Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 8 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Otogén szepszis

Share

otogén szepszisA középfülgyulladás, mastoiditis, igen súlyos szövődménye a fül eredetű thrombophlebitis, otogen sinus sigmoideus thrombosis. A fül eredetű thrombophlebitisnek korábban két nosológiai formáját különböztették meg — az otogén pyaemiát és az otogén szepszist, sinus sigmoideus thrombosis (fül eredetű vérmérgezés). Modern tudományos elképzelésünk alapján ezek nem számíthatók különálló megbetegedéseknek, minthogy a jellegzetes tünetek mindkét esetben fennállhatnak. Jelenleg mindkét formát otogén szepszisnek (vérmérgezés) nevezzük.

Az otogén szepszis elnevezés a folyamatot annak pathogenesise (a középfülben lévő gócból mikrobák behatolása) és a szervezetnek a fertőzésbe történt sajátos hatása szempontjából határozza meg. Éppen a szervezet és sajátos reakciójában van a fő különbség a szepszis és más fertőző megbetegedés között.

Bár klinikailag nem különítjük el élesen az otogén szepszist az otogén pyaemiától, tüneteiben és lefolyásában eltérő két otogén szepszis típusról kell említést tennünk.

Otogén szepszis, sinus sigmoideus thrombosis leggyakoribb típusának jellemző tünetei: 

magas láz szepszisben, otogen thrombophlebitis,1. A naponta fellépő hidegrázás, mely néha napjában többször ismétlődik.

2. Intermittáló jellegű hőmenet, amelyben a láz nappal éri el maximumát (40—41°) és ugyanaznap normális, sőt szubnormális szintre esik vissza.

3. Áttétek jelentkeznek, amelyek tályogok formájában a test bármely részében előfordulhatnak. 

Az első két tünet általában már a thrombophlebitis, sinus sigmoideus trombózis betegség kezdetén is észlelhető, a harmadik nem állandó és nagymértékben függ a sinus sigmoideus trombózis szakától. Az általános, súlyos intoxikáció és a központi idegrendszer kifejezett károsodása nem jellegzetesek ebben a kóralakban. 

A ritkábban észlelhető otogén szepszis sinus sigmoideus thrombosis kórforma jellemző tünetei: 

agyi károsodás trombozis szepszis1. A beteg súlyos általános állapota, a szervezet kifejezett intoxikációja és a központi idegrendszer működésének károsodása.

2. Magas folytonos láz, amely hidegrázások nélkül jelentkezik.

3. Szívbelhártya gyulladás, vesegyulladás, máj és egyéb szervek szeptikus elváltozásai, vérzések stb. Áttétes tályog ritkán keletkezik.

A lefolyás szempontjából az élesen megkülönböztethető két típus között sok átmeneti forma figyelhető meg.

Sinus sigmoideus thrombosisAz otogén szepszis, otogen sinus sigmoideus thrombosis gyakoribb lefolyású típusa. Az otogén szepszis megbetegedés rendszerint viharosan kezdődik. A heveny középfülgyulladás folyamán a láztalan, vagy subfebrilis beteget aránylag jó általános állapot közepette hirtelen hidegrázás lepi meg, amely 20—30 percig tart. Otogén szepszisben a láz a hidegrázást követő 1—2 óra alatt eléri maximumát 40—41°, esetleg magasabb, majd hirtelen normálissá, vagy szubnormálissá csökken, a láz leesését bő verejtékezés kíséri. A hidegrázás intenzitása különböző, sokszor igen nagymértékű. A hidegrázást és a láz leesését követően a beteg kimerült, elkínzott benyomást tesz. Gyermekkorban sokszor nem észlelhető hidegrázás és bőséges verejtékezés, a lázmenet folytonos jellegű.

Otogén szepszisben, otogen sinus sigmoideus thrombosisban a lázmenet pontos megállapítása céljából kétóránként mérjük a lázat, ellenkező esetben téves elképzelésünk támadhat a beteg lázmenetéről.

Az érverések száma a láz mértékének megfelelően szaporodik. Leláztalanodás után észlelhető szapora érverés kórjóslat szempontjából kedvezőtlen jelnek számít.

A hidegrázások ismétlődve észrevehetően súlyosbítják a beteg állapotát. A beteg fogy, arcszíne földszürke árnyalatot nyer. A nyelv mindig száraz, bevont, lüktető fejfájásról, a fejben érzett húzó érzésről panaszkodik. A panaszok néha hiányozhatnak.

Sinus sigmoideus thrombosis, otogén szepszis helyi tünetei

Otogén szepszisben néha helyi tüneteket is észlelünk: 

Sinus sigmoideus vena jugularis thrombosis1. A csecsnyúlvány hátsó széle, az emissarium, mastoideum tája nyomásra fájdalmas és duzzadt, dagadt. 

2. A nyaki érköteg a musculus sternocleidomastoideus elülső széle mentén tapintásra érzékeny. Utóbbi tünet a véna jugularis periphlebitisére, illetőleg véna jugularis thrombózisára utal.

Fertőzött vérrög áttétek ismeretes módon a test bármely részében jelentkezhetnek.

Tüdőtályog krónikus középfülgyulladásban gyakrabban keletkezik, mint heveny középfülgyulladásban. A legkedvezőbb az otogén szepszis lefolyása, ha az áttétek a bőralatti kötőszövetben, az izmokban lépnek fel. Néha több tályogot észlelünk a végtagokban, a farizomzatban stb.

tüdőtályog thrombosis utánA tüdőtályog felismerése kezdeti stádiumában igen nehéz. A tüdőtályogos beteg mellkasi fájdalomra panaszkodik, kisfokú köhögés észlelhető, a tüdőtályog kifejezett tünetei sokáig hiányozhatnak. Multiplex apró tüdőtályogok keletkezésekor a klinikai kép gyakran tüdőgyulladáshoz hasonlít. A röntgenvizsgálat elősegíti a felismerést, ha a tüdőtályog nagyméretű. A tüdőtályog néha áttör a tüdőhártyán (pleurán) keresztül és sebészi úton kiüríthető. Egyéb tályog áttétek közül figyelmet érdemelnek az ízületi áttétek, amelyek következményeképpen ankylosis fejlődhet ki az ízületekben.

Az otogén szepszis, otogen sinus sigmoideus trombózis az esetek többségében hosszadalmas lefolyású, kivéve, ha valamelyik életfontos szervben tályog keletkezik. A betegség magára hagyva, rendszerint halállal végződik. Spontán gyógyulás ritka kivételként lehetséges. A műtéti beavatkozás javít a kórjóslaton, hacsak a beteg nincs reménytelenül súlyos állapotban és még nem fejlődtek ki súlyos tályog áttétek.

Az otogen sinus sigmoideus thrombosis, otogén szepszis kórjóslata egészében attól függ, milyen korán ismerték fel a betegséget és mikor végezték a feltáró műtétet.

vérrög képződés  sinus trombózisA sinus sigmoideus thrombus, vérrög elgennyedt részét sok esetben elkülöníti a véráramtól saját változatlanul maradt sima, tömött vége és nem fertőződik a szervezet. Életveszély ilyenkor is fennáll, minthogy a gennyes fertőzés átterjedhet a szomszédos agyhártyára és az agyra. A sinus thrombophlebitis gyakori szövődménye az agyhártyagyulladás, meningitis és a kisagytályog.


A fül eredetű szepszis ritkább típusa (hidegrázás nélkül, állandó magas láz kíséretében) sokkal súlyosabb lefolyású. Kifejezettebben észlelhető az egész szervezet intoxikációja, amely a vérbe kerülő baktérium toxinok és szétesési törmelékek következménye. A toxémiával kapcsolatosak a szervekben észlelhető degeneratív jelenségek és anyagcserezavarok, a vérképzés károsodása és a reticuloendothel sejtek csökkent működése.

halálos betegség szepszisAz otogén szepszisnek ez a fajtája (régi elnevezésével otogén septicaemia) rendszerint néhány napon belül halállal végződik. Kezdettől fogva feltűnik a beteg igen súlyos általános állapota, közömbös, apatikus viselkedése, földszürke arcszíne, subicterusos bőre (szubikterusz), és néha különböző helyeken vérzések lépnek fel. A beteg öntudata általában zavart, hányás és egyéb agyi tünetek az agyhártyák intoxikációját mutatják. A filiformis érverés száma percenként 120—140. Igen jellegzetes az otogén szepszises beteg általános állapotának gyors súlyosbodása.

Az otogén szepszis pathogenezise szempontjából hangsúlyoznunk kell, hogy a betegség ismertetett típusában gyakran hiányzik a sinus thrombózis. A kórokozók a sinus falán keresztül, thrombus keletkezése nélkül, valószínűleg a szervezet csökkent ellenálló képessége, következtében kerülhetnek be a keringésbe.

A fül eredetű szepszis, otogen sinus sigmoideus thrombosis felismerése kórisméje, tünetei

hidegrázás láz, szeptikus lázmenet lázzalPyaemiás lázmenet, hidegrázások és gennyes áttétek — igen jellegzetes szepszisre jellemző triász — alapján megállapítható a sinus thrombosis, szepszis, kórisméje. Az észlelt akut középfülgyulladás alapján joggal otogénnek mondhatjuk a thrombosis és szepszist és el kell végeznünk a szükséges fülműtétet. Az általános és helyi tünetek összhangja esetén a felismerés nem nehéz. A gennyes áttétek a szepszisnél többé-kevésbé késői szakban jelentkeznek. A beteg érdeke azonban a korai felismerés. A fülműtétet még akkor kell elvégezni, amikor még nem keletkeztek thrombus áttétek. A sinus thrombosis, szepszis kórisme felállítása ilyenkor még nehéz lehet különösen a pyaemiás jellegű lázmenet hiányában.

Az otogén szepszis felismerése a beteg beható általános klinikai vizsgálata alapján történik, el kell különíteni a maláriától, hastífusztól, centrális tüdőgyulladástól, pneumóniától, miliáris tuberkulózistól, miliaris tbc-től. 

A klinikai gyakorlatban a legfontosabb szempontok, hogy ha a heveny középfülgyulladás alkalmával a láz az első napok magas kiugrása után csökkeni kezd, majd hidegrázás kíséretében hirtelen pyaemiás jellegűvé válik és ha nem állnak fenn malária, vagy más megbetegedés biztos tünetei. Ebben az esetben az otogén szepszis, sinus sigmoideus thrombosis kórisméje joggal megállapítható. Ilyenkor javallt az azonnali csecsnyúlványon végzett fülműtét (mastoidectomia, radikális fülműtét) és a sinus sigmoideus feltárása. Nem szól az otogén szepszis ellen, ha a fülműtétkor nem találunk vérrögöt. Ez csupán annak a jele, — ha a műtétet javulás követi —, hogy a műtét idejében történt, és hogy a csecsnyúlványban lévő gennygóc eltávolításával megszűnt a kórokozók további behatolása. Sürgős fülműtét javallt akkor is, ha a magas láz tartósan és folyamatosan megmarad, és a beteg súlyos általános állapota is fennáll. 

cholesteatoma szövődménye Kissé nehezebb a helyzet krónikus középfülgyulladásnál, cholesteatomás otitis esetében, de ilyenkor is a fülgyulladás kifejezett fellobbanása alkalmával azonos tünetekre támaszkodhatunk, mint a heveny középfülgyulladás esetén. Kifejezett középfülgyulladás fellobbanás nélkül, sokkal nehezebb helyzetben vagyunk, minthogy az idült középfülgyulladás fennállása még nem szól teljes bizonyossággal a szepszis füleredete mellett. Ha a beteg beható, gondos vizsgálatával nem találjuk a sinus thrombosis, szepszis okát és cholesteatomás otitis, epitympanitis tüneteit észleljük, feltételezhető ennek összefüggése a halántékcsont cariosus folyamatával és elvégezhető az exploratív fülműtét (mastoidectomia, radikális fülműtét).

Ilyen feltételes diagnózis alkalmával előfordulhat, hogy a kórisme tévesnek, a fülműtét feleslegesnek bizonyul. Ne tévesszük azonban szem, elől két számot: a nem operált szepszis 100%-os halálozási arányszámát és az idejében végzett fülműtét utáni 80%-os gyógyulási arányszámát, az utóbbi szám a penicillin-kezelés bevezetésével még magasabbnak mondható. Tétovázás nélkül a fülműtéti beavatkozás mellett kell dönteni!

vér bakteriológia szepszisben, Igen értékes diagnosztikus segítséget nyújt a fül eredetű sinus thrombosis, szepszis felismerésében a vér bakteriológiai és klinikai vizsgálata. A vérben keringő kórokozók megerősítik a szepszis kórismét, de azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a vér sterilitása nem jelenti teljes bizonyossággal, hogy nem állunk fül eredetű sinus thrombosis szepszissel szemben. 

Szepszis alkalmával jelentős minőségi és mennyiségi változások észlelhetők a vérben. A haemoglobin tartalom és a vörösvérsejtek száma csökken, a festődési index-szel együtt. A fehérvérsejtek száma 15 000—18000-re szaporodik. A leukocitózis magasabb foka inkább agyhártyagyulladás mellett szól. A legjellegzetesebb tünetek a limfopénia, eozinofilia és a vérkép balratolódása. Az elváltozások mértéke a fül eredetű szepszis folyamat súlyosságát tükrözi vissza. Súlyos sinus thrombosis esetben a limfociták (lymphocyták) százaléka 4—5-re csökken, fiatal alakok és myelocyták jelennek meg. A limfociták (lymphocyta) szaporodása és eozinofil (eosinophyl) sejtek megjelenése a sinus thrombosis kórjóslata szempontjából kedvező tünet.

Otogén szepszis sinus thrombosis kezelése 

Sinus sigmoideus feltárás fülműtétAz otogén, fülből kiinduló szepszis, sinus thrombosis első tüneteinek fellépésekor sürgősen meg kell operálni a beteget. Akut középfülgyulladásnál mastoidectomiát, krónikus középfülgyulladás esetén pedig radikális fülműtétet végzünk. A kórosan elváltozott csontrészek gondos eltávolítását és a csecsnyúlvány összes beteg sejtjeinek megnyitását, a sinus sigmoideus széles feltárásával egészítjük ki. Ha a sinus sigmoideus fala ép, a műtétet ezzel befejezzük (sok szerző ilyenkor is javasolja a sinus sigmoideus próba punkcióját).

Az általános állapot javulása és a láz csökkenése a fülműtétet követő napokban azt mutatják, hogy az elsődleges szeptikus góc a csecsnyúlványban helyezkedett el, és a javulás a gennyes góc eltávolításának következménye, minthogy megszűnt a fertőzés beáramlása a vérpályába. 

A fül eredetű szepszis további kezelésének célja a szervezet támogatása, a már behatolt fertőzés legyőzése és a kóros folyamatok kiküszöbölése. Az általános állapot erősítése céljából több kezelési eljárást alkalmazhatunk. Erősítő étrend, és a műtétet követő legteljesebb nyugalom elengedhetetlenek. Ellenőriznünk kell a szívműködést, veseműködést és szükség esetén ezeket is kezeljük.

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS