Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 8 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Piramiscsúcs gennyedés

Share

Halántékcsont, piramiscsúcs gyulladása, piramiscsúcs gennyedés, Gradenigo szindróma

piramiscsúcs gennyedés oka,  Gradenigó szindróma kezeléseA halántékcsont piramisa és a piramis csúcsa általában szivacsos, vagy tömör csontból áll. Intoxikáció pneumatizálódás esetén a halántékcsont piramis sejtjei természetesen közlekednek a középfül üregrendszerével, ilyenkor a gennyes folyamat a piramisra is ráterjedhet és petrositis elnevezéssel ismeretes megbetegedést okozza. A piramiscsúcs gennyedés (petrositis) főbb tünetei: kínzó fejfájás, főleg a beteg fül oldalán, fájdalom a szemüreg mélyén, különösen éjjel.

A neuralgiás fájdalom a nervus trigeminus (V. agyideg) izgalmával, nyomásával, illetőleg intoxikációjával kapcsolatos (a Gasser-dúc szomszédsága a piramis csúcsával).

Giuseppe Gradenigo,piramiscsúcs gennyedésA nervus trigeminuson kívül a gennyes gyulladásos folyamat gyakran ráterjedhet a nervus abducensre (VI. agyideg) is. A beteg ilyenkor rendszerint kettős látásra (diplopia) panaszkodik. Ritkábban károsodik a nervus oculomotorius (III. agyideg), nervus facialis (VII. agyideg), nervus glossopharyngeus (IX. agyideg) és nervus accessorius (XI. agyideg).

A petrositis, piramiscsúcs gennyedés fontos tünete a jelentős gennyürülés a fülműtéti üregből, vagy a fülből a csecsnyúlványon végzett fülműtét (mastoidectomia) után. Vékony szonda segítségével néha megtalálhatjuk a csontsipolyt, amelyen keresztül mintegy nyomás alatt ürül a genny. 

A piramiscsúcs gennyedés (pars petrosa apexének gyulladása, petrositis apicalis) jellegzetes tünetegyüttese a Gradenigo szindróma. A Gradenigó szindrómát és a Gradenigó  tünet együttest 1904-ben Giuseppe Gradenigo írta le. A Gradenigo szindróma szerencsére nagyon ritka középfülgyulladás szövődmény. 

 

A Gradenigo szindróma jellegzetes tünet együttesből, tünet triászból áll: 

1. Gennyes középfülgyulladás

2. Fájdalom a nervus trigeminus beidegzési területén (jellemzően retroorbitálisan jelentkezik, a n. trigeminus ophtalmicus ágának megfelelően). 

3. Nervus abducens paresis, abducens bénulás

 

Pseudo Gradenigo szindróma

abducens bénulás ok, abducens parézis kialakulásaGradenigo szindrómát el kell különíteni a pseudo Gradenigo szindrómától, ahol a tünetek megegyeznek a Gradenigo szindróma jellegzetes tüneteivel. Pseudo Gradenigo szindrómánál fájdalom jelentkezik a nervus trigeminus beidegzési területén, trigeminus fájdalom (jellemzően retroorbitálisan, a n. trigeminus ophtalmicus ágának megfelelően, retroorbitalis fájdalom), és jellemző az abducens bénulás, nervus abducens paresis. Pseudo Gradenigo szindrómában viszont a középfülgyulladás következtében kialakult gennyes fülfolyás hiányzik. A pseudo Gradenigo szindróma oka az orrgaratból (epipharynx) kiinduló daganatok, pl. orrgarati carcinoma koponyaüregbe terjedése és betörése. 

A csonthártya alatti tályogok keletkezése a sejtek elhelyezkedésétől, és a csont kortikális réteg vastagságától függ. A csecsnyúlvány diploes szerkezeténél a folyamat kifejlődése sokkal lassúbb, csonthártya alatti tályog sokkal ritkábban észlelhető.

agytályog, piramiscsúcs gyulladás kezeléseMinél kifejezettebb a halántékcsont pneumatizáció, annál közelebb kerülnek a sejtek a kortikális réteghez, amely ilyenkor nagymértékben elvékonyodhat. A csecsnyúlvány és a halántékcsont ilyen szerkezeténél a gennyes folyamat gyorsan terjedhet, és a genny kifelé törhet át.

A gyulladásos folyamat terjedése közben megközelítheti az agyburkokat, a vénás öblöt, így életveszélyes szövődmények következhetnek be. Néha a csonthártya alatti tályog (subdurális tályog) kifelé tör át, sipolyjárat képződik, amelyből igen sokáig ürül a genny. A mastoiditis igen veszélyes a hallóképesség szempontjából. A tartós gyulladásos folyamat maradandó összenövésekhez, hegesedésekhez vezethet a dobüregben. Gennyes gyulladásban ezen kívül toxinok hatolhatnak be a belsőfülbe és károsíthatják, elpusztíthatják a hallóidegeket, a Corty szervet, és a szőrsejteket. A folyamat rendkívül viharosan is kifejlődhet és már korán jelentkezhetnek az intracraniális szövődmények, és egyéb szövődmények tünetei. A piramiscsúcs gennyedés (petrositis) rendkívül latens módon, hosszú hónapokig elhúzódva is lefolyhat. 

 

Piramiscsúcs gennyedés (petrositis) felismerése

A piramiscsúcs gennyedés (petrositis), a csonthártya alatti tályog, a csecsnyúlvány bőrének vizenyője, a fülfolyás a megfelelő otoszkópiás kép, fülmikroszkópos kép alapján nem nehéz.

Amennyiben a csecsnyúlvány jellegzetes tünetei hiányoznak, a kórisme megállapítható a középfülgyulladás klinikai lefolyása, középfülgyulladás időtartama, a genny sűrűsége, genny mennyisége és jellege, a nyomási fájdalom pontok, a hallójárat felső-hátsó csontos falának süppedése, a hőemelkedés és a beteg általános állapota alapján. Csecsnyúlvány gyulladásra kórjelző értékű a kopogtatási hang megrövidülése, amelyet maga a beteg is érzékel, ha a csecsnyúlványát egészen könnyedén, alig észrevehetően kopogtatjuk.  

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS