Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 63 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Koleszteatómás középfülgyulladás

Share

Cholesteatomás otitis (koleszteatómás középfülgyulladás, otitis media suppurativa chronica cholesteatomatosa, epitympanitis)

Cholesteatoma lyukas dobhártyaA cholesteatomás otitisnél hasonló lyukszerű képződményt látunk, mint krónikus mesotympanalis otitisnél, ez azonban nem valódi lyuk, perforáció, hanem egy hámzsák szájadéka. Ennek a hámzsák szájadéknak két fő elhelyezkedését különíthetjük el.

Epitympanalisan, a dobhártya pars flaccidának (Shrapnell hártya) megfelelően, illetve a dobhártya hátsó negyedeinek a területén. Mindkét esetben pusztul a környező csont fala is. Ezért régebben ezt a perforációt széli, vagy marginális perforációnak hívták.

Ma is használják széli perforáció, vagy marginális perforáció kifejezést, de mindig azzal a kitétellel, hogy tudjuk, hogy nem valódi perforációról van szó. Ismeretes veleszületett cholesteatoma is, amit primer cholesteatomának neveznek.

A veleszületett cholesteatoma vagy primer cholesteatoma valószínűleg nem az un. invaginációs teória szerint fejlődött ki, itt nincs hámzsákba vezető nyílás.


hallójárat polyp cholesteatoma

Cholesteatomás otitisnél a nyálkahártyát érintő folyamatok általában sokkal mélyrehatóbbak, mint a krónikus mesotympanalis otitisnél. A nyálkahártya fedőhám fekélyesedése után a dobüregi nyálkahártyán túlburjánzás keletkezik, ami a kötőszövet kifejlődése után tömött kötőszövetes polippá, sarjszövetté alakul át.

A középfül nyálkahártya pusztulása és a csontfelszín szabaddá válása carieshez (csontszú) vezet, amely lassan egyre mélyebbre terjed. A caries ráterjedhet a halántékcsont mind nagyobb szakaszaira, valamint az egyensúlyszerv (labyrinth) csontos tokjára is (laterális ívjárat, ductus semicircularis).

Különösen kiterjedt pusztulások észlelhetők a halántékcsontban, a fül cholesteatomájában, amely elég gyakran keletkezik epitympanitis alkalmával.


Cholesteatoma,  sürgős radikális fülműtétA cholesteatoma daganatszerű képződmény (hámdaganat), amely egymásra rétegeződött elszarusodó hámrétegekből (epidermalis lemezekből) és a bomló hám termékeikből, főképpen cholesterinből áll.

Cholesteatoma leggyakrabban a felső-hátsó kvadráns marginális perforációja, vagy a Shrapnell-hártya perforációja után észlelhető, amikor a hallójárat bőre és az atticus között semmiféle határ nem maradt, még dobhártyamaradvány formájában sem. Ilyen feltételek mellett a hám bekúszik, beburjánzik a középfül üregébe.


A genny és a szétesési termékek izgató hatása következtében a hám a carieses üregben burjánzásnak indul, majd felduzzad, elhal és szétesik. Ez az osztódás és bomlás állandóan ismétlődik és a folyamat egyre súlyosabbá válik. Az elhalt hám rétegeinek egymásra rakódása és felszaporodása növeli a cholesteatoma nagyságát.

Cholesteatoma okaIdült gennyes cholesteatomás otitisnél (koleszteatóma), középfülgyulladásnál a cholesteatoma a külső hallójárat hámjának az atticus nyálkahártyájára történő bekúszása. A veleszületett cholesteatoma vagy primer cholesteatoma esetében a dobüregben, a magzati hám maradványaiból fejlődik ki a koleszteatóma anélkül, hogy a dobhártyán perforáció lenne. 

A cholesteatoma fokozatosan kitölti a meglevő üregeket: az atticust és az antrumot. A koleszteatóma további növekedése az atticus és az antrum üregeinek határain túl a környező csont rovására történik. A csontállomány, a hám daganat nyomása következtében pusztulásnak indul, ami a csontszövetbe behatoló hám hatására felszívódik. A cholesteatoma az agyhártyáig terjedhet, elpusztíthatja a belsőfül, labyrinth csontos tokját (ductus semicircularis, egyensúlyszerv, laterális ívjárat) és az arcideg csatornáját.

A cholesteatomás massza (koleszteatóma) szétesése nagy veszélyt (akár életveszélyt) rejthet magában. 

Cholesteatoma  szövődményFeltehető, hogy a cholesteatoma keletkezésének fő oka abban a különleges biológiai környezetben rejlik, amely az egyes betegek epitympanitisét kísérő osteomyelitis következtében fejlődik ki.

A dobüregben kialakult vákuum a kiváltó oka a Shrapnell-hártya (pars flaccida) behúzódásnak és retrakciós tasak kialakulásának.

Amikor a retrakciós hámzsák már olyan mély, hogy hám retenció, hámvisszamaradás jelentkezik, akkor felszaporodik a hám és elindul a koleszteatóma képződés. 

Cholesteatomás, koleszteatómás középfülgyulladás tünetei

Az cholesteatomás otitisre, középfülgyulladásra jellemző tünetek a kellemetlen, bűzös szagú, gennyes fülváladék. Rendszeresen folytatott fülmosások után az erős szag kissé csökken, de nem tűnik el.

Cholesteatoma, ominozus pörkOtitis media suppurativa chronica cholesteatomatosa esetén kis perforációs nyílást láthatunk a Shrapnell-hártyán, vagy a felső-hátsó kvadránsban.

Cholesteatomás középfülgyulladásban esetleg teljesen hiányozhat a dobhártya s ennek kíséretében csontkárosodás észlelhető az atticus csontos falában. Sokszor a cholesteatoma első jele a mikroszkópos vizsgálat során látható ominózus pörk megléte.

A Shrapnell-hártya, pars flaccida felett kis fülzsírra emlékeztető pörk látható, ami valójában egy pörk. Az ominózus pörk eltávolítása után jól látható a hámzsák nyílása, szájadéka és maga a cholesteatoma massza.

 Középfül polip

cholesteatoma, hallójárat polyp A középfülben a túlsarjadzás vöröses nyálkahártya duzzanat formájában látható, amelyek érintésre nagyon vérzékenyek (fülvérzés). A gyulladásos folyamat és a vérző fül állandó kísérője a dobüregi polip és a hallójárati polip megjelenése, amelyek vöröses-fehéres daganatok formájában jelentkeznek.

A dobüregi polipok és hallójárati polipok jelentős nagyságot érhetnek el, kitölthetik a hallójárat egész lumenét, sőt akár még a külső fülnyílásban is megjelenhetnek. Mind a dobüregi polipok, sarjszövetek, mind a hallójárati polipok kifejezetten vérzékenyek.A középfül polip és a hallójárat polip túlsarjadzása gátolhatja a genny lefolyását a dobüregből. A gennypangás következtében a beteg nyomást érez a fülében és gyakran erős fejfájás kínozza.

 

cholesteatoma kiterjedéseA cholesteatomát kísérő gennyes fülváladék néha igen csekély, ha a marginalis perforáció, vagy a Shrapnell hártya nyílása jelentéktelen méretű; vagy ha pörkkel fedett (ominózus pörk). Figyelmetlen vizsgálat, vagy kellő tapasztalat hiányában a nyílás esetleg nem is tűnik szembe. Fülfolyás ilyenkor nem is észlelhető, ha a cholesteatomának pörkkel fedett a borítása. A cholesteatoma elpusztítja a környező csontszövetet és eljuthat közvetlenül az agyhártyákig is. A cholesteatomás középfülgyulladásban a másodlagos fertőzés miatt gennyesedés alakul ki, ami a beteg állapotának váratlan súlyosbodását és súlyos szövődmények kialakulását eredményezi.

A koleszteatóma szövődmények kialakulása annyira hirtelenül lepheti meg a beteget és egyben az orvost is, hogy a súlyos állapot okozójaként a fület még csak gyanúba sem veszik és így elmulasztják a még kedvező pillanatot, a fülsebészi beavatkozáshoz.

forgó szédülés, koleszteatómaA cholesteatoma pusztító hatásának még a labyrinth, egyensúlyszerv tömör csontos fala sem tud ellenállni. A csontkárosodás leggyakrabban a vízszintes ívjárat, lateralis ívjárat (horizontális ívjárat, ductus semicircularis) külső falát érinti s ennek következtében sipoly keletkezhet.

Az egyensúlyszerv (labyrinth) izgalmi tünetei (labyrinthitis) és a sipolytünet jelzik (fisztula tünet) a folyamat ráterjedését a félkörös ívjáratra.

Leggyakoribb a laterális félkörös ívjárat károsodása, ami miatt szédülékenység és forgó szédülés jelentkezik. 

 

Sarcidegbénulás, cholesteatomazámos esetben az arcideg (nervus facialis) csontos csatornája, a Fallop-csatorna pusztulása, az arcideg gyulladása, vagy összenyomása következtében az arcideg részleges bánulása vagy az arcideg teljes bénulása jön létre (arcidegbénulás, arcidegzsába, arcideg parézis, Bell parézis, facialis paresis, arcbénulás).

A cholesteatomás idült középfülgyulladásban, az arcidegbénulás, facialis paresis igen fontos jele a cholesteatoma átterjedési lehetőségének a labyrinthra.

A cholesteatoma elroncsolhatja a csecsnyúlvány külső corticalis rétegét, illetőleg a hallójárat hátsó falát. A koleszteatómás massza elgennyedése esetén a csonthártya alatti tályog keletkezik a planum mastoideumon, illetve megemelkedik, a hallójárat porcos, hártyás hallójáratszakasza. A hallóképesség cholesteatómás otitisben általában jelentősen csökken, vezetéses halláscsökkenés alakul ki.

 

Cholesteatomás otitis kórisméje, felismerése

koleszteatoma felismeréseA koleszteatómás középfülgyulladás és mesotympanális középfülgyulladás elkülönítése egyes esetekben otoszkópiával és még mikroszkóppal is nehéz. A kórismét segíti a perforációs nyílás kutaszolása, vékony meghajlított gombos szonda segítségével.

Széli perforáción keresztül a szonda szabadon behatol az atticusba. Caries esetén a szondával megtapinthatjuk a lemeztelenített csontot, cholesteatoma esetén eltávolíthatjuk a lelökődött hámtömegeket. Cholesteatomával szövődött idült középfülgyulladás alkalmával rendkívül értékes diagnosztikus eljárás a fül röntgenvizsgálata és a középfül CT vizsgálata.

Cholesteatoma esetén, a röntgenképen élesen kirajzolódik a csonthiány szerkezetnélküli világos terület alakjában, amelyet néha vékony, kemény árnyék, az üreg csontos fala, vesz körbe. Ha a cholesteatoma ürege kicsiny, a halántékcsont különböző eljárással készült beható röntgenvizsgálatával mutatható csak ki.

 

Cholesteatomás otitis kezelése

Koleszteatómás krónikus középfülgyulladás esetében a mesotympanalis otitis kezelésében alkalmazott gyógyeljárásokon kívül rendszeresen alkohollal öblítjük az atticust, fülszívással leszívjuk a fülváladékot és hámtörmeléket, eltávolítjuk a túlsarjadzást és a carieses csontrészeket stb.

fülműtét, Szeged, radikális fülműtétA konzervatív kezelés hatására már néhány kezelés után csökken a fülváladékozás, majd meg is szűnik, és eltűnik a kellemetlen büdös fülszag. Bűzös váladék csökkenése nem jelenti a fülbetegség gyógyulását csak a tünetek enyhülését. Konzervatív kezeléssel az cholesteatomás krónikus középfülgyulladás általában nehezen befolyásolható. A folyamat a csont mélyében zajlik le és nemcsak a konzervatív gyógyeljárások, de a vizsgálat számára is nehezen hozzáférhető. A rendszeres kezelés ellenére is gyakran nincs javulás és a csont pusztulása, folytatódik. Gyógyulás ilyenkor csupán fülműtéttel érhető el. A cholesteatomás otitis media fülműtéti megoldása a tympanoplastica, vagy a radikális fülműtét

 

Krónikus cholesteatomás középfülgyulladás műtéti javallata szövődményes esetben

Szövődménnyel együtt járó krónikus cholesteatomás középfülgyulladás műtéti kezelése az úgynevezett radikális fülműtét.

Sürgős radikális fülműtéti javallatot képeznek a koponyaűri szövődmények a sinus sigmoideus trombózis (thrombosis), meningitis, agytályog, kisagytályog, faciális parézis, arcidegbénulás, sipoly tünet, labyrinth fistula, labyrinthitis stb.  

 

Cholesteatomás otitis szövődményei

 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS