Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 21 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Idült gennyes középfülgyulladás

Share

Idült gennyes középfülgyulladás (otitis media suppurativa chronica, otitis média chronica purulenta). Lyukas dobhártya

idült gennyes középfülgyulladásAz idült gennyes középfülgyulladást, (otitis media suppurativa chronica) a dobhártya állandó perforációs nyílása (lyukas dobhártya) és makacs fülfolyás jellemzi. A fülfolyás állandóan észlelhető vagy a fülfolyás időszakosan visszatér, ismétlődik. A krónikus gennyes középfülgyulladásban a gennyürülés a fülből gyakran nem okoz nagy panaszokat, és alig nyugtalanítja a beteget. Az idült gennyes középfülgyulladásnál az állandó fülfolyás azért nem riasztja meg túlságosan a beteget, mert megszokottá válik számára. Kikérdezés alkalmával ezek a betegek gyakran nem is panaszkodnak fülbetegségre. Minden esetben csökkent a hallás (halláscsökkenés), de a krónikus gennyes középfülgyulladásnál a beteg gyakran csak abban az esetben megy orvoshoz, amikor már a nagyothallás nagyfokú.

A krónikus gennyes középfülgyulladás a megbetegedés gyakorisága, a következményes süketség, sőt esetleg kialakuló életveszélyes szövődmények miatt fontos fülbetegség. 

Az idült, krónikus, gennyes középfülgyulladás igen elterjedt fülbetegség. A krónikus gennyes középfülgyulladás gyakorisága függ a szociális életkörülményektől, a lakosság kulturális színvonalától és az orvosi szakellátás állapotától. Az egészségügyi színvonal állandó emelkedésével párhuzamosan az idült középfülgyulladások gyakorisága is csökken. 

Idült gennyes középfülgyulladás lefolyása, kóroktana

gennyes középfülgyulladásA heveny középfülgyulladás idült, krónikus középfülgyulladássá válásának leggyakoribb oka a dobüregben kialakult szövetek pusztulása. A dobüregi károsodás mértéke függ a kórokozók virulenciájától és a szervezet csökkent ellenálló képességétől. Ilyen nagy fül defektusokat. És fülkárosodásokat látunk a fül skarlát (vörheny), fül kanyaró, fül diftéria, fül tuberkulózis, fül tbc, és influenza kíséretében. Döntő jelentőségű a szervezet általános állapota: gyenge, beteges emberek, cukorbetegség, diabetes, vesebetegség, (nephritis), vérszegénység, anaemiások és exsudatív diathesisben, rachitisben szenvedő gyermekek heveny középfülgyulladása gyakrabban válik idült középfülgyulladássá, mint az egészségeseké.

 középfülgyulladás, A középfül krónikus gyulladásos folyamatát és a fülfolyást gyakran a fülkürt betegsége (fülkürthurut) tartja fenn. Az orr és orrgarat gyulladásos elváltozásaiban gyakran figyelhető meg elhúzódó lefolyású középfülgyulladás. Gyermekkorban a leggyakrabban az orrmandula megnagyobbodás, adenoid vegetáció, kíséretében tapasztaljuk a krónikus középfülgyulladás kialakulását. A fülkürt gyulladása ráterjed a középfülre, a dobüreg nyálkahártyájának fokozott váladék termelése következtében nehéz a gyógyulás.

orrfunkció, orrbetegségek, dobhártya perforáció, gátolt orrlégzés, fülfolyás, gennyes középfülgyulladás, orrsövényferdülés, középfülgyulladás, orrmandula gyulladás, fülbetegség, fülkürtzavar, halláscsökkenés, fülfolyás, süketség, fül szövődmények, lyukas dobhártya, krónikus középfülgyulladás kezelése, hallásromlás, heveny középfülgyulladás, A krónikus középfülgyulladás kifejlődésének legfontosabb oka a fülbetegség kezelés hiánya.

Gyakori ok a középfülgyulladás heveny szakában, valamint a szövődményes stádiumban a helytelen, szakszerűtlen kezelés.

Idejében végzett dobhártya felszúrás, paracentézis, a hallójárati és dobüregi sarjszövet eltávolítása, a fül helyes kezelése, csecsnyúlvány gyulladás idejekorán végzett műtéte megelőzi a krónikus középfülgyulladás kialakulását.

A helyes középfül kezelés elősegíti a középfül üregeinek gennytől történő feltisztulását, a dobüregi légtartalom helyreállását és megakadályozza a dobüregi nyálkahártya és a halántékcsont maradandó elváltozásainak kifejlődését. Nagy jelentőségű az orr és orrgarat egyidejű kezelése, gyógyítása. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kezelésre nem javuló, profúz gennyesedéssel járó idült középfülgyulladás hamarosan meggyógyult a garatmandula eltávolítása, illetőleg az orrüregben vagy melléküregeiben végzett műtétek után (orrmandula műtét, adenotomia, orrpolip műtét, FESS műtét, orrsövényműtét, arcüreg műtét stb.).

 

Az idült középfülgyulladások felosztása

A tünetek és a klinikai lefolyás változatossága ellenére az idült középfülgyulladásokat lefolyásuk szerint két fő csoportra sorolhatjuk:

1. Mesotympanalis otitis, „Jóindulatú” krónikus középfülgyulladás, mesotympanalis forma (otitis media suppurativa chronica mesotympanalis vagy tubotympanalis középfülgyulladás).

2. Koleszteatómás, cholesteatomas otitis „rosszindulatú” idült középfülgyulladás cholesteatomás forma (otitis media suppurativa chronica cholesteatomatosa).

 

A kétféle krónikus gennyes középfülgyulladás közös jellemzői és tünetei: 

halláscsökkenés1. Hosszabb ideje, általában éveken át tartó, állandó, vagy vissza-visszatérő fülfolyás

2. Vezetéses jellegű halláscsökkenés

3. Fültükri képben vagy valódi dobhártya perforáció (mesotympanalis forma) vagy perforációnak látszó hámzsák szájadék (cholesteatomás forma) látható. 

4. A szövődménymentes krónikus középfülgyulladás nem fájdalmas

Krónikus mesotympanalis középfülgyulladás esetén a gyulladásos folyamat csupán a dobüreg nyálkahártyájában megy végbe, és nem terjed a csontos falra. A krónikus mesotympanalis középfülgyulladás évekig fennállhat komoly szövődmény nélkül (tünetmentes). Krónikus mesotympanalis otitis aránylag jól körülhatárolt jellegű. 

A cholesteatomás (koleszteatómás) középfülgyulladás, vagy rosszindulatú középfülgyulladás (hámdaganat) esetén a gyulladásos folyamat ráterjed a csontos falra, amelyben csont fekélyek, caries keletkezik. Megindul a dobüregi sarjszövet burjánzása. A csontpusztulás elérheti a belsőfület, egyensúlyszervet, arcideget, agyburkokat, agyhártyákat és forrása lehet az akár halállal végződő koponyaűri szövődményeknek, mint agyhártyagyulladás, meningitisz, agytályog, kisagytályog, sinus trombózis, arcidegbénulás, arcidegzsába, arcbénulás, piramiscsúcs gennyedés, stb. 

Lyukas dobhártya (perforáció) típusok

A krónikus középfülgyulladás csoportokat rendszerint a dobhártya lyuk (perforáció) helye és a váladék jellege különböztetheti meg.

mesotympanalis, otitisA dobhártya perforációja különböző méretű és alakú lehet, elhelyezkedhet bármelyik kvadránsban. Ha nem éri el a csontos gyűrűt (annulus tympanicus) és csak keskeny dobhártya szegély marad meg, a perforációt centrálisnak nevezzük (centrális dobhártya perforáció). Az ilyen középfülgyulladások lefolyása általában jóindulatú, csupán a dobüreg középső részének nyálkahártyájára, a mesotympanumra terjed a gyulladás, ezért ezt a krónikus középfülgyulladást mesotympanális otitisnek, vagy mesotympanitisnek nevezzük.

Atticus CholesteatomaHa a perforáció eléri az annulus tympanicust, az atticusba vezet, vagy Shrapnell-hártyán ül, széli perforációnak nevezzük (marginalis). Ez a középfülgyulladás a cholesteatomás otitis (koleszteatómás otitis, otitis media suppurativa chronica cholesteatomatosa). A széli „perforáció” valójában nem igazi perforáció, hanem a beszívódott dobhártya tasak szájadéka, amely lyukként látható kívülről. A koleszteatómás retrakciós tasak egyúttal, a csont károsodását is jelenti és mutatja a gyulladásos góc elhelyezkedését, amely ilyenkor a dobüreg fölötti térben (epitympanum) található.

Az idült középfülgyulladásnak ez a formája — cholesteatomas otitis, koleszteatómás otitis, epitympanitis — általában makacs lefolyású, kezeléssel alig befolyásolható és a leggyakoribb oka az otogén koponyaűri szövődményeknek, tehát joggal sorolhatjuk a rosszindulatú középfülgyulladások csoportjába.

 

Az idült középfülgyulladások szövődményei

Agyhártyagyulladás, meningitisz, agytályog, kisagytályog, sinus trombózis, sinus cavernosus trombózis, sinus tromboflebitisz, arcidegbénulás, arcidegzsába, arcbénulás, piramiscsúcs gennyedés, stb.

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS