Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 48 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Tympanoplastica

Tympanoplastica (timpanoplasztika) fülműtét

tympanoplastica Szeged, tympanoplastica fülműtétA krónikus gennyes középfülgyulladás modern kezelése a fülműtét, tympanoplastica. A krónikus gennyes középfülgyulladás kezelésében az antibiotikus kezelés és a konzervatív kezelés csak akut gyulladás (exacerbatio) esetén jön szóba, utána viszont a fülműtét mellett kell döntenünk. A tympanoplastica előtt, ajánlatos a krónikus gennyes középfülgyulladást kiváltó okokat rendezni (orrmandula műtét, adenotomia, orrsövényműtét, septumresectio, arcüreg gyulladás műtétei, orrpolip műtét, orrdaganat kezelése stb.). A krónikus gennyes középfülgyulladás szövődményeinél szükség lehet a radikális fülműtét elvégzésére, de ha lehetséges, akkor válasszuk inkább a tympanoplastica un. nyitott technikáját.

Bővebben...

Radikális fülműtét

Cholesteatoma szövődményének kezelése,  radikális fülműtét A radikális fülműtét akkor javallt, amikor a középfül elváltozásainak jellegéből következtethetünk a szövődmények kifejlődésének lehetőségére. A középfülgyulladás szövődményei legfőképpen a cholesteatomára vonatkozik, amelynek elgennyedése ismeretes módon gyakran okoz koponyaűri szövődményt. 

A radikális fülműtét abszolút műtéti javallatai: 

1. Krónikus középfülgyulladás szövődménye

Krónikus középfülgyulladás heveny fellángolása a csecsnyúlványban, amikor csonthártya alatti tályog (subperiostealis tályog), vagy a mastoiditis egyéb kifejezett tünetei észlelhetők (a külső hallójárat csontos szakaszában a felső-hátsó fal süppedése, bőséges bűzös genny megjelenése).

Bővebben...

Antrotomia, Mastoidectomia,

Mastoidectomia, Antrotomia

Fülgyulladás szövődmőnye mastoiditis okozA mastoiditis miatt végzett fülműtétet a csecsnyúlvány egyszerű lékelésének, antrotomiának, mastoidectomiának nevezzük. A mastoidectomia fülműtét célja a csecsnyúlvány és az antrum sejtrendszerének széles feltárása, kitakarítása, a dobüreg drenálása (drenázs, drainage) és a kórosan elváltozott csontrészletek eltávolítása.

A mastoidectomia fülműtétet általában helyi érzéstelenítésben végezzük, a csecsnyúlvány, mastoideum bőre és a csecsnyúlvány csonthártyája alá fecskendezett érzéstelenítővel. Altatásban csupán a nyugtalan betegeket operáljuk. Felnőttek a műtét előtt fél órával előkészítő injekciót kapnak intramuscularisan. 

Bővebben...

Fülfelszúrás, paracentézis

fülfelszúrás, paracentézis, Fülszúrás középfülgyulladásban

Az akut gennyes középfülgyulladás jellegzetessége a dobüregben felszaporodott gennyes váladék. A dobüregben a nyomás növekedhet, ami miatt a genny betörhet az agyba, a mastoid sejtekbe, a sinus sigmoideusba, a belsőfülre, az arcidegre. A dobhártya is kiszakadhat, aminek heges dobhártya vagy krónikus középfülgyulladás lehet a következménye.

Nem célszerű kivárni a dobhártya átszakadását. A túlzott várakozás a fertőzés fokozott felszívódásának veszélyét rejti magában, és ha szakad a dobhártya, az később heggel is járhat. A dobüregi genny az agy fele is betörhet, és szövődmények alakulhatnak ki. A leghatásosabb terápiás és profilaktikus eljárás ilyen esetben kétségkívül a dobhártya bemetszése: a paracentézis (paracentesis, fülfelszúrás, fülszúrás). 

Bővebben...