Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 47 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Szájról olvasás

Share

Szájról való olvasás

beszédértési zavar, Szájról olvasásNagyfokú nagyothallásnál vagy süketségnél, amikor a hangos beszéd megértése rendkívül nehéz, vagy teljesen lehetetlen, nagy jelentőségű a beszélő szájáról történő olvasása. A szájról olvasás tulajdonképpen a beszéd vizuális felfogása, az ajkak látható artikulációs mozgásain keresztül. A szájról olvasáshoz hozzájárul még a nyelv mozgásainak és az arc mimikai izmainak, beszédet kísérő kifejező mozgásai is.

Nagyothallók számára a szájról olvasás a hallás kisegítő eszköze, süketek és süketnémák számára azonban a hallás tényleges helyettesítője. Csak az a beteg képes szájról olvasni, aki maga is tud beszélni. Veleszületett süketnémák vagy azok, kik korai gyermekkorban vesztették el hallásukat, a beszédet még nem sajátíthatták el. Ezeknek a szájról való olvasással egy időben a beszédet is meg kell tanulniuk.

szájról olvasásA szájról olvasás tanulása hosszú, rendszeres munkát és állandó gyakorlatot igényel. A hallássérültnek jelentős felfogó képességgel kell rendelkezniük, hogy meg tudják különböztetni egymástól azokat a hangokat, melyeket az artikulációs mozgások által csak igen nehezen, vagy egyáltalán nem lehet elkülöníteni egymástól.

A szájról olvasás alapvető nehézségei abban állnak, hogy nem mindegyik, nyelvünkben szereplő hangnak van látható orális (száji) képzése. A g, k, h hangoknál például nem látható a szájról olvasó számára anyelv és a gége mozgása. Rosszul láthatóak az l, r, sz, z, c, t, d, i hangok sem. Jól látható, viszont hasonló képet mutatnak a b, p, m, f, v, s, zs, cs, hangok. Jól láthatóak és elkülöníthetőek a magánhangzók, emiatt ezek szájról olvasása könnyebb.

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS