Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 50 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Akut, heveny középfülgyulladás oka

Share

Akut, gennyes középfülgyulladás (otitis média acuta suppurativa)

 Középfülgyulladás és középfül megbetegedés.Az akut gennyes középfülgyulladás az egyik leggyakoribb fájdalmas fülbetegség mind gyermekkorban, mind csecsemőkorban, mind felnőttkorban. A heveny akut gennyes középfülgyulladások csoportjába a klinikai kép, lefolyás és kimenetel szempontjából különböző megbetegedéseket sorolunk. Az enyhe lefolyású, gyorsan múló, általános reakcióval nem járó középfülgyulladásoktól kezdve ebbe a csoportba sorolhatók a súlyos, a szervezet részéről nagyfokú reaktív jelenségekkel kísért és szövődményekkel járó középfül megbetegedések is. A fül tünetek és lefolyás szempontjából a különböző akut középfülgyulladásokat az a körülmény kapcsolja össze, hogy az akut gennyes középfülgyulladások közvetlen oka a dobüregben kialakult fertőzés.

A középfülgyulladásos betegség jellegét és súlyosságát, egyrészt a fertőzés virulenciája, másrészt pedig a szervezet immunitásának állapotai, a csecsnyúlvány szerkezete és a dobüreg nyálkahártyájának tulajdonságai határozzák meg. Az akut, heveny gennyes középfülgyulladás kialakulásában nagy szerepet játszik a beteg életkora is. Az akut heveny gennyes középfülgyulladás, különösen gyermekkorban, rendkívül gyakori megbetegedés.

Akut, gennyes középfülgyulladás oka, kóroktana 

középfülgyulladás gyermekkorban, Az akut gennyes középfülgyulladás közvetlen kiváltó oka a dobüregi fertőzés. Különböző mikrobák okozhatják a gennyes középfül betegséget. A gennyben a kórokozók majdnem összes lehető fajtája okként szerepelhet: streptococcusok (streptococcus haemolyticus, streptococcus víridans, streptococcus mucosus), - a Staphylococcusok, pneumococcusok, diftéria bacillus, coli baktérium, stb.

Heveny középfülgyulladás alkalmával szinte szabályszerűen monoflórát találunk. A dobhártya átszakadása után a másodlagos fertőződés következtében egyéb mikrobák is megjelenhetnek.

A heveny középfülgyulladás a fertőzőbetegségek szövődményeként, vagy részjelenségeként is kialakulhat. A legkülönbözőbb heveny fertőzések alkalmával észlelhető (vörheny, kanyaró, grippe, diftéria stb.) akut gennyes középfülgyulladás kísérő betegség. 

Az akut középfülgyulladás úgynevezett „genuin” formáját, nem előzi meg és nem kíséri általános fertőző betegség. A genuin akut gennyes középfülgyulladás esetben is a felső légutakból felvándorolt fertőző kórokozók hatására fejlődik ki a középfülgyulladás. 

Heveny középfülgyulladás, középfül megbetegedések oka a felső légúti hurut.A fertőző betegségeken kívül szerepet játszhat a heveny középfülgyulladás kialakulásában az orrüregben, orrgaratban és garatban végzett műtét, orrvérzés, orrtamponálás és orrmosás. Az oki tényező ezekben az esetekben ismét a fertőzés, amely a szervezet legyengülése, és a kórokozók szaporodási körülményeinek javulása következtében alakul ki.

A középfülgyulladás aránylag ritka oka a fül sérülése.  A fül sérülése során a fertőzés a külső hallójáratból a sérült dobhártyán keresztül jut be a középfülbe.

 

Akut gennyes középfülgyulladás kórtana

Heveny középfülgyulladás gyógyítás a fülszúrás A heveny középfülgyulladás kifejlődésének egyik legfontosabb, de nem egyetlen oka a fertőzés középfülbe kerülése. Számos egyéb fertőzést elősegítő tényezők is szerepet játszanak az akut gennyes középfülgyulladás kialakulásban.

Első helyen kell megemlítenünk azokat a tényezőket, okokat, amelyek csökkentik a szervezet ellenálló képességét:- kedvezőtlen szociális és életkörülmények, táplálkozási zavarok, általános betegségek, súlyos lefolyású betegségek (pl. cukorbetegség, diabetes), vitaminhiányok (avitaminózisok), meghűlés, allergia stb.

A középfül leggyakrabban a fülkürtön át fertőződik (tubáris út). Az egészséges fülkürt csillószőrös hámja az orrgarat irányába csapkod, és gátat képez a felhatoló mikrobákkal szemben, azért a dobüreg egészséges körülmények között "steril" marad. Fertőző betegségek, nátha, tamponálás, heveny arcüreggyulladás, orrpolip, allergia stb. alkalmával a fülkürt nyálkahártyája megduzzad, a csillószőrös hám károsodik, elpusztul, és gátló szerepe megszűnik. Ilyen esetben a kórokozók behatolhatnak a középfülbe és ott gyakran már előkészített talajra (savós gyulladás, nyákos gyulladás, vérbő dobüregi nyálkahártya) találnak. A dobüregi nyálkahártya gyulladásos elváltozásai kedvezően hatnak a baktériumok szaporodására. 

fülkürt gyulladás, fülkürt hurut Szegeden kezelik a középfülgyulladás központban. A dobüreg nyálkahártyájának gyulladása gyakran a fülkürt nyálkahártya gyulladásának a következménye. Különösen kedvez a kórokozók szaporodásának a dobüregben megjelenő váladék, a dobüregi izzadmány. A gyulladásos folyamat általában nem korlátozódik csupán a dobüregre, hanem ráterjed az antrum és a csecsnyúlvány sejtjeinek nyálkahártyájára is (mastoidititis).

A fertőzés a véráram útját (hematogén, haematogen út) is bekerülhet a dobüregbe, de ez igen ritkán, csupán az általános súlyos fertőzőbetegségek virulens szakában, vagy fül tbc (gümőkór) kapcsán fordul elő. A középfül hematogén betegségei aránylag ritkák.

Akut gennyes középfülgyulladás morfológia elváltozásai 

Krónikius középfülgyulladásban a Kehelysejtek a dobüregben nyákot termelnek.Az akut középfülgyulladást jellegzetes középfül morfológiai elváltozások jellemzik. A középfülgyulladás kezdeti szakaszában a dobüreg, dobhártya és a csecsnyúlvány sejtek nyálkahártyájának vérbősége, kehelysejtes beszűrődése és izzadmánytermelődés figyelhető meg. A dobüregi váladék lehet híg savós, nyúlós nyákos, sűrű mukopurulens (mucopurulens). Az így felszaporodott váladék is megjelenik a dobüregben valamint a dobüreget környező csecsnyúlvány üregeiben (mastoidititis). 

Az akut középfülgyulladás későbbi szakaszában a nyálkahártya alatti szubmukózus (submucosus) réteg is károsodik, a hámsejtek helyenként elpusztulnak, a nyálkahártya megvastagszik (akár 20-30 szorosára). A középfülgyulladásnak ebben a szakaszában néha nyálkahártya túlsarjadzás is megfigyelhető. A dobüreget kitöltő váladék gennyessé válik.

A betegség ilyen kiterjedt képén kívül elhatárolt folyamatok is lehetségesek. Leggyakrabban az epitympanumban izolálódhat gennyes folyamat, hogyha a fülgyulladás miatt az epitympanont heges összenövések választják el a dobüreg többi részétől. 

Középfülgyulladás halláscsökkenést és hallásvesztést okoz hegesedés miatt. Fülkürt eredetű akut középfülgyulladás alkalmával a fertőzés elsősorban a fülkürtöt támadja meg. A nyálkahártya megduzzad, a fülkürt belvilága elzáródik. Minthogy a fülkürt nyálmirigyekben gazdag, ezek a mirigyek a gyulladás következtében fokozzák működésüket és váladékuk hozzájárul az izzadmány képződéséhez.

A dobhártya gyulladása érinti mind a hámot, mind a kötőszöveti réteget, aminek következménye, hogy a dobhártya fellazul és átszakad – perforálódik (dobhártya perforáció). 

Akut középfülgyulladás gyógyulása után a gyulladásos tünetek, elváltozások általában maradéktalanul eltűnnek. A dobhártya nyílása, dobhártya perforáció az esetek többségében záródik, minthogy a nyílás széle sarjad, majd hegszövetté alakul át. A fülgyulladás szövődménye a dobhártya perforáció és a dobhártya lyuk. A dobhártya lyuk (dobhártya perforáció) maradandóvá válhat elszarusodó széleivel, ha a regeneráció nem kielégítő (krónikus középfülgyulladás, chronicus mesotympanalis otitis).

A sarjszövet hegesedési szakában, a dobüregben szalagos, heges összenövések képződhetnek. A gyulladásos hegek a dobhártya és a dobüreg belső fala, valamint a hallócsontok között a leggyakoribbak.

Sajátos kórbonctani kép figyelhető meg fertőzéses középfülgyulladás, otitisek esetében. 

A heveny középfülgyulladás tünetei és lefolyása

A heveny középfülgyulladás tünetei és lefolyása rendkívül változatos. Az enyhe formák mellett, rendkívül súlyos, viharos lefolyású középfülgyulladás típusok lehetségesek. Néha már a betegség első napjaiban akár halálos kimenetelű szövődmény alakulhat ki. A heveny középfülgyulladás néha gyorsan múló, máskor viszont makacsul elhúzódhat. A szélsőséges formák között rendkívül változatos átmeneti középfülgyulladás kórképeket is észlelünk. 

A leggyakrabban elforduló középfülgyulladás lefolyása többé-kevésbé típusos.

A gennyes fülgyulladás a középfülgyulladás lefolyása. A heveny középfülgyulladás ilyen alakjának lefolyásában 3 szakasz különböztethető meg: Az első szakaszban, a dobüregben gyulladásos folyamat kezdődik, izzadmány jelenik meg, a fertőzés bekerül az általános vérkeringésbe és nyirokkeringésbe. A középfülgyulladás második szakaszában a dobüregi nyomás fokozódik, fülfájás jelentkezik, a dobhártya átszakad, és genny ürül a dobhártya perforáción keresztül. A középfülgyulladás a harmadik szakaszára a gyulladásos izzadmány fokozatos felszívódása, a gyulladás megnyugvása, a váladék jellegének megváltozása, és gyulladásos folyadék mennyiségének csökkenése jellemző. A gyulladás lassan megszűnik, a dobhártya perforáció szélei összetapadnak, a dobüreg záródik. 

Az akut középfülgyulladás átlagos tartama 2-4 hét alatt zajlik le.

Érdeklődjön rendelésünkről!
Várjuk jelentkezését, hogy Önnek is segíthessünk!
FÜLKLINIKA SZEGEDEN
Tisztelettel
 
Dr.med.habil. Vass Zoltán
az orvostudomány kandidátusa
 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76 Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS


 
vissza az oldal elejére