.
 

A belsőfül érelmeszesedési zavarának kórisméje és felismerése

BELSŐFÜL érelzáródása a COCHLEA KERINGÉS és a belsőfül érelzáródás zavarait okozzák. Ha a nagyothallásnak a kórelőzményben más fülészeti ok nem deríthető ki, és a tipikus halláscsökkenés érelmeszesedés, vagy magas vérnyomás kíséretében lép fel, akkor ezek a körülmények megkönnyítik a belsőfülbetegség felismerését. A belsőfül érelmeszesedési zavarát nehéz elkülöníteni az öregkori nagyothallástól.
 
Váratlanul és hirtelen beálló süketség, hirtelen halláscsökkenés esetén a belsőfül ereinek elzáródása, trombózisa mellett gondolnunk kell szifiliszre, lueszra is.
 

A belsőfül érelmeszesedési zavarának kezelése

A magas vérnyomás belsőfül keringési zavart okoz, ami halláscsökkenést és fülzúgást eredményez. A belsőfül érelmeszesedési zavara esetén általános kezelést alkalmazunk. Magas vérnyomás esetén igen fontos a vérnyomás csökkentése és a vérnyomás stabilizálása. A fülzúgást és szédülést kedvezően befolyásolhatjuk korszerű vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásával és az életmód helyes megváltoztatásával. Számos homeopátiás kezelés is segít a belsőfül érelmeszesedési zavarának kezelésében. Hangsúlyoznunk kell, hogy a keringés fenntartásához nagy mennyiségű folyadékbevitelre van szükség. A belsőfül folyadéktér homeosztázisának fenntartásához a sav-bázis egyensúly rendezése szükséges. A lúgosítás elengedhetetlen a korszerű belsőfül zavarok gyógyításánál. A szőrsejtek regenerációjához antioxidáns vitaminok is szükségesek (E vitamin, C-vitamin, ginkgo bilóba stb.). A pontos kezelési stratégia beállítása gondos szakorvosi feladat. Jól megválasztott kezelés esetén az a hallás javulhat, akár tökéletesen a hallás visszatérhet. Ha viszont nem időben kezdjük el a szakszerű belsőfül kezelést, belsőfül keringésjavítást, akkor a halláscsökkenés, vagy süketség, maradandó lehet. 
 
Érdeklődjön rendelésünkről! Várjuk jelentkezését, hogy Önnek is segíthessünk!
SZEGEDI FÜLKLINIKA 
Tisztelettel
 
Dr.med.habil. Vass Zoltán
az orvostudomány kandidátusa
 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76    Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS


 
vissza az oldal elejére