Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 20 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Sinus tromboflebitisz

Sinus thrombophlebitis, sinus thrombosis

sinus sigmoideus trombózisA sinus thrombophlebitis és a sinus thrombosis (sinus tromboflebitisz, sinus trombózis) a gennyes középfülgyulladás gyakori intracranialis szövődménye. A akut középfülgyulladások után fellépő sinus-thrombosis esetek száma az antibiotikus éra óta csökken.  Az idült gennyes és cholesteatomás otitisek kapcsán kialakuló sinus-phlebitises és sinus trombózis esetek száma, az idejekorán felállított diagnózis és az időben elvégzett fülműtétek eredményeként lett kevesebb. A középfülgyulladás fertőzés a hátsó koponyagödör, hátsó scala csontfalán terjedt át. Kezdetben a gyulladás a sinus sigmoideus külső oldalán kezdődik és a sinus sigmoideus falán, körülírt területen granuláció képződik.

Bővebben...

Otogen meningitis

Otogen meningitis (meningitisz)

otogén meningitisOtogen meningitisen, (fül eredetű agyhártyagyulladás) értjük mindazon betegségeket, amelyeknél az agyhártyagyulladás kialakulásának oka fülészeti eredetű. A szakirodalom az agyhártyagyulladás (meningitisz) nomenklatúra vonatkozásában nem egységes, számos kifejezés használata, mint pl. meningizmus (meningismus), meningitis serosa (meningitis aseptica, savós agyhártyagyulladás) és meningitis purulenta (gennyes agyhártyagyulladás), keveredik a gyakorlatban. A meningismus, meningitis serosa és meningitis purulenta elnevezésen az agyhártyák fertőzésének csupán különböző stádiumait kell érteni.

Bővebben...

Sinus sigmoideus thrombózis

Sinus sigmoideus thrombophlebitise, sigmoideus trombózis, füleredetű szepszis (thrombophlebitis sinus sigmoidei; septicopyaemia otogenica). 

vénás elvezetés,  sinus sigmoideus jelentősége, A súlyos, fül eredetű koponyaűri szövődmények között gyakoriságát tekintve első helyen áll a sinus sigmoideus tromboflebitisze (vénafalgyulladás) és a sinus sigmoideus trombózis. A sinus sigmoideus egy sigma alakú tágult vénás öböl a hátsó koponyagödörben, ami közvetlenül a csecsnyúlvány, a mastoid sejtek mellett fekszik. A heveny, akut középfülgyulladás és az idült, krónikus középfülgyulladás gennyes gócának sinus sigmoideusra történő gyakori ráterjedése azzal magyarázható, hogy a csecsnyúlvány széles területen közvetlen szomszédságában van a sinus sigmoideussal. Ezen felül a sinus sigmoideusba torkollnak a csecsnyúlvány apró csontvénái, amelyek a fertőzést a sinusba vezethetik. A gennyes mastoiditis ezért gyakran okoz sinus sigmoideus tromboflebitiszt és sinus sigmoideus trombózist.

Bővebben...

Sinus cavernosus thrombózis

Sinus cavernosus thrombózis

sinus cavernosus trombózis, sinus cavernosus thrombózisaA sinus cavernosus trombózisa (thrombosis) különállóan rendkívül ritkán fordul elő. A fertőzés a középfülből a canaliculi carotico tympanicin keresztül juthat a sinus cavernosus öbölbe. A sinus cavernosus az agyalapon egy tágult vénás öbölházat, amely a koponya alapon a sella turcica két oldala mentén helyezkedik el. Ezen a területen helyezkedik el a hormonális szabályozás központja, az agyalapi mirigy, a hipofizis (hypophysis). A sella turcica elhelyezkedésétől függően két laterális (oldalsó) sinus cavernosust, valamint superior (felső) sinus cavernosust különböztethetünk meg. A posterior, hátulsó sinus cavernosus közvetlenül a chiasma optica, (látóideg kereszteződése) mögött helyezkedik el.

Bővebben...

Otogén szepszis

otogén szepszisA középfülgyulladás, mastoiditis, igen súlyos szövődménye a fül eredetű thrombophlebitis, otogen sinus sigmoideus thrombosis. A fül eredetű thrombophlebitisnek korábban két nosológiai formáját különböztették meg — az otogén pyaemiát és az otogén szepszist, sinus sigmoideus thrombosis (fül eredetű vérmérgezés). Modern tudományos elképzelésünk alapján ezek nem számíthatók különálló megbetegedéseknek, minthogy a jellegzetes tünetek mindkét esetben fennállhatnak. Jelenleg mindkét formát otogén szepszisnek (vérmérgezés) nevezzük.

Bővebben...