Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 38 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Ototoxicitás

Toxikus neuritisek, idegi halláscsökkenések

ototoxicitás halláscsökkenés okaA hallószerv gyógyszerrel, általános és ipari mérgekkel történő mérgezése károsíthatja mind a hallószerv (cochlearis készülék), mind az egyensúlyszerv (vestibularis készülék) működését. Az arzén, higany, nikotin, széndioxid, világítógáz, kinin, szalicilkészítmények, alkohol, botulin antibiotikumok (streptomycin, gentamycin) stb. belsőfület károsító ototoxikus hatása ismert.

Bővebben...

Foglalkozási ártalom

Hallószerv foglalkozási betegségei

zajártalomA különböző munkahelyeken, üzemekben több tényező károsíthatja a hallószervet. Az ototoxikus munkahelyi ártalmaknál két csoportot különböztethetünk meg: az adekvát és nem adekvát belsőfület károsító tényezőket.

Az adekvát foglalkozási ártalmak csoportjába soroljuk azokat az ingereket, amelyeknek célzottan a hallószervet és az egyensúlyozó szervet károsítják. Az adekvát foglalkozási ártalmak közvetlenül hatnak a hallószervre és a belsőfülre.

Bővebben...

Elektrotrauma

A fül elektrotrauma és áramütés okozta fülsérülés

áramütés, villámcsapás belsőfül károsodás, A belsőfül ritkán sérül elektromos trauma alkalmával. Ha mégis sérülés trauma éri a belsőfül táját, a cochlearis és vestibularis készülékek működésének teljes kiesését okozhatja. A fülsérülés után fülzúgás, fülcsengés, hallásromlás és szédülés jelentkezik. Az áramütés bántalom rendszerint féloldali.

Az áramütés okozta fülsérülést követően elsősorban érelváltozások, apró vérzések keletkeznek, amelyek később szervülnek és kötőszövetesen átalakulnak. A degeneratív atrófiás elváltozások az érző sejtekben, szőrsejtekben és dúcsejtekben, valamint a halló idegtörzsben másodlagosan fejlődnek ki.  A fül traumőt ért károsodás miatt a fülcsengés, hallásromlás, fülzúgás, szédülés tartósan megmaradhat. 

Érdeklődjön rendelésünkről! Várjuk jelentkezését, hogy Önnek is segíthessünk!
SZEGEDI FÜLKLINIKA 
Tisztelettel
 
Dr.med.habil. Vass Zoltán
az orvostudomány kandidátusa
 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76    Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 20 397 4144
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS


 
vissza az oldal elejére

Bővebben...