Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 26 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Belsőfül vérellátása

A belsőfül vérellátás 

A belsőfül, cochlea artériás érellátása

 
A belsőfül vérellátása az arteria basilaris első mellékága az arteria cerebelli anterior inferior AICA, biztosítja.A belsőfül cochlea vérellátását a vertebrobasilaris rendszerből kapja. A kétoldali arteria vertebralis az agyalapon egyesül és az arteria basilarist alkotja.
 
A belsőfül vérellátásáért az arteria basilaris első mellékága az arteria cerebelli anterior inferior, az angol nyelvű irodalomban használt nevén az anterior inferior cerebellar artery (továbbiakban AICA) felelős.
 
Mazzoni megfigyelései szerint az AICA emberben nagy variációt mutató hurkot ír le a pórus acusticus internus bemeneténél.
Az AICA ezen hurkából először az arteria subarcuata ered, ami a foramen subarcuatan keresztül hagyja el a koponya üregét.

Bővebben...

Belsőfül keringési zavar

Belsőfül keringési zavara, vasomotoros zavar, (vazomotoros zavar)

Szédüléses panaszok oka a belsőfül keringés zavara vérellátási betegsége. A belsőfül keringési zavarai szédüléses rohamokban, émelygésben, bizonytalanságban, egyensúlyzavarban, halláscsökkenésben, fülzúgásban nyilvánulnak meg. A belsőfül keringési zavarban a szédüléses rohamok tartama és intenzitása különböző. Rohammentes időszakban a labyrinth funkciója vagy teljesen normális, vagy a vesztibularis készülék fokozottabban ingerlékeny, gyors fejforgatás, élénk mozgás stb. alkalmával.
A belsőfül keringési zavarában a betegek nem képesek villamoson, gépkocsin utazni, különösen a menetiránynak háttal ülve.

Bővebben...