Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 57 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Labyrinthitis

Share

Labirintitis (Labyrinthitis), belsőfülgyulladás

egyensúlyszerv, Labirintitis okaA belsőfül egészséges emberben teljesen elkülönült a középfültől. A belsőfül (labyrint) tömör csontos tokjával, a kerekablak kötőszövetes hártyáival (membrana tympani secundaria), a kengyel talpával és gyűrű alakú szalagjával az ovális ablakban helyezkedik el.

A belsőfül elszigeteltségét a heveny gennyes középfülgyulladás, vagy idült gennyes középfülgyulladás megzavarhatja, amikor a középfül gyulladásos folyamata ráterjed a belsőfül, labyrinth nyílásaira, illetve csontos tokjára. A középfülgyulladás kórokozói és toxinjai behatolnak a belsőfülbe, labyrinthba és a belsőfül gyulladásos megbetegedését okozhatják.

Azokat a belsőfül (labyrinth) megbetegedéseket, amelyek a középfülből behatolt fertőzés révén jöttek létre, tympanogen labyrinthitisnek, (belsőfülgyulladás) nevezzük. Az agyhártyákról behatolt fertőzés meningogen labyrinthitist okoz.

tympanogen labyrinthitis okaA tympanogén labirintitis esetén a fertőzés a sérült kerekablakon és az ovális ablakon keresztül hatolhat át, amit nekrotikus középfülgyulladás (otitis, skarlát, vagy tuberkulózis, tbc) okoz. Az ablakok védőgát működésének gyengülése, vagy kiesése esetén is átjárhatóvá válnak kórokozók, illetve toxinok számára. A belsőfül védő barrier zavara a középfül gyulladásos folyamatának következtében alakulhat ki. A kerek ablakon és az ovális ablakon történő áthatolás, fertőződés főképpen heveny középfülgyulladás alkalmával figyelhető meg.

A fertőzés a belsőfül csontos tokon keresztül csak akkor hatolhat át, ha az előzetesen a halántékcsont elpusztult. A belsőfül csontos tokjának pusztulása az idült középfülgyulladás cholesteatomás, vagy carieses szövődménye esetén fordulhat elő.

A szervezet ellenálló képességétől, a fertőzés virulenciájától és a behatolás útjától függően a labirintitis (labyrinthitis) különböző formái fejlődhetnek ki.

A kóros elváltozások jellege és a klinikai lefolyás szerint a tympanogen labyrinthitis kölönboző formáit különböztetjük meg: 

1. Körülírt circumscript labyrinthitis

2. Heveny, diffúz, savós labyrinthitis

3. Heveny, diffúz, gennyes labyrinthitis. 

Körülírt labirintitis (labyrinthitis circumscripta)

cholesteatoma terjedése  labyrinthitis okaKörülírt, circumscript labyrinthitis főképpen idült gennyes középfülgyulladás eseteiben észlelhető, ha a gyulladás cariesszel, vagy cholesteatomával szövődött. A körülírt labirintitis leggyakoribb oka a cholesteatoma.

Körülírt labirintitis patogenezise

A belsőfül csontos tokjának caries, vagy cholesteatoma miatt bekövetkező fokozatos pusztulása következményeképpen sipoly képződik a csontos ívjáratban, amelyen keresztül a fertőzés behatolhat a labyrinthba. A belsőfül fertőzés után kialakult gyulladásos reakció eredményeként a góc körül az ívjáratban gyakran granulációs védgát alakulhat ki, amely megakadályozhatja a fertőzés további terjedését. 

Körülírt labirintitis tünetei


A labyrinthitis circumscripta leggyakoribb tünetei jellegzetes belsőfül tünetek.

fejfájásos tünet, nystagmus oka1.  A labirintitis vezető tünete a szédülés, ami időszakos szédüléses rohamokkal, fejfájással, hányingerrel, hányással és spontán vestibuláris tünet együttessel, nystagmussal járhat együtt. A szédülés forgó jellegű. A nystagmus az esetek többségében a beteg fül felé irányul. Jellemző tünet körülírt labyrinthitisben a spontán, harmonikus nystagmus

2.  Sipolytünet, vagy fisztula tünet. A beteg fül külső hallójáratában, Politzer ballonnal létrehozott nyomásfokozódás hatására azonos oldali nystagmus jelentkezik, vákuum létrehozásakor pedig ellenoldali nystagmus jön létre. A nystagmussal egy időben egyéb vestibuláris tünetek is jelentkeznek, amelyek a labyrinth izgalmával kapcsolatosak, szédülés, émelygés és dőlés a nystagmus lassú komponensének az irányában. Ezeket a szédüléses tüneteket hívjuk harmonikus vestibuláris tüneteknek, harmonikus tünetegyüttesnek. 

3. A hallás általában nem esik ki, halláscsökkenés, fülzúgás azonban előfordulhat. A halláscsökkenés jellege idegi hallásromlás (percepciós típusú halláscsökkenés). 

4. A belsőfül, labyrinth kalorizálással és forgatással ingerelhető, amely ingerek hatására a kiváltott, provokált nystagmus mértékéből, nystagmus irányából, a nystagmus fokából, nagyságától, következtethetünk a belsőfül betegség súlyosságára és kimenetelére. 

Labyrinthitis circumscripta kórlefolyása

A labyrinth rohamok közötti szünetekben általában nem észlelhető spontán vesztibuláris zavar (szédülés, nystagmus, félrejárás, félremutatás). Enyhe vesztibuláris tünetek tapasztalhatók a labyrinthitis circumscripta enyhébb eseteiben, amelyek gyors fejforgatás, fejmozgatás, gépkocsizás, liftezés stb. közben jelentkeznek. 

szédülés tünet

A körülírt labyrinthitis kórjóslata a gennygóc szanálása után általában kedvező (akut gennyes középfülgyulladás kezelése, mastoidectomia, radikális fülműtét). A belsőfül, a labyrinth és a vesztibuláris rendszer további pusztulásának és a fertőzés bekerülésének megszűnése (antibiotikus kezelés), illetve megszűntetése mastoidectomia, tympanoplastica, radikális fülműtét) elégséges a folyamat gyógyulásához.

Ha a gennygóc eltávolítása nem történik meg, az idült középfülgyulladás fellángolásakor, vagy a cholesteatoma elgennyesedésekor, a körülírt labyrinthitis diffúz gennyes labirintitisszé alakulhat át. 

Körülírt labyrinthitis kezelése

radikális fülműtét labyrinthitisbenLabirint, vesztibuláris roham idején a betegnek tökéletes ágynyugalmat rendelünk. A csecsnyúlványon végzett fülműtét ebben az időszakban veszélyes lehet, mert a körülírt labyrinthitis progrediálhat diffúz gennyes labirintitisszé. Radikális fülműtétet a labyrinth roham után csak 6-8 hét után javasolt. A fülműtét közben nem szabad eltávolítani a sarjszövetet a sipolyból, hogy megelőzzük a diffúz gennyes labyrinthitis kifejlődését. Amennyiben a körülírt labyrinthitis átalakul diffúz gennyessé labyrinthitisszé és jelentkeznek az agyhártyaizgalom, meningitis tünetei, úgy a műtét alkalmával a belsőfület, labyrinthot is fel kell tárni.

Heveny, diffúz, savós labyrinthitis (labyrinthitis serosa diffusa acuta)

gennyes fülgyulladás szövődményeHeveny, diffúz, savós labyrinthitis leggyakrabban a heveny középfülgyulladás miatt alakul ki, a középfülből belsőfülbe bekerült toxinok hatására. A savós gyulladás ráterjed belsőfül (labyrinth) hártyás képleteire és vérereire. A savós labyrinthitis jellegzetes tünetei a nagyfokú idegi jellegű halláscsökkenés, a beteg fül, vagy egészséges fül oldala fele irányuló nystagmus, émelygés, hányás, szédülés és egyensúlyzavar, félrejárás, félremutatás. A spontán vestibularis tünetek általában harmonikusak (nystagmus és statokinetikus próbák). 

A beteg úgy érzi, hogy a környező tárgyak, vagy saját teste meghatározott irányban forog — jobbról balra, vagy balról jobbra, felülről lefelé, vagy alulról felfelé. A beteg szédülése csupán fekvő testhelyzetben csökken, a fej meghatározott elhelyezése esetén. A beteg általában egészséges fülén fekszik, fejét kissé előrehajtja. A fej helyzetének megváltoztatására irányuló kísérlet fokozza a szédülést, hányingert és gyakori a hányás.

egyensúlyzavar, szédülés elvesztéseA cochleáris működés és vestibuláris működés teljes kiesése ritkán észlelhető. A hallás és a vestibularis készülék ingerelhetősége forgatással és kalorizációval megtartott, bár kifejezetten csökkent mértékben. Ha a hallás, az egyensúlyszerv ingerelhetősége forgatással és kalorizációs vizsgálattal teljesen kiesnek, igen nehéz a gennyes labyrinthitistől az elkülönítés. A betegség további lefolyásából derül ki a labyrinth folyamatának jellege. Savós gyulladás esetén a cochlearis funkció és a vesztibuláris funkció lassan, fokozatosan bizonyos mértékig helyreáll. Gennyes labyrinthitis alkalmával rendszerint teljesen elpusztul a perifériás cochlearis és vesztibuláris készülék.

A spontán vesztibuláris tünetek, zavarok savós labyrinthitis után fokozatosan elmaradnak, a gyógyulás rendszerint 1-2 hét múlva következik be. 

Heveny, diffúz, savós labyrinthitis kezelése

ágynyugalom pihenés szédülésbenDiffúz, savós heveny labyrinthitis kezelése az ágynyugalom. A labyrinth műtét a labyrinthitis savós gyulladásában teljesen ellenjavallt. Mastoiditis alkalmával savós labyrinthitis tüneteinek jelentkezése nem változtat az egyébként fennálló műtéti indikációkon.

Idült középfülgyulladásban radikális műtétet (koponyalékelés), amennyiben ez indokolt, csupán a labyrinthitis után 6-8 héttel végzünk. 

Heveny, diffúz, gennyes labyrinthitis (labyrinthitis purulenta acuta diffusa)

agyideg károsodás, halláskárosodásA heveny, diffúz, gennyes labyrinthitis a heveny és idült gennyes középfülgyulladás egyik legsúlyosabb szövődménye. A betegség súlyossága abban nyilvánul meg, hogy a vesztibuláris idegek (egyensúly ideg) és cochlearis idegek (hallóideg, hallóideg pálya) végződéseinek pusztulásához vezet. A Corti szerv és a vesztibuláris végkészülék pusztulása teljes süketséget és a vesztibuláris működés elvesztését, kiesését jelenti. Mivel a belsőfül közvetlen kapcsolatban áll a subarachnoidalis térséggel, a heveny, diffúz, gennyes labyrinthitis fertőzés közvetlen életveszélyt jelenthet a beteg számára. A gennyes labyrinthitis gyakori szövődményei az agyhártyagyulladás (meningitis, meningitisz), az agytályog, amelyek gyakran a beteg halálát okozzák. 

Heveny, diffúz, gennyes labyrinthitis (labyrinthitis purulenta acuta diffusa) kórbonctana, kórlefolyása 

A középfül fertőzés jellegétől és a belsőfülbe történt behatolásának útjától függően különböző kórbonctani képet észlelhetünk.

Corti szerv károsodásDiffúz, gennyes labyrinthitis esetén a folyamat rátérjed a perilymphatikus és endolymphatikus folyadék terekre, elpusztul minden hártyás képződmény (Corti szerv, Reissner-féle hártya) és elpusztulnak a hallóideg végződések. A belsőfül üregeit (scala tympani, scala vestibuli) genny tölti ki. A gennyes gyulladásos folyamat veszélye a rendkívül gyors kifejlődés, amely megelőzheti a lobgát kifejlődését az endosteumban, ami esetleg elhatárolta volna a belsőfület a subarachnoidalis tértől.

A subarachnoidalis tértől elhatárolt diffúz, gennyes labyrinthitis spontán meggyógyulhat; ilyenkor a labyrinth üregeit kötőszövet és csontszövet tölti ki. Néha a diffúz, gennyes labyrinthitis eredményeképpen elhal és sequestrálódik a labyrinth. 

Diffúz, gennyes labyrinthitis tünetei

Diffúz, gennyes labyrinthitis tünetekben igen gazdag megbetegedés. A legjellemzőbb és legkifejezettebb tünetek a szédülés, émelygés, hányinger és hányás, egyensúlyzavar, spontán nystagmus (szemtekerezgés), félrejárás, félremutatás és süketség.

nystagmus szemtekerezgés,A nystagmus lehet horizontális nystagmus, rotatoros nystagmus, kevert nystagmus, horizonto-rotatoros nystagmus, vertico-rotatoros nystagmus és retractios nystagmus,(retrakciós nystagmus). A vertikális (függőleges) nystagmus már központi idegrendszeri betegségére utal.

A betegség kezdetén, amikor a belsőfül izgalomba kerül, a nystagmus a beteg oldal felé irányul (horizontális nystagmus). A nystagmus a belsőfül károsodás mértékétől függően változtatja az irányát az egészséges fül irányába, ami gyakran mindkét oldal fele észlelhető.

A nystagmus és a spontán vesztibuláris tünetek mértéke a betegség intenzitásától és szakaszától függ. A fül gyulladásos betegség tetőfokán másodfokú és harmadfokú nystagmus észlelhető. A vesztibuláris tüneteken kívül gennyes labyrinthitis után mindig teljes süketség alakul ki. Az egyik fül süketségét a beteg néha nem veszi észre, mivel a halláscsökkenés a heveny középfülgyulladás, vagy idült középfülgyulladás miatt már korábban kezdődött, a hallás fokozatosan romlik és a beteget elfoglalják az erős vesztibuláris tünetek (szédülés, hányás, hányinger).

Szövődménymentes gennyes labyrinthitis esetén a láz általában mérsékelt, vagy teljesen láztalan a beteg, a liquor nem változik, agyi tünetek hiányoznak.

Amennyiben a fülgyulladás nem terjed a belsőfül, labyrinth határain túl, a spontán vestibuláris tünetek fokozatosan enyhülnek, a hallás azonban nem tér vissza. Ennek a belsőfülbetegségnek, az idegvégződések teljesen elpusztulása miatt süketség és az egyensúlyérzés (vestibularis) működés kiesés, egyensúlyvesztés a következménye. Az egyensúlyszerv károsodás és pusztulás eredménye az igen sokáig megmaradó bizonytalan járás, félrejárás, dülöngélés, enyhe egyensúlyzavar szédülés, egyensúlyvesztés. 

Diffúz, gennyes labyrinthitis kórisméje, felismerése

szédülés tüneteiDiffúz, gennyes labyrinthitisnél a gennyes középfülgyulladáshoz társult spontán vesztibuláris zavarok az esetek túlnyomó többségében a belsőfül, hallószerv egyensúlyszerv (labyrinth) károsodását jelentik. A pontos kórisme és célszerű kezelés megállapítására meg kell határozni a labyrinth folyamat jellegét. A tapasztalat azt mutatja, hogy a spontán vesztibuláris tünetek gyorsan megszűnnek és a működés maradéktalanul helyreáll paracentézis, dobhártyabemetszés, egyszerű mastoidectomia, polipeltávolítás, tamponeltávolítás stb. után. A kedvező kimenetel tanúsítja, hogy a belsőfül, labyrinth gyulladása nem volt gennyes és roncsoló, a fülészeti tünetek csupán az idegvégződések izgalmát jelentették, az ablakon keresztül behatolt toxinok hatásának következtében.

A savós és gennyes labyrinthitis elkülönítését a labyrinth működésének vizsgálata és a fülbetegség lefolyásának megfigyelése alapján végezzük. Teljes süketség és a labyrinth ingerlékenységének (kalorizációs vizsgálat, kalorizációs ingerlés, forgatásos vizsgálat, forgatásos ingerlés) megszűnése gennyes gyulladás mellett szólnak. A cochleáris és vestibuláris működés megtartottsága, bármennyire is csökkent fokban, de savós labyrinthitist jelentenek.

A gennyes labirintitis kórisméhez a legértékesebb adatokat a beteg megfigyelésével nyerjük. Gennyes labyrinthitis esetén minden tünet kifejezettebb és a betegség lefolyása viharos jellegű. 

Diffúz, gennyes labyrinthitis kezelése

gennyes középfülgyulladás kezeléseA kiváltó okot, a gennyes heveny középfülgyulladást, a dobhártya széles felszúrásával, paracentézissel kezeljük. Genny visszamaradása esetén (retenció) a dobhártya nyílását tágítjuk, eltávolítjuk a dobüregi polipokat, hallójárati polipokat, elődomborodást, vagy túlsarjadzást.

Amennyiben mastoiditis, idült középfülgyulladás (cholesteatomás otitis) vagy szövődmény gyanúja merül fel (agyhártyagyulladás, meningitis, agytályog, arcidegbénulás, kisagytályog, piramiscsúcs gennyedés), akkor a sürgős fülműtét, antrotomia, mastoidectomia, radikális fülműtét indokolt lehet. A fülműtéttel eltávolítjuk a kórosan károsodott csontot és ezzel a fertőzés gócát, amelyből a fertőzés a belsőfülbe juthatna. A fülműtét azonban heveny labyrinthitis esetén veszélyt rejthet magában, mert a diffúzan gyulladt belsőfül rázódása a gennyes folyamat továbbterjedését okozhatja. A fülműtétet ezért a legnagyobb óvatossággal, kímélő technikával végezzük. Kerülni kell a kalapács és a véső használatát, helyette sebészeti fúrót, éles kanalakat, csontcsípőket alkalmazunk.

fülsebészet, fülműtétAbszolút fülműtéti javallat, indikáció hiánya esetén 6-8 hetet várunk a vesztibuláris zavar megszűnte után, és csak ilyenkor végezzük el a fülműtétet a csecsnyúlványon (mastoidectomia, radikális fülműtét).

Sürgős labyrinth műtétre kerül sor, ha diffúz, gennyes labyrinthitishez meningeális izgalmi tünetek, meningitisz, magas láz, erős fejfájás, tarkó kötöttség, liquor elváltozások stb. társulnak.

Fülműtét során a gennyes góc széles feltárása, a gennygóc drénezése s ezzel az agyhártyák további fertőződésének megszüntetése a fő cél. A belsőfül műtéti feltárását a radikális fülműtét után kezdjük. A radikális fülműtéttel szabaddá tesszük a belsőfülhöz, a labirinthoz vezető utat. A belsőfül műtét, labyrinth műtét technikailag igen bonyolult, főképpen az arcideg, az agyhártya és a sinusok szoros szomszédsága miatt. Többféle belsőfül műtéti eljárást ismerünk, amelyek az egyes ívjáratok feltárási sorrendjében alapjaiban különböznek egymástól. Koponyaűri szövődmények esetén a belsőfül műtétet a lehető legradikálisabb módon, a hátsó koponyagödör széles feltárásával kell kivitelezni. 

Agyhártyagyulladáshoz társuló meningogén labyrinthitis

agyhártyagyulladás szövődményeA meningogén belsőfül gyulladás kifejlődésének mechanizmusát tekintve, sajátos labyrinthitis észlelhető a járványos agyhártyagyulladás szövődményeképpen. Cerebrospinalis meningitis alkalmával nem betegszik meg a középfül, amely a labyrinthitis eddig tárgyalt formái esetén a fertőzés forrása volt.

A fertőzés (meningococcus) a subarachnoidalis térből a belső hallójáraton és az aquaeductus cochleaen keresztül kerül a belsőfülbe, labyrinthba, ahol heveny gyulladást okoz. A megbetegedés gyakran végződik a cochleáris és vestibuláris funkciók teljes kiesésével és megszűnésével. A labyrinthitis legtöbbször az agyhártyagyulladás gyógyulása után állapítható meg, amikor a beteg visszanyerte eszméletét. A csaknem teljes süketség, a gyakran észlelhető spontán egyensúlyzavar, járási bizonytalanság kétségtelenné teszik az agyhártyagyulladáshoz társuló labyrinthitis lezajlását. Meningogén belsőfül gyulladás gyakran fordul elő gyermekkorban, ami a gyermek süketségét okozza. Sajnos meningogén labyrinthitis okozta süketség maradandó. A halláskiesést csak cochlearis implantációval tudjuk helyreállítani. 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS