Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 45 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Radikális fülműtét

Share

Cholesteatoma szövődményének kezelése,  radikális fülműtét A radikális fülműtét akkor javallt, amikor a középfül elváltozásainak jellegéből következtethetünk a szövődmények kifejlődésének lehetőségére. A középfülgyulladás szövődményei legfőképpen a cholesteatomára vonatkozik, amelynek elgennyedése ismeretes módon gyakran okoz koponyaűri szövődményt. 

A radikális fülműtét abszolút műtéti javallatai: 

1. Krónikus középfülgyulladás szövődménye

Krónikus középfülgyulladás heveny fellángolása a csecsnyúlványban, amikor csonthártya alatti tályog (subperiostealis tályog), vagy a mastoiditis egyéb kifejezett tünetei észlelhetők (a külső hallójárat csontos szakaszában a felső-hátsó fal süppedése, bőséges bűzös genny megjelenése).

A legtöbbször a cholesteatoma elgennyedése és szétesése okozza az otogén szövődményt. Ha a gennyes, idült fülfolyamat fellángolásának egyéb tünetei is észlelhetők (láz, fejfájás, migrén), gondolnunk kell a koponyaűri szövődmény kifejlődésének lehetőségére.

 

arcidegbénulás oka

2. Az arcideg parézise, arcidegbénulás, arcidegzsába, arcbénulás.

Az arcideg bénulása krónikius, idült középfülgyulladás alkalmával rendszerint az ideg összenyomásának, vagy gyulladásának a következménye. A koleszteatóma okozta gyulladás az arcidegcsatorna csontos falának pusztulása révén következhet be. A csontpuszulás oka az esetek többségében a cholesteatoma burjánzása. A félkörös ívjáratok közvetlen szomszédsága miatt a cholesteatoma a labyrinthitis kifejlődésének veszélyét hordja magában. Ameddig csupán az arcideg parézisét, átmeneti bénulását észleljük és az ideg még nem degenerált, addig az arcideg működése a fülműtétet követően teljesen helyreállhat. Műtét nélkül az arcideg elpusztulhat, teljes facialis bénulás, arcbénulás következhet be.

Minden egyéb esetben a fülműtét javallatáról a beteg állapotának, a koleszteatóma kiterjedésének mértéke alapján döntünk. Ha a konzervatív kezelés ellenére bőséges és bűzös marad a gennyes fülváladék, az eltávolított fül polipok újra képződnek, a műtét indokoltnak mondható, különösen kifejezett halláscsökkenés esetén.

A radikális fülműtét indikációja esetén figyelemmel kell kísérnünk a betegnek fejfájásra vonatkozó panaszait. Különösen a féloldali fejfájás igényel fokozott figyelmet. Idült, krónikus középfülgyulladás kapcsán a fejfájást igen gyakran az agyhártyák carieses csonttól előidézett izgalma okozza. Ugyanez vonatkozik az időszakosan jelentkező szédülésre, egyensúlyzavarra.

 

Radikális fülműtét

A radikális fülműtét célja: 

Mastoidectomia radikális fülműtét1. A szervezet megóvása a szövődmények kialakulásától, és a fertőzés átterjedésének megelőzése az agyhártyára, agyra, vénás öblökre, és sinusokra. 

2. A középfül gennyes folyamatának megszüntetése. A cél eléréséhez szükséges a kórosan károsodott csontok, maradéktalan eltávolítása, a középfül összes üregeinek (antrum, dobüreg, a csecsnyúlvány sejtrendszere) teljes feltárása és egyetlen közös üreggé nyitása, amely szélesen közlekedik a külső hallójárattal.

3. Olyan radikális üreg létrehozása, amely meggátolja a cholesteatoma műtét utáni ismételt felhalmozódását (koleszteatóma recidiva), és lehetőséget biztosít a kívülről, szakorvos segítségével végzett takarításra. 


A radikális fülműtétet rendszerint a fülkagyló mögött, a csecsnyúlványon keresztül végezzük, bár végezhető transmeatalis eljárással, a külső hallójáraton át is. 

fül mögötti metszésA műtéti metszés a fül mögött történik, majd a lágyrészek szétfejtése következik, hasonlóképpen, mint egyszerű antrotomiánál. Vékony raspatoriummal letoljuk a lágyrészeket a csecsnyúlvány felszínéről, a hallójárat felső és hátsó faláról, egészen a dobhártyáig. A radikális fülműtéténél a csontműtétet operációs fúrók segítségével, vagy különböző szélességű és különböző hosszúságú vésőkkel végezzük.

Amikor az antrum megnyitásáig a hátsó csontos hallójáratfal nagy részét eltávolítottuk csupán az a csontos válaszfal maradt meg, amely elválasztja az antrumot a hallójárattól, ami az aditus ad antrum oldalsó falát képezi. A csontos falnak ezt a kis részletét hídnak nevezzük. Ennek a hídnak az eltávolítása a műtét legfelelősségteljesebb pillanata. A híd eltávolításához a legnagyobb óvatosság szükséges, mivel sérülhet az arcideg és a horizontális félkörös ívjárat, amely az aditus medialis fala mellett helyezkedik el.

A híd eltávolítása után a híd alsó végénél egy kiemelkedés formájában látható csontmaradvány marad. Ezt a csontdarabot a legnagyobb óvatossággal kell eltávolítani, mivel ennek a közvetlen szomszédságban halad az arcideg leszálló ága.

radikális fülműtét lépéseiAz atticus oldalsó (laterális) falmaradványainak eltávolítása után egyetlen közös üreg képződik (radikális üreg), amely magába foglalja a dobüreget, az atticust és az aditust. Amennyiben szükséges, el kell távolítani a dobhártya maradványait, a károsodott kalapács és az üllő maradványait. A kengyelt, (stapes) mindenképpen meg kell kímélni, különben megnyílik a belsőfül, ami azonnali süketséghez, és szédüléshez vezethet. A radikális üreg kialakítása után a dobüregből óvatosan ki kell kaparni a sarjszövetet.

A radikális fülműtét utolsó szakasza a külső hallójárat plasztikája.  

hallójárat plasztikaA radikális fülműtét utáni külsőfül és hallójárati plasztika célja a radikális üreg és a külső hallójárat közötti széles összeköttetés biztosítása, valamint az újonnan képzett radikális üreg behámosodásának elősegítése. A hámosodás forrása a hallójárat bőrlebenye. A radikális üreg fedésére olyan fülplasztikai eljárást ajánlott, amelynek célja a lehetőség szerinti legnagyobb lebeny kiszabása. 

A hallójárat plasztika során hosszában kettévágjuk a hallójárat falát egészen a fülkagylóig, majd a keletkezett hallójárati lebenyekre további merőleges metszést ejtünk. Az így keletkezett két háromszögletű lebenyt a fülműtéti üreg falaira fektetjük és varratokkal, vagy tamponálással rögzítjük a radikális üreg belső felszínén. 

A fülműtéti üregbe bőrizom és bőrcsonthártya lebenyek befektetése is javasolt, különösen a csontos hallójárat pusztulásakor, a csecsnyúlvány sérülést követő oszteomielitisz (osteomyelitis) esetén. A radikális üregbe helyezett bőrizom és bőrcsonthártya lebenyek hasznosak lehetnek a fülműtéti üreg méreteinek csökkentésére és az érintett csontrészletek táplálásának és életlehetőségeinek helyreállítására.

A radikális fülműtét gyakran közvetlen életveszélytől menti meg a beteget és egyúttal nem kevésbé jelentős szerepet játszik a középfülgyulladások súlyos szövődményeinek megelőzésében. 

Radikális fülműtéti utókezelése

fül varrat szedés, Szegedi fülészetRadikális fülműtét után az első kötéscserét a fülműtétet követő napon, a tampon eltávolítását pedig, normális körülmények között, a 6—7. napon végezzük. A varratok eltávolítása (varratszedés) is egy héttel a fülműtét után történik. A varratszedéstől sokan félnek. A fül varrat kiszedése fájdalmatlan, egyáltalán nincs fülfájdalom, így félelemre nincs ok. A tamponcserék üteme a varratszedést követően naponként, vagy másodnaponként történik. A radikális műtéti üreg behámosodását gyakran sarjak, és polipok túlburjánzása gátolhatják. Ilyenkor ezeket a fül polipokat radikális műtéti üregből kettős kanállal távolítjuk el. Amikor a radikális fülműtéti üreg jelentős részét hám béleli, akkor térhetünk a tamponmentes szárító kezelésre. A radikális üreget szárazra töröljük, szívóval a fülváladékot és a sebváladékot leszívjuk és bórsavport fújunk a radikális műtéti üregbe. A radikális üreg teljes áthámosodása után, a fülváladékozás megszűnik. A későbbiekben rendszeresen ellenőriznünk kell a radikális üreget. A radikális üregben időnként felhalmozódott hámeredetű, kenőcsös tömeg, károsíthatja az újonnan képződött bőr finom rétegét és ismételt váladékozás, gennyedés oka, forrása lehet. A radikális üregben felhalmozódott hámtörmelék eltávolítása rendszeres fül kontrollt igényel (egy-, két-, három havonta).

 

Radikális üregben végzett tympanoplastica (timpanoplasztika)

fülsebészet radikalis fülműtétA radikális üregben a hangvezetésért felelős dobhártya, dobüreg, és a hallócsontok eltávolításra kerülnek. A radikális fülsebészeti beavatkozás miatt a hallás nagymértékben károsodik, nagyfokú vezetéses halláscsökkenés alakul ki. A nyitott üreg miatt a beteg a radikális fülműtét után nem mehet vízbe és még a gondos utókezelés ellenére is gyakori a fülfolyás, beszáradt fülzsír és hámdugó. 

Mint gyakorlott fülsebészek a középfület ismét fel tudjuk építeni. A radikális üregben végzett tympanoplastica során, a bőrös hám eltávolítása után a hallójárat falát, a dobhártyát, a hallócsontokat pótolni tudjuk. A sikeres radikális üregben végzett timpanoplasztika eredményeként ismét zárt, légtartó dobüreget alakítunk ki és a hallás is nagymértékben javul. A beteg ismét uszodaképessé válik és a rendszeres radikális üreg toalett is feleslegessé válik. Tudni kell azonban, hogy nem minden radikális üreg alkalmas a radikális üregben végzett timpanoplasztikára. A fülműtétet mégis érdemes megpróbálni, mert sikertelen fülműtéti eredmény esetén is az eredeti radikális üreg visszaállítható. A radikális üregben végzett tympanoplastica műtéttel csak nyerhet a beteg.  

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS