Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 20 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Fülzúgás

Fülzúgás, Fülcsengés, Tinnitus

fülzúgás fülcsengés fülbúgásA szervezetben állandóan végbemenő folyamatok (a vér áramlása az erekben, az izom összehúzódása, a szívműködés stb.) különböző hangokat és zörejeket okoznak. Az egészséges fül megszokta ezeket a hangokat és nem is veszi észre, mivel a külső hangok ezeket a zajokat elfedik, elnyomják (maszkolják). Egészséges körülmények közt csupán csak teljes csendben észlelünk bizonyos zúgást egyik vagy másik fülünkben (szubjektív fülzúgás, fejzúgás, fülcsengés, fülsípolás, fülsistergés, fülmorajlás, fülfütyülés, fülzsibongás, fülciripelés, füldobogás, fülpercegés).

 fülzúgás oka, fülcsengés csillapításaA fülzúgás, fülcsengés jelenség különösen gyermekkorban kifejezett. A középfülben keletkező kóros folyamatok alkalmával a fülzúgás hallhatóvá is válhat, ez a fülzúgás a valódi fülzúgás vagy objektív fülzúgás. Objektív fülzúgásban a külső hangok elfedő hatásának (maszkoló hatás) csökkenése folytán magát a zúgást a dobüreg rezonanciájának javulása is fokozza.

Fülzúgás keletkezik érelváltozások alkalmával is. Ezt a zúgást szintén szubjektív fülzúgásnak nevezzük, minthogy csupán a beteg érzékeli a zúgást. Kivételes esetekben a környezet számára is hallhatóvá válik a keringési zavar okozata fülzúgás.

hallóidegkárosodás, fülzúgás csökkentés, A hallóideg megbetegedései esetén a fülzúgás keletkezése kapcsolatos lehet az hallóideg gyulladásos, vagy degeneratív elváltozásaival.

Szubjektív fülzúgás a hallószerv bármely izgalmára keletkezhet (toxinhatás, érgörcs, pangásos jelenségek, túl erős hangokra bekövetkező kimerülés, kifejezett nyomásváltozás). A fülzúgás a legkülönbözőbb hangokra emlékeztethet: fülfütyülés, fül dudálás, fül pattogásfülsípolás, fülcsengés, fülsistergés, fülzsibongás, fülmorajlás, füldobogás, fülzakatolás, fülsuhogás, fejzúgás, fülcsengés, fejcsengés, fülsistergés, fülmorajlás, fülciripelés, füldobogás, füldobolás, de akár a legkülönbözőbb rezgésszámú tiszta hangok is jelentkezhetnek.

A fülzúgás hangossága (intenzitása) a nap folyamán változhat, rendszerint estefelé a fülzúgás, fülcsengés fokozódik. Az esti fülzúgás fokozódásnak az oka, az esti csend, amikor a külső hangok maszkoló hatása kiesik. A fülzúgó betegnek okozott kellemetlen, nyugtalanító érzésen kívül a fülzúgás csökkenti az azonos magasságú hangok érzékelését és gyakran megnehezíti a beszéd értését, a beszédértés küszöbe emelkedik.

A nagyothallás kezelése alkalmával észlelhető hallásjavulás igen gyakran a fülzúgás csökkenésével vagy megszűntével is együtt járhat. A fülzúgás, fülcsengés a hallószerv izgalmának gyakori kísérő tünete. A központi idegrendszer különböző szakaszainak ártalmai gyakran szédülést is okozhatnak. A szédülés és a vesztibuláris készülék kapcsolatának a kimutatására különleges vizsgálatok és a klinikai kép beható tanulmányozása szükséges.

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS