Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 11 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Elálló fül és fülplasztika

Share

Fülplasztika és az elálló fül

 fülplasztika, fülplasztika műtét, A leggyakoribb fül deformitás az elálló fül vagy aszimmetrikus fül. Az elálló fül miatt gyakori a szorongás, depresszió. A gátlásos viselkedés hátterében is sokszor az elálló fül miatti csúfolódás, és lelki sérülések állnak.  

Elálló fülről akkor beszélhetünk, ha a külső fülkagyló 10-15 foknál nagyobb szöget zár be a fej oldalsíkjával. A fül alaki eltérése lehet egy oldalú, de gyakran az elálló fül mindkét oldalon is jelentkezhet.

A klinikánkon javasolt fülplasztika tökéletes megoldást nyújt az elálló fül korrigálására. 

Sok esetben az elálló fülek mellett a fül nagyságában is eltérés mutatkozik. Panaszt okozhat, ha a fülkagyló a fejhez viszonyítva túl nagy, vagy túl kicsi.

 

A fül esztétikai képét ronthatja, ha a fülkagyló egyes részei közötti aránytalanság áll fent, pl. lelógó fülcimpa vagy ha túl nagy a fül. 

 elálló fül, fülplasztika,Minden életkorban fordulnak hozzánk fül panaszokkal, ugyanis az elálló fül és a túl nagy fül minden korosztályt zavarhat.

Az elálló fül, és a vele együtt járó csúfolódás, már a gyermekeket is bánthatja, akikkel az iskolában csúfolnak, gúnyolódnak.

A túl nagy fül gátlásossághoz, félénkséghez, magatartás zavarhoz és egyéb pszichés zavarokhoz, pszichés problémákhoz vezethet. A fül deformitása és az elálló fül a felnőtteknek is sok gondot jelenthet.

Az elálló fül zavarhatja a hölgyeket, akik emiatt a rendellenesség miatt, nem tudják hátrafésülni a hajukat, de az elálló fül a férfiakat is gátlásossá teheti, és emiatt úgy érzik, hogy előnytelen a megjelenésük. Ezek az élmények sikertelenség érzéshez, depresszióhoz vezethetnek. 

 

Az elálló fül oka és kialakulása

veleszületett nagy fül, fülplasztika Az elálló fül általában veleszületett rendellenesség. A túl nagy fül és sokszor torz fül kialakulásában az „elalvásnak, elfekvésnek”, semmi köze.

A külső fül vázát egy rugalmas porc alkotja, amelynek alakját és tulajdonságait genetikailag örököljük, és a fejlődés során alakul ki a fül végleges formája. A fejlődési rendellenességként kialakult elálló fület ragasztással, lekötéssel nem lehet a normális anatómia helyzetbe visszakényszeríteni.

Leragasztással tehát nem lehet szépségünket visszanyerni. Ezért a gyermeket ne kínozzuk és gyötörjük. A deformált fülporc megfelelő állását csak plasztikai műtéttel, fülplasztikai operációval lehet megvalósítani. 

Fülplasztika, az elálló fül kezelése

Az elálló fül tökéletes és végleges megoldása a fülplasztika

fülplasztika Szeged,

Fülplasztikával, fülkorrekcióval a deformálódott fül porcos vázát korrigáljuk, emiatt az eredmény tökéletes és végleges. A fülkagyló fejlődése már 5 éves korra befejeződik, ezért az elálló füleket akár már 5-6 éves korban érdemes megoperálni. A korai fülplasztikával, fül korrekcióval megelőzhetjük, hogy a gyermeket az iskolában csúfolják, és ezzel elveszítse önbizalmát és magabiztosságát. Az elálló füllel és a fül deformitásokkal azért is feltétlenül foglalkoznunk kell, mert már gyermekkorban, de később is komoly személyiségfejődési zavarokhoz vezethet. A csúnya fül miatti gúnyolódás kihathat az ember teljes életére, teljesítményére, aminek eredményeként gátlásossá, szorongóvá, visszahúzódóvá válunk. A fülplasztikai műtéti megoldás az esztétikai hatáson túl, látványos eredményt eredményez a paciens lelki világában is. 

fülsebészet, fülplasztika,

A műtéti fül korrekcióval kapcsolatosan az ajánlott gyakorlat az, ha megvárjuk azt az életkort, amikor a gyermek vagy felnőtt már maga kéri, vagy akarja a fülműtétet. Akkor kell tehát a fülplasztikai műtétet elvégezni, amikor még a csúfolódások nem okoznak maradandó lelki károsodást és személyiség zavart. Ez az időpont FÜLKLINIKÁNK tapasztalatai szerint az 5–7 éves korra vagy ez utánra tehető. Felnőtt korban is gyakran végzünk fülplasztikát. Idősebb korban a fülműtét konkrét oka a hajviselet megváltoztatásának igénye. Fülplasztikára a valódi ok azonban, sokszor mélyebben rejlő pszichés problémákra vezethetők vissza. Ezért a fülplasztika előtt fontos a pontos tájékoztatás, mind az elvárásokról, mind a valódi lehetőségekről.

 

A fülplasztika műtét

A fülplasztikai műtét kivitelezésénél nem feledkezhetünk meg arról, hogy a fül, az egyik legfontosabb érzékszervünk. Ezért szerencsésebb, ha olyan szakember operálja a fület, akinek fülsebészeti, fül-, orr- gégészeti szakképesítése és fülműtéti gyakorlata is van. 

fülplasztika fájdalom nélkül,A fülplasztikai műtét garantáltan fájdalmatlan mind a gyermeknek, mind a felnőttnek egyaránt.

A fülplasztika műtétet felnőtteknél általában helyi érzéstelenítésben végezzük. A gyermek fülplasztika műtétet a kortól függően, természetesen altatásban végezzük. Az altatás költségeit felnőtteknél felesleges vállalni a fülplasztika esetében. 

A fülműtét során a helyi érzéstelenítésként olyan oldatot juttatunk a bőr-, és porchártya alá, amely teljes érzéstelenséget biztosít. A helyi érzéstelenítésben végzett fülplasztika tehát fájdalommentes. A fülműtét után, amikor már az érzéstelenítő hatása elmúlt, már csak kisebb sajgás és kellemetlen érzés jelentkezik, amelyet fájdalomcsillapítókkal jól tudunk uralni. 

 

Plasztikai műtét menete

A fülplasztika műtét során az elérzéstelenített fül mögött kis bőrmetszést ejtjük, amely a műtét után láthatatlan marad. A fülplasztikai műtét alatt a külsőfül porcos vázát feltárjuk, azt a kívánt irányba és mértékben beállítjuk, majd rögzítjük. Vérzéscsillapítást követően a porchártyát és a bőrmetszést finom, plasztikai varrattal egyesítjük. Mivel itt a bőr vékony a hegesedés minimális, így későbbiekben még a varrat helye sem látszik majd. A fülplasztikai műtét végén nyomó kötést helyezünk fel a fülre, így a fül nem duzzad meg és a véraláfutást is megelőzhetjük. 

fülsebészet magánklinika Szeged,A külsőfül műtét, fülkorrekció után kb. egy hétig nyomókötést alkalmazunk, a duzzanatok és a bevérzés elkerülés végett. A kötést és a sebet a fülműtét utáni napokban rendszeresen ellenőrizzük. A plasztikai fülműtét után egy héttel a kötést levesszük, és a varratokat eltávolítjuk. Gyakori kérdés a fülplasztikával kapcsolatosan, hogy nem vesszük e ki korán a bőrvarratot, és hogy emiatt újra eláll-e majd a fül? Ehhez tudni kell, hogy nem a bőr varrattal rögzítjük a fület, így annak eltávolítása nincs hatással a fül alakjára. A legtöbben a fülműtét utáni a varratszedéstől félnek. Ez teljesen fájdalmatlan, csak kis csiklandozást érez a beteg. A fülplasztikai varratszedés után napközben már semmiféle kötés nem szükséges, de ajánlatos, hogy éjszakára védjük a füleket. A varratszedés utáni napokban már lehet hajat mosni, azonban még a további hetekben ajánlatos a fület éjszakára fejpánttal védeni.

 

Fülplasztika utáni eredmények

fülplasztika után,A fülplasztikai műtét után rögtön jól látható az eredmény. A plasztikai műtét után néhány hét szükséges a fül bőrének teljes regenerációjához, amely alatt a fül bőrének eredeti színe és tapintata visszatér. A fülműtét utáni duzzanat, eltűnik, az esetleges véraláfutások is felszívódnak. Mivel a bőr és a porc átvágásakor a finom rostokat is átvágjuk, átmenetileg, egy fonákérzés jelentkezhet, ami a fül ideiglenes érzéstelenségét, vagy érzékenységét eredményezheti. A rostok regenerálódásával az eredeti érzet magától rendbe jön.

A klinikánkon végzett sikeres fülplasztika után a hölgyek a hajukat nyugodtan feltűzhetik, a férfiak pedig bátran mutatkozhatnak közösségben. 

Egyéb fülplasztikai fülműtétek

Ritkábban ugyan de az elálló fül mellett egyéb füldeformitások is előfordulhatnak. Fülkagyló eltéréssel járhatnak a fülkagyló fülfejlődési rendellenességei, mint pl. a légycsapó, vagy a denevérfül. Szerencsére ritkán, de a külsőfület ért sérülések alakváltozással járhatnak, ami miatt szintén fülplasztikai műtétet kell végeznünk. 

 

A fülkagyló esztétikus anatómiai helyzete fül korrekciós műtéttel helyreállítható.

Konzultáció és vizsgálat menete:

A fülplasztikai műtéteinket minden esetben személyre szabottan tervezzük meg. 

A fülplasztikai műtétet egy minden részletre kiterjedő konzultáció előzi meg. Klinikánkon nem csak a külsőfül esztétikai vizsgálatát, hanem a fül teljes szakorvosi kivizsgálását is elvégezzük. (Mikroszkópos dobüregi vizsgálat, tympanometria, hallás vizsgálat stb.). A vizsgálat során a páciens és a szakorvos együttesen egyeztetik a plasztikai sebészeti beavatkozással kapcsolatos kérdéseket, elvárásokat, nehézségeket és várható eredményt. Szintén a konzultáció során egyeztetjük a műtét elött szükséges vizsgálatokat is. 

Gyermek fülplasztika esetén a gyermek sajátosságokra is ki kell térnünk. 

 

Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán

 

FÜLKLINIKA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS