Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 62 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Zajártalom

Zaj okozta károsodások, zajártalom, Zajártalom oka

zajártalomA zaj bonyolult fizikai jelenség, nagyszámú hangrezgés társulásából, tehát a legkülönbözőbb magasságú hangok összetevődéséből áll. A zaj nem kívánt és az egyént működésében zavaró, összetett hang. A zaj rezgéskomponensei között olyan hangok is szerepelnek, amelyek csupán fizikai szempontból nevezhetők hangnak (hangrezgésnek), de amelyeket hallószervünkkel nem érzékelünk. Ide tartoznak a hangérzékelés terjedelmén kívül eső hangrezgések. Az alsó hanghatár alatt az infrahangok, a felső hanghatár fölött pedig az ultrahangok is hatással vannak a belsőfülre.

Bővebben...

Szájról olvasás

Szájról való olvasás

beszédértési zavar, Szájról olvasásNagyfokú nagyothallásnál vagy süketségnél, amikor a hangos beszéd megértése rendkívül nehéz, vagy teljesen lehetetlen, nagy jelentőségű a beszélő szájáról történő olvasása. A szájról olvasás tulajdonképpen a beszéd vizuális felfogása, az ajkak látható artikulációs mozgásain keresztül. A szájról olvasáshoz hozzájárul még a nyelv mozgásainak és az arc mimikai izmainak, beszédet kísérő kifejező mozgásai is.

Bővebben...

Nagyothallás

Nagyothallás, hallássérülés, halláscsökkenés

rossz hallás oka, halláscsökkenésA nagyothallásnak nevezzük a halláscsökkenés olyan mértékű romlását, amikor már a társalgási beszéd érzékelése a megszokott környezetben nehezített, még a beszélő közelében is. A nagyothallás legkülönbözőbb fokban észlelhető. Súlyosabb nagyothallás (nagyfokú halláscsökkenés, hallássérült, csökkent hallóképesség) esetében a beteg csupán a fülébe kiáltott beszédet hallja. Enyhébb nagyothallás esetében társalgási beszédet 3 - 4 m távolságról is megérti (társalkodó beszéd vizsgálat), viszont a súgott beszédet már nem érzékeli (súgott beszéd vizsgálat).

Bővebben...

Süketnémaság

Süketnémaság, (siketnémaság)

süketnémaság süketEgészen a XVI. századig orvosi, pedagógus és társadalmi körökben azt hitték, hogy a született süketek egyúttal némák is. A veleszületett süketeket, (siketeket) tehát süketnémáknak, siketnémának tartották. Siket és a süket kifejezés ugyan azt jelenti, de a siket szónak nincs olyan pejoratív kicsengése, mint a süket szónak. Sajnos a süket kifejezést negatív értelemben, jelzőként is használják, ami miatt a siket betegek kevésbé szeretik használni. 

Bővebben...

Idegi halláscsökkenés

A hallóideg betegségei, hallóideg károsodás (neuronitis, neuronitisz, neurinitis), idegi halláscsökkenésnek

idegi halláscsökkenés okaiA neuronitiszek csoportjába, (idegi jellegű halláscsökkenés, percepciós típusú halláscsökkenés) a különböző környéki idegek végkészülékei, az idegrostok, idegdúcok és idegtörzsek megbetegedései tartoznak. Az idegi halláscsökkenések különböző exogén és endogén tényezők hatására károsodhatnak. A különböző behatások kapcsán károsodhat a hallóideg (cochlearis neuronitis) és az egyensúly ideg is (vesztibuláris neuronitisz), ami miatt vagy csak a hallóképesség csökken, vagy néha emellett kis mértékben károsodik az egyensúlyszerv a vesztibuláris működés is (neuronitis vestibularis).

Bővebben...