Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 21 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Fertőző betegségek és halláscsökkenés

Share

Fertőző betegségekhez társuló idegi halláscsökkenés

fertőző betegség halláscsökkenés A heveny fertőző betegségek a leggyakoribb okai a nagyothallás és süketség kialakulásának. A legveszélyesebb fertőzéses ok ebből a szempontból a meningitis cerebrospinalis epidemica, amely gyakran, mintegy 4%-ban, teljes süketséget, süketnémaságot eredményez. Egyéb fertőző betegségek kíséretében (vörheny, kanyaró, diftéria, kiütéses tífusz, hastífusz, herpesz fertőzés, visszatérő láz, mumpsz, nyálmirigy gyulladás, sialoadentis, parotitis epidemica) szintén gyakori szövődmény a belsőfül megbetegedése.

A fertőző betegségekhez társuló belsőfülbetegségek gyakran végződnek különböző fokú nagyothallással, de csak ritkán okoznak teljes süketséget.

Fertőző betegségek miatti halláscsökkenés oka

A belsőfül és hallóideg megbetegedés okai

  1. Belsőfül megbetegedés és hallóideg megbetegedés alakulhat ki a kórokozónak a hallóidegre, illetve a labyrinth folyadékára gyakorolt befolyása következtében. Ennek példája az agyhártyagyulladás, meningitis cerebrospinalis, amelynek meningococcus a baktériuma, ami gennyes labyrinthitist okoz;
  2. A baktérium toxinok közvetlenül hallóideg károsodást és belsőfül károsodást okozhatnak. A baktérium szöveti és bakteriális szétesési termékek, a liquoron, az érrendszeren és a labyrinth ablakain keresztül (gennyes középfülgyulladás, kanyarós és vörhenyes középfülgyulladás eseteiben) juthatnak a belsőfülbe.

Fertőző betegségekhez társuló neuronitisek és idegi halláscsökkenések kórbonctana

hallóideg ártalomAz idegi halláscsökkenések, neuritisek, neuronitisek alapját a gyulladásos elváltozások képezik a hártyás labyrinthban és az idegtörzsben. A kezdeti stádiumban a gyulladásos folyamat a belsőfül mesenchymára lokalizálódik (belsőfül erek, csiga interstitialis szövet), aminek következményeképpen degeneratív, atrófiás jelenségek lépnek fel az idegszövetben, a Corti-féle szervben, a hallóideg dúcokban és a hallóidegrostokban. Súlyos esetekben a Corti szerv és a dúcsejtek teljesen elpusztulnak, és feltűnően elvékonyodhat a hallóideg törzse. Az esetek többségében az elváltozás a cochlearis részre szorítkozik, ritkábban érinti a vestibuláris részt. Az egyensúlyszerv, vestibularis rendszer érintettsége esetén elpusztulnak a nervus vestibularis végkészülékei is.

Fertőző betegségekhez társuló idegi halláscsökkenések tünetei és lefolyása

skarlátos nyelvA fertőző betegség felismerése az adott kórkép jellegzetes tüneteivel és képével jellemezhető. Jellemző fertőző betegség tünetek a kiütéses bőr, a nyelv és a garat elváltozásai, málnanyelv, lepedékes nyelv, hólyagok, gennygyülem a bőrön és a nyálkahártyákon. 

Meningitis cerebrospinalis kíséretében általában a heveny, diffúz, gennyes labyrinthitis tünetei lépnek fel. Ugyanez a kép tárul elénk fertőző nyálmirigy gyulladás (parotitis epidemica, mumpsz, sialoadenitis) alkalmával. Skarlát (vörheny) okozta halláscsökkenés esetén a tünetek kevésbé kifejezettek és gyakrabban csupán a hallóképesség csökkenésére, illetőleg megszűnésére szorítkoznak. Ugyanezek a halláscsökkenéses, fülzúgásos tünetek észlelhető egyéb fertőző betegségekben is. A halláscsökkenés jellegzetes a hangfelfogó készülék károsodására. A halláskárosodás mértéke különböző fokú lehet. A fertőzésben hallássérült beteg általában féloldali, vagy mindkét oldali nagyothallásban szenvedhet, vagy néha teljesen megsüketülhet.

A tífusz után észlelhető halláscsökkenés az esetek többségében a nervus cochlearis kóros elváltozásaival kapcsolatos. Tífuszban a halláscsökkenés maradandó jellegű, sőt néha a hallásromlás fokozódhat, progrediálhat is. A tífuszos esetek egy részében az egyensúlyszerv, vestibularis működés csökkenése észlelhető.  Forgatásra és kalorizálásra, olykor spontán zavarok is felléphetnek (nystagmus, szédülés, fülzúgás, fülcsengés, fülbúgás, stb.).

egyensúlyzavarFertőző betegségekhez társuló belsőfül károsodás esetén néha az egyensúlyszerv, vestibularis készülék izolált károsodásával is találkozhatunk (szédülés, bizonytalanság érzés, nystagmus).

Az influenzához társuló nagyothallás és a néha kísérő egyensúlyzavar (vestibularis működészavar) az esetek többségében belsőfül érelváltozásokkal kapcsolatos. A belsőfül influenzás megbetegedései jórészt teljes gyógyulással végződhetnek.

A nyálmirigy gyulladás (parotitis epidemicam, mumpsz) kíséretében a belsőfül megbetegedése sajátos lefolyást mutathat. Egyéb fertőző betegségek alkalmával a belsőfül károsodása általában különböző mértékű nagyothallást okoz mindkét fülben. Parotitis esetén váratlanul felléphet az egyik fül teljes süketsége, gyakran spontán egyensúlyzavarok kíséretében (félrejárás, szédülés, bizonytalanság, nystagmus, félremutatás, dőlés stb.). A tünetek és a lefolyás a heveny gennyes labyrinthitisre jellemzők.

Fertőző betegségek miatti idegi halláscsökkenések kórjóslata

A fertőző betegség gyógyulási szakában a hallás bizonyos mértékben javulhat a gyulladásos elváltozások megnyugvása következtében, de a halláskárosodás sajnos általában maradandó jellegűvé válik.

Fertőző betegségek okozta idegi halláscsökkenések kezelése

orrfújás szövődményA halláscsökkenés kezelés elsődleges célja a középfülben a gyulladásos izzadmány, savó vagy nyák felszívatása és a gyulladásos elváltozások megszüntetése. Ehhez orrspray, anaemizálás, kálcium, antihisztamin, orrfújás, orrváladék leszívás, infralámpázás, gőzölés, sollux lámpa kezelés, infralámpa kezelés, homeopátiás kezelés szükséges, épp ezért, ezeket a szereket a betegség kezdetén kell alkalmaznunk. Szükség lehet a dobhártya felszúrása, paracentézise is, még mielőtt az irreverzíbilis Corti szerv és a hallóidegszövet degeneratív elváltozások kialakulnának.

A belsőfül szifiliszes, lueszes megbetegedései

A hallóideg megbetegedései főleg neurolues kíséretében észlelhetők. A legsúlyosabb formák veleszületett szifilisz (lues) alkalmával fordulnak elő.

A belsőfül szifiliszes (lueszes) megbetegedésének oka és kórlefolyása

szifilisz baktérium, A hallóideg szifiliszes, lueszes ártalmának fontos indikátora a liquor minőségi és mennyiségi elváltozása. A hallóideg szifiliszes, lueszes kórlefolyásában nagy jelentőségűek a funkcionális, anatómiai és érrendszeri elváltozások, különösen a specifikus endarteritis, amely gyakran képezi a csiga (cochlearis) és egyensúlyszerv (vestibularis készülékek) apoplectiform ártalmának okát.

A belsőfül szifilisz (luesz) megbetegedésének kórbonctana


 belsőfül szifilisz A szifilisznek, luesznek, vérbajnak különböző típusa létezik: a szerzett szifilisz, veleszületett szifilisz és a metaluesz. A fül szifilisz elváltozásai a szifilisz jellegétől függően (szerzett szifilisz, veleszületett luesz, metaluesz) különböző elhelyezkedésűek és kiterjedésűek lehetnek. A szifilisz, vérbaj okozta belsőfül károsodás gyakran nem csupán a hártyás, hanem a csontos labyrinthot is érintheti, és a szöveti károsodás a hallóideg dúcokban,a hallóidegpályákban és a hallásközpontokban is kimutatható. A szifiliszes károsodás gyakrancsupán a hallóideg perifériás elágazódásait érinti, amelyek néha gyorsan elpusztulnak az erekből keletkező vérzések következtében (endarteritis).

A belsőfül szifilisz (belsőfül luesz) tünetei

A szerzett szifilisz esetén a belsőfülbetegség tünetét és lefolyását tekintve, három főbb formát különböztethetünk meg.

A szifilisz apoplectiform típusa

fülzúgás tinnitus oka, A betegség kitörése váratlan, gyakran álmában lepi meg a beteget, minden látható ok nélkül. Erős fülzúgás, fülcsengés, fül búgés, fül ciripelés, süketség kíséri, gyakran szédülés és nystagmus észlelhető.

A szifilisz okozta fülzúgás, süketség, szédülés, fül kattogás fül suhogás és nystagmus általában maradandó jellegű. A különösen az ifjúkorban váratlanul beálló süketség veti fel a szifilisz, luesz gyanúját. 

A szifilisz heveny formája

szédülés oka, vertigoA szifilisz heveny formája esetén a rövid prodromális időszakra jellemző, fülzúgás és a fej forgatásakor jelentkező enyhe szédülés után gyorsan fokozódó nagyothallás kezdődik, fokozódik a szédülés és a fülzúgás.

A heveny szifiliszes formát magára hagyva két-három hét alatt teljes süketséghez, illetve nagyfokú nagyothalláshoz vezet. Általában a luesz, szifilisz második és harmadik szakában észlelhető ez a belsőfül károsodási forma.

A szifilisz idült formája

A szifilisz idült formájafülzúgással, fülcsengéssel kezdődik, amely később sem szűnik meg. A lassan fokozódó nagyothallás általában nem ér el nagyobb fokot.

Veleszületett szifilisz

Veleszületett szifiliszalkalmával a fül megbetegedése az esetek mintegy 6%-ában fordul elő.

A szifiliszes triász tünetei:

süketség oka1. keratitis parenchymatosa,

2. süketség,

3. a fogak sajátos alakja.

A veleszületett szifiliszbetegség kezdeti tünetei gyermekkorban kezdődnek. Később a szifilisz súlyosbodásával a belsőfül tünetek fokozatosan, vagy ugrásszerűen súlyosbodnak és az állapot teljes süketséggel, vagy enyhébb esetekben nagyothallással végződnek.

Szifiliszes belsőfül károsodás tünetei és kórisméje

Fistula tünet szifiliszA hallóideg ártalom szifiliszes eredetének felismerése rendkívül fontos, minthogy ma már a szifilisz gyógyítására hatásos, specifikus kezelési eljárással rendelkezünk. A kórisme lehetőséget ad az alapbetegség felismeréséhez, minthogy néha a hallószerv elváltozása a szifilisz egyetlen észlelhető megnyilvánulása.

Egyéb lueszes tünetek esetén nem ütközik nehézségbe a halláscsökkenés eredetének felismerése, amely diagnózist szerológiai reakció kimutatásával erősíthetünk meg.

Veleszületett szifilisz jellegzetes tünete a fisztula tünet (fistula tünet). A szifiliszes fistula tünet lényege, hogy a külső halljáratban előidézett nyomásváltozásra nystagmus provokálható. Ez a provokálható nystagmus tünet, a labyrinth fisztula esetén észlelhető, innen származik fistula tünet elnevezése is. Veleszületett szifilisz fistula tünet nélkül is kialakulhat. A fisztula tünet azért váltható ki, mert a labirint csontos tokja (laterális ívjárat) károsodik, és a külső nyomás áttevődik a hártyás labirintra, ami ingerként hat.

Szifiliszes belsőfülbetegség kezelése

A szifiliszes belsőfülbetegség elváltozások kezelése a specifikus kezelés általános elvei szerint történik. A kezelés hatásossága attól függ, hogy milyen korán kezdjük el a szifilisz gyógyítását. 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS