Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 52 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Intracranialis szövődmények, extracranialis szövődmények

Share

Fül eredetű, koponyaűri, intracranialis szövődmények

otogén agyi szövődmények, Heveny gennyes középfülgyulladás és az idült gennyes középfülgyulladás koponyaűri, intracraniális szövődményei életveszélyes megbetegedéseket eredményezhetnek. A fül eredetű, otogén, intracranialis szövődményeket, és extracranialis szövődményeket, ha nem ismerik fel idejében, akkor akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A fülműtét sikere nagyrészt a szövődmény stádiumától, típusától függ: minél korábban történik meg a fülműtét, annál nagyobb a kedvező kimenetel esélye. Az otogén koponyaűri szövődmények korai felismerése, és kórisméje rendkívül nagy jelentőségű a gyógyulás szempontjából.

Elengedhetetlen, hogy minden gyakorló orvos részletesen megismerje a füleredetű intracraniális szövődmények okát, kimenetelét, klinikumát, tünettanát és kezelését. A koponyaűri, intrakraniális szövődmények, megbetegedések gyakran rejtetten, észrevétlenül kezdődnek. Az orvos tapasztalatától függ, hogy milyen gyorsan ismeri ki magát a klinikai képben, a tünetek között, mikor határozza meg a betegség kapcsolatát a fülfolyamattal, hogy ne mulassza el a fülműtét kedvező időpontját.

gennyes középfülgyulladás szövődménye,Heveny középfülgyulladás során a beteg általában orvosi kezelés alatt áll. Amennyiben olyan tüneteket észlelünk, melyek alapján koponyaűri szövődmény kialakulása feltételezhető, a már többnyire amúgy is fennálló mastoiditis miatt fülműtét indikált és mastoidectomia vagy radikális fülműtét indokolt. A fülműtéti lelet eldönti a kórismét és sokszor a beteg sorsát. 

Nehezebb a kérdés idült középfülgyulladás alkalmával, amelynek fennállásáról a fenyegető tünetek felléptének pillanatában esetleg nincsen tudomásunk szövődményről. Idült középfülgyulladás esetén hiányozhatnak a fülbetegség fellángolásának és súlyosbodásának (exacerbatio) tünetei.

Akut fültünetek hiányában rendkívül nehéz a súlyos intracraniális megbetegedést kapcsolatba hozni a fülfolyamattal.

Fül eredetű, otogén, koponyaűri intracranialis szövődmények patogenezise

fülgyulladás agyi szövődmény A füleredetű koponyaűri szövődmények kifejlődése a középfül, vagy ritkábban a belsőfül gyulladásának, a fülfertőzésnek a koponyaűrre való ráterjedés révén alakul ki. A fülfertőzés a praeformált természetes utakat követve, vagy a középfül és koponya között a gyulladásos folyamat eredményeképpen keletkezett csont pusztulásának útján jut a koponya üregbe. A heveny középfülgyulladás és az idült középfülgyulladás alkalmával elpusztulhat a halántékcsont belső lemeze (tegmen tympani), amely elválasztja a középfület az agyhártyáktól.

A heveny középfülgyulladás és a krónikus középfülgyulladás során a leggyakrabban a tegmen tympani pusztul el, az a vékony csontlemez, mely a dobüreget és az antrumot a középső koponyagödör kemény agyburkától elválasztja. A középfülben felgyülemlett genny, érintkezésbe jut az agyburkokkal, agyhártyákkal, ahol a fülfertőzés rétegenként, per continuitatem terjed.

A tegmen tympani elpusztulása csecsnyúlványgyulladás, mastoiditis alkalmával leggyakrabban a hátsó koponyagödör (fossa cranii posterior seu scala posterior) felé észlelhető (sulcus sigmoideus) és jelentős nagyságú lehet. Idült középfülgyulladásban a csonthiány legtöbbször sipolyjáratszerű és szintén a tegmen tympani és tegmen antri felé terjed, minthogy a csontfolyamat az epitympanumban helyezkedik el.

A Koleszteatomás középfülgyulladás esetében a csontpusztulás ettől eltérő lehet. Cholesteatoma kapcsán igen kiterjedt csontpusztulás jöhet létre.

otogen szövődményekA középfülfertőzés szövődményeként a gyermekkorban praeformált réseken keresztül (fissura petrosquamosa), felnőttkorban pedig összekötő vérerek közvetítésével kerülhet fülfertőzés és genny a koponyaűrbe. A labyrinthból a fülfertőzés a belső hallójáraton, az aquaeductus cochleaen és a vestibulumon keresztül terjed a hátsó koponyagödörbe.

A kemény agyburkot (dura mater) elérve a fertőzés kedvező körülmények között ellenállásra talál, nem terjed a mélybe és hosszabb-rövidebb időre egyhelyben marad. Más esetben a fülfertőzés áthatol a kemény agyburkon, eléri a pókhálóhártya (arachnoidea) és a belső, lágy agyburok (pia mater) rétegét és súlyos megbetegedéseket, szövődményeket, gennyes agyhártyagyulladást, agytályogot, kisagytályogot, vagy sinus thrombophlebitist, sinus trombózist okoz. A dura ellenállóképességének foka és tartama függ a fertőzés virulenciájától, a szervezet általános ellenálló képességétől és a kemény agyburok átjárhatóságától.

A szervezet általános állapotától, a csontpusztulás helyétől, a fülfertőzés virulenciájától, a terjedés útjától és az agyhártya átjárhatóságától függően különböző koponyaűri szövődmények fejlődnek ki.

A leggyakoribb fül eredetű koponyaűri intracranialis szövődmények és extracaniális szövődmények: subperiosteális tályog, praeauriculáris tályog, suboccipitális tályog (Bezold-tályog), praevertebrális tályog, retropharyngeális tályog, peritonsilláris tályog, piramiscsúcs-gennyedés (Gradenigo-szindróma), labyrintitis, facialis paresis, arcidegbénulás, arcidegzsába. Egyéb intracranialis szövődmények a sinus sigmoideus phlebitise, sinus sigmoideus thrombosis, perisinosus tályog, subdurális tályog, extradurális tályog, kisagytályog, agytályog, arachnitis. Intrakraniális szövődmények életveszélyesek, azonnali fülészeti ellátást igényelnek. 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS