Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 64 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Keszonbetegség

Légnyomásváltozás okozta fülbetegségek, a mélységi mámor, és a keszonbetegség

kezsonbetegség, búvárkodásA légnyomás ingadozásakor kialakult hallószervi megbetegedések már régen ismertek. A mélységi mámort vagy dekompressziós betegséget már akkor megfigyelték, amikor búvárok különleges berendezés nélkül, jelentősebb mélységbe merültek. A mélységi mámor, keszonbetegség ártalom különösen a múlt század végén vált egyre gyakoribbá, amikor a technikai fejlődésével bevezették a fokozott nyomás alatt történő munkamódszereket. A túlnyomást széles körben alkalmazták a búvárok pl. hidak vagy alagutak építésekor. A keszon megbetegedések régen gyakran fordultak elő, mivel ebben az időben, még nem dolgozták ki a nyomásfokozódás és nyomáscsökkenés időtartamát szabályozó normákat. Ugyancsak a nyomásviszonyok megváltozása játszhat vezető szerepet a hegymászóknál kialakult betegségeknél, hegyi betegségnél is. 

Bővebben...

Fülkürthurut

Savós középfülgyulladás (SOM), heveny középfülhurut, fülkürthurut (otitis media catarrhalis acuta, catarrhus tubae auditivae)

fülkürthurut, A fülkürthurut (catarrhus tubae auditivae, inflamatio tubae auditivae) az egyik leggyakoribb, nem súlyos, de kellemetlen és hosszan tartó fülbetegség. A fülkürthurut, tubahurut, középfülhurut leginkább ősszel, télen és tavasszal jelentkezik.

A fülkürt, vagy Eustach féle kürt, az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. A fülkürt jelentősége, hogy kapcsolatot létesít a dobüreg és az orrgarat között, és minden nyeléskor kiegyenlíti a légnyomást a külső tér és a középfül, dobüreg között.

A fülkürt, tuba egészséges működése esetén a dobüregben és a külső fülben a légnyomás megegyezik.

Bővebben...

Akut, heveny középfülgyulladás oka

Akut, gennyes középfülgyulladás (otitis média acuta suppurativa)

 Középfülgyulladás és középfül megbetegedés.Az akut gennyes középfülgyulladás az egyik leggyakoribb fájdalmas fülbetegség mind gyermekkorban, mind csecsemőkorban, mind felnőttkorban. A heveny akut gennyes középfülgyulladások csoportjába a klinikai kép, lefolyás és kimenetel szempontjából különböző megbetegedéseket sorolunk. Az enyhe lefolyású, gyorsan múló, általános reakcióval nem járó középfülgyulladásoktól kezdve ebbe a csoportba sorolhatók a súlyos, a szervezet részéről nagyfokú reaktív jelenségekkel kísért és szövődményekkel járó középfül megbetegedések is. A fül tünetek és lefolyás szempontjából a különböző akut középfülgyulladásokat az a körülmény kapcsolja össze, hogy az akut gennyes középfülgyulladások közvetlen oka a dobüregben kialakult fertőzés.

Bővebben...