Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 56 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Tympanoplastica

Share

Tympanoplastica (timpanoplasztika) fülműtét

tympanoplastica Szeged, tympanoplastica fülműtétA krónikus gennyes középfülgyulladás modern kezelése a fülműtét, tympanoplastica. A krónikus gennyes középfülgyulladás kezelésében az antibiotikus kezelés és a konzervatív kezelés csak akut gyulladás (exacerbatio) esetén jön szóba, utána viszont a fülműtét mellett kell döntenünk. A tympanoplastica előtt, ajánlatos a krónikus gennyes középfülgyulladást kiváltó okokat rendezni (orrmandula műtét, adenotomia, orrsövényműtét, septumresectio, arcüreg gyulladás műtétei, orrpolip műtét, orrdaganat kezelése stb.). A krónikus gennyes középfülgyulladás szövődményeinél szükség lehet a radikális fülműtét elvégzésére, de ha lehetséges, akkor válasszuk inkább a tympanoplastica un. nyitott technikáját.

A tympanoplastica az idült, krónikus középfülgyulladás és maradványállapotainak modern fülműtéti megoldása, mely során zárt, légtartó dobüreget hozunk létre. A légtartó dobüreg kialakítása megteremti a lehetőségét annak, hogy a vezetéses típusú halláscsökkenést javítsuk.

Atticus Cholesteatoma tympanoplasticaA tympanoplastica két fázisból áll: egy szanációs fázisból és egy rekonstrukciós fázisból. A tympanoplastica szanációs szakasza alatt a dobüregben károsodott elemek, például cholesteatoma, károsodott hallócsont, sarjszövet, dobüregi polipok, dobüregi hegek, eltávolítását értjük. A tympanoplastica, rekonstrukció alatt a károsodott, sérült vagy nem kielégítő módon működő dobhártya (lyukas dobhártya befoltozása, helyreállítása, dobhártya korrekció, dobhártyafoltozás) vagy hallócsontláncolat helyreállítását értjük. A tympanoplastica rekonstrukció alapvető célja a hallás javítása vagy hallás megőrzése (hallásjavító műtét Szegeden). A tympanoplastica (timpanoplasztika) során a jó hangvezetést biztosítani képes, folytonos, rezgőképes dobhártya és mobilis hallócsontláncolat kialakítása a cél. Mesotympanalis középfülgyulladásnál (mesotympanalis otitis) a tympanoplastica szanáció első lépésén a dobüreg lezárását, azaz a dobhártya rekonstrukcióját, (dobhártya plasztika) értjük. A myringoplastica (dobhártya plasztika), a dobhártya helyreállítása, egyidejűleg szolgálja a szanációt és egyben a rekonstrukciót is. Az elmúlt fél évszázad során a hallócsontok és a dobhártya pótlására a fülsebészek számos anyagot használtak már. A leggyakrabban alkalmazott anyagok az autograftok, homograftok, heterograftok és az allograftok.

A legelterjedtebb a dobhártyapótlásra használt anyag a termporalis fascia (halánték izom bőnyéje). 

Tympanoplasticára (tympanoplasztika) szükség lehet gyermekkorban és felnőtt korban egyaránt. 

A tympanoplastica műtéti indikációja

krónikus mesotympanallis otitis tympanoplastica műtétKrónikus gennyes középfülgyulladás esetén a tympanoplastica műtét indikált. Szövődménymentes krónikus gennyes középfülgyulladás esetén a tympanoplastica műtéti időpontja tervezhető, nincs benne azonnali sürgősségi tényező. Krónikus gennyes középfülgyulladás szövődményes eseteiben, viszont az azonnali fülműtét indokolt. Krónikus gennyes középfülgyulladás koponyaűri szövődményei a faciális parézis, arcbénulás, arcidegbénulás, sinus sigmoideus trombózis (thrombosis), petrositis, piramiscsúcs gennyedés, meningitis, agytályog, kisagytályog, sipoly tünet, labyrinth fistula, labyrinthitis, subduralis tályog, stb.

A sürgősségi fülműtét, a helyi leletektől függően, az azonnali tympanoplastica valamelyik formája, nyitott tympanoplasztika vagy zárt timpanoplasztica, mastoidectomia, esetlen radikális fülműtét

 

fülműtét helyi érzéstelenítéseA tympanoplastica történhet helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban. Helyi érzéstelenítés alatt a beteg semmilyen fájdalmat nem érez, nincs fájdalom. Előnye, hogy elkerülhetjük az altatás ritka szövődményeit, és a fülműtét utáni post operatív időszak is könnyebb. A fülsebész operatőr számára is kedvezőbb a helyi érzéstelenítés, mivel a fülműtéti terület kevésbé vérzik. A helyi érzéstelenítés hátránya, hogy a beteg hallja a műtétet. Helyi érzéstelenítés után, ritkán, a fülműtétet követően az arcideg (nervus facialis, VII. agyideg) közelsége miatt, átmeneti arcmozgás zavar fordulhat, azonban ez legkésőbb másnapra, de gyakrabban a műtét estéjére már teljesen, nyomtalanul megszűnik. Az érzéstelenítővel, a vérzés csökkentésére adott érösszehúzó adrenalin miatt az érzéstelenítés beadásakor pár percig átmeneti szívdobogásérzés, rossz közérzet lehetséges. Ez a kellemetlen érzés is pár perc után megszűnik. 

Az altatásban végzett fülműtétekről a beteg ugyan nem tud, de számolni kell az altatás kockázataival, és a fülműtét alatti fokozott vérzékenységgel is. Tekintettel arra, hogy a tympanoplastica egy mikroszkópos fül mikrosebészeti műtét, a mikroszkóp alatti fokozott vérzés nagyon zavaró és befolyásolhatja a műtéti eredményt. Altatás alatt végzett fülműtéteknél hátrány, hogy a beteggel nincs kontaktus. A hallásjavító fülműtéteknél nagy segítséget jelenthet a beteg visszajelzése a hallásjavulás alakulásáról.

Tympanoplastica műtéti előkészítés 

vérizsgálat műtét előttA fülműtétet laboratóriumi vizsgáltok, vérkép vizsgálat, elektrolitok vizsgálata, májfunkciós vizsgálat, vizeletvizsgálat (cukor, genny, üledék) előzik meg. A fülműtét előtt belgyógyászati vagy gyermekgyógyászati vizsgálat szükséges. Indokolt esetekben illetve 50 éves kor felett EKG vizsgálat is szükséges. Gyanú esetében vagy belgyógyász indikációja alapján, illetve 50 éves kor felett mellkas röntgen vizsgálata is indokolt. 

Premedikációként altatásnál, intratracheális narkózisban végzett műtétek eseteiben 1 amp. Atropin és 1 amp. Seduxen inj. i.m. 45 perccel a tervezett beavatkozás előtt ajánlott. 

Helyi érzéstelenítésben végzett fülműtétek eseteiben felnőttek esetében 1 amp. Pipolphen 1 amp. Atropin és 1 amp. Dolargan im. 45 perccel a tervezett fülműtét előtt javasolt.

A fülműtéti terület környékén a hajat, közvetlen a műtét előtt, le kell borotválni 2 cm széles területen.

 A tympanoplastica (tympanoplasztika) különböző feltárásból történhet. A fülműtéti metszést végezhetjük a fül mögött retroauricularisan, vagy pedig elöl, a hallójáraton keresztül endauralisan

 

Fül mögötti metszést, retroauriculáris metszés

fül mögötti metszés, tympanoplasticaA fül mögötti metszést, vagy retroauriculáris metszést akkor alkalmazzuk, ha mastoidectomiát is végzünk, azaz a csecsnyúlvány sejtrendszerét is feltárjuk. A retroauriculáris feltárás, és a mastoid üregen keresztül végzett tympanoplastica szélesebb rálátást biztosít, mint az endauralis fülműtéti feltárás. A retroaurikuláris feltárást akkor alkalmazzuk, ha kiterjed cholesteatoma, gennyes középfülgyulladást, (otitis media suppurativa chronica) esetén a tympanoplastica szanációs fázisát ki kell egészíteni mastoidectomiával. Mastoidectomia során látótérbe kerül a sinus sigmoideus, a lateralis félkörös ívjárat, az aditus ad antrum, és az arcideg, nervus facialis mastoidalis szakasza. A retroauriculáris feltárás előnye a széles rálátás, a hátránya viszont, hogy a beteg számára nagyobb terhet jelent. A mastoidectomiával kiegészített tympanoplastica műtét hosszabb, a fül felfúrás miatt hangosabb, és a fülműtét utáni drain miatt a postopereatív kezelés is hosszabb. Retroauriculáris lágyrész metszést a fülkagyló mögött, az áthajlási redővel párhuzamosan, attól 0,5-1 cm távolságra, 5-8 cm hosszúságban végezzük. A retroauricularis metszés további előnye, hogy a fülműtét után is rejtve marad, így a műtéti heg nem látszik. 

Endauralis metszést

fül metszések, tympanoplasticaAz endauralis metszést elől, a hallójáraton keresztül vezetjük. Az endauralis metszés klasszikusan a Heermann-féle fülműtéti metszések. Az eredeti Heermann-féle feltárások számos változata ismert. Három Heermann metszést különböztethetünk meg. A Heermann "A", "B", "C" fülműtéti feltárások. 

A három Heermann metszés különböző fülműtéti feltárásra ad lehetőséget és más fülsebészeti beavatkozásra ad módot. 

A legkisebb műtéti feltárás az intrameatalis Heermann "A" metszés stapedectomia és a tympanotomia (exploratív tympanotomia) során elvégezhető dobüregi feltárásra alkalmas. Ennél a feltárásnál nincs lehetőség lebeny vételére, azaz ezzel a feltárással nem lehet lyukas dobhártyát rekonstruálni (myringoplastica). Az intrameatalis Heermann "A" metszés csak ép dobhártya mellett a dobüregben végzett hallócsontláncolati műtétekre, dobüregi revízióra (tympanoplastica second look feltárás) alkalmas. Az intrameatalis Heermann "A" metszés a felső és a hátsó csontos hallójáratfal mentén vezetett metszés, amelyet különböző C metszésekkel egészíthetünk ki. 

endauralis metszés fülműtétA Heermann "B" metszés hasonlít a Heermann "A" metszésre, csak a műtéti metszést 1,5 cm-rel meghosszabbítjuk felfelé. Ezzel a metszés meghosszabbítással hozzáférünk a halánték izom bőnyéjéhez (musculus temporalis izom fascia, aponeurosis, temporális fascia), amely tökéletes lebeny a dobhártyapótlás céljából. Heermann "B" metszés tökéletes feltárás az endauralis tympanoplastica kivitelezésére.

A Heermann "B" metszés viszont nem biztosít lehetőséget mastoidectomia elvégzésére. Az endauralis Heermann "B" metszés feltárás tökéletes feltárás centrális dobhártya perforáció zárására, dobhártya foltozásra, (myringoplastica, a myringoplasztika, miringoplasztika), esetleg kis kiterjedésű, a dobüregre lokalizált cholesteatoma műtétére.

A Heermann "C" metszés a fülműtéti vágás további meghosszabbítása ívben felfele, a fülkagylót megkerülve hátrafelé, majd a fül mögött lefele. A metszést fül mögött hátul (retroauricularis metszés, feltárás) a hallójárat szintje alá vezetjük. Heermann "C" fülműtéti metszés tökéletes rálátást biztosít, mivel az egész fülkagyló, a hallójárati bőrcső lehajtható, ami ideális hozzáférést biztosít a csecsnyúlványhoz, és a mastoidectomia is tökéletesen elvégezhető.

A klasszikus Heermann metszések a hallójáratban kiegészítve C metszésekkel ideális feltárást nyújthat a legnehezebben belátható elülső negyedi dobhártyaperforációk zárására is. Heermann "C" metszés tökéletes feltárás a mastoidectomiát igénylő fülműtéthez, például kiterjedt cholesteatoma műtétekhez. A Heermann "C" metszés kiterjedése miatt még sem túl gyakran használjuk, helyette a retroauricularis metszés ajánlott. 

 

Tympanoplastica szanációs szakasza

Mastoidectomia

mastoidectomia fülműtétA tympanoplastica szanációs szakasza alatt a krónikus gennyes középfülgyulladás miatt szöveteket távolítjuk el. A krónikus gennyes középfülgyulladások esetében a krónikus mastoiditis szanálni kell, ami miatt mastoidectomiát végzünk. Fülsebészeti mikrófúróval feltárjuk a mastoidealis sejtrendszert és egy jól áttekinthető mastoideális üreget alakítunk ki. Gyulladt, beteg mastoid csontot és a gyulladt nyálkahártya részeket, sarjszöveteket, polipokat eltávolítjuk. Mastoidectomia során a fülsebész operatőr egyik kezével a fúrás végzi, másik kezével elszívja a hűtő folyadékot (steril fiziológiás sóoldat), melyet a műtősnő fecskendez a műtéti területre. Erre a fúrás alatti hűtésre az arcideg védelme miatt van szükség. Az antrumot és az aditus ad antrumot kitöltő váladékot, nyákot, polyposusan duzzadt gyulladt nyálkahártya részeket eltávolítjuk, tág összeköttetést alakítunk ki az antrum és dobüreg között.

mastoidectomia cholesteatomábanCholesteatomás otitisre, (otitis media suppurativa chronica cholesteatomatosa) esetén a mastoid üregbe bekúszó cholesteatomát (koleszteatómát) és hámzsákot is el kell távolítani. A cholesteatoma eltávolítását különös gondossággal kell végezni, hogy cholesteatoma recidíva ne maradjon vissza. A cholesteatomás középfülgyulladás miatt végzett tympanoplastica mindig két lépésből kell, hogy álljon.

Fél év-, egy éven belül fel kell tárni ismét az operált fülműtéti területet, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem újult-e ki a cholesteatoma. Cholesteatoma recidíva esetén ismét a szanáció lép előtérbe, ahol arra kell törekedni, hogy cholesteatoma hámzsákját teljesen az épben távolítsuk el.

A tympanoplastica szanációs szakasza során a dobüregből is el kell távolítani a károsodott, gyulladásos elemeket. A krónikus mesotympanalis középfülgyulladás esetén a gyulladásos folyamat eredményeként kialakult sarjszövet, dobüregi polip, hallójárat polip, károsodott hallócsontok, dobüregi hegek kerülnek eltávolításra, szanálásra. A károsodott nyálkahártyát és csontos elemeket mind ki kell takarítani, hogy gyulladásos maradvány ne maradjon. A cholesteatomás (koleszteatómás) középfülgyulladás esetében a dobüregben különös gondossággal kell a cholesteatomát eltávolítani. Kritikus helyek az arcideg dobüregi csatornája körüli terület, a kengyel talpa körüli terület, a fülkürt szájadék (tuba) melletti terület. 

 

Tympanoplastica rekonstruckió szakasza

tympanoplastica műtétKrónikus mesotympanalis otitis esetében a szanációs szakasz után azonnal egy ülésben elvégezhető a dobüreg és a hangvezető rendszer helyreállítása, rekonstrukciója. 

Tympanoplastica rekonstrukció szakaszának a lényege, egy zárt dobüreg kialakítása, ami a lyukas dobhártya helyreállításával, lyukas dobhártya foltozásával, dobhártya zárásával kezdődik (myringoplastica). Dobhártya pótlása ma már elterjedten a halánték izom bőnyéjével, a musculus temoralis fasciával történik. Előnye, hogy a temporalis fascia ugyanabból a fülműtéti feltárásból elérhető, ahol a tympanoplastica történik. A temporalis fascia erős, rugalmas és életképessége is igen jó. Tökéletesen tud integrálódni, beépülni a dobhártyába. A temporalis fasciából képzett novomembrán egy idő után szinte megkülönböztethetetlenné válik az eredeti dobhártya szerkezetétől. A temporális fascia hiányában, periosteumot és traugus porchártyát, tragus pericondriumot is használhatunk, a dobhártya foltozására, és a dobhártya zárására. Az irodalom számos egyéb lehetőséget is felsorol, de ezek gyakorlati alkalmazása elhanyagolható. 

Krónikus cholesteatomás (koleszteatómás) középfülgyulladás esetében a dobüreg zárása, a dobhártya perforáció zárása, a dobhártya lyuk foltozása már az első fülműtét során megtörténik, viszont a zárt dobüreget fél-, egy éven belül ellenőrizni kell (dobüregi revízió) és a hallócsontláncolati rekonstrukció, csak az ellenőrzés után biztosan cholesteatoma mentes üregben lehetséges. 

 

Hallócsontlácolati rekonstrukció 


hallócsont pótlás fájdalmatlanulA hallócsontlácolat helyreállítása, rekonstrukciója a hang bevezetés és hangerősítés szempontjából elengedhetetlen. A dobüreg szanációs műtéte során törekszünk az optimálisan, minimális szöveti eltávolításra. A hallócsontokat ideálisan saját corticalis csontból fúrt, vagy faragott colummelával tudjuk megoldani. 

A hallócsonláncolati szakadásnál, ha a folytonosság hiány kicsi, szóba jönnek szövetragasztók, amelyekkel a hiányzó, károsodott hallócsont végeket egyesítjük. Speciális cementragasztókkal, kisebb csont hiányokat is pótolni tudunk. Az ily módon helyreállított hallócsontláncolati folytonosság eredménye nagyon jó, mivel a hallócsontok szalag rendszere és a hallócsontok emelő, rendszere, hangerősítő képessége változatlan marad. Ha musculus stapediust és a stapedius inát is meg tudjuk kímélni, akkor a hallócsontláncolat hallásvédő funkciója is megmarad. 

Abban az esetben, amikor a hallócsontlácolatból, hallócsontok hiányoznak, akkor teljes láncolatot kell pótolni. A hallócsontláncolati hiánytól függően hosszú és rövid columellát alkalmazhatunk. A rövid columella az ép stapes feje és a dobhártya között biztosít kapcsolatot. A hosszú columella a stapes talpa és a dobhártya közötti folytonosságot állítja helyre. A saját csontból képzett corticalis colummella előnye, hogy a kilökődés veszélye kicsi, a saját csont olcsó, és mindig rendelkezésre áll. A corticalis columella hátránya, hogy a csont collumella elkészítése időigényes, és igen precíz mikrosebészeti készséget feltételez. A corticalis csont columella mérete sem szűkíthető a végtelenségig, így csont tömeg sokszor nagyobb, mint amilyenre szükség lenne. A columellát elméletileg pótolhatnánk porccal, de ez nem terjedt el. Gyakori viszont a hallócsonláncolat rekonstrukciójában a műanyag, fém, és a műanyag-fém kombinációjával képzett hallócsontlácolati pótlás. Ezek előnye, hogy azonnal rendelkezésre állnak, viszont igen drágák.

 

A pótolt dobhártya kilökődése és felszívódása 

tympanoplastica fülműtét dobhártya pótlásMivel a dobhártya pótlása a szervezet saját anyagából (musculus temporális fascia) történik, ezért nagyon ritka, hogy a dobhártyapótlásra használt anyag (graft, autograft) nem tapad meg és kilökődik. A nagy dobhártya lyuk, perforációk esetében előfordulhat viszont, hogy a lebeny egy része nem tapad fel a dobhártya lyuk teljes felületére és egy kisebb perforáció marad vissza. Ebben az esetben, egy második lépésben a kis dobhártya lyuk foltozható és az eredmény tökéletes lesz. 

A fülműtétet követően a tympanoplastica végleges sikeréhez elengedhetetlen a tervszerű rendszeres kontroll, amikor a fülsebész mikroszkópos kontroll alatt áttekinti a megújított dobhártyát, a hallójáratban meggyült váladékot eltávolítja, a hallást ellenőrzi (hallásvizsgálat, audiológia vizsgálat). A beteg megjelenése a kontroll vizsgálatokon alapvető a sikeres eredményhez.

 

Ízérzés zavar fülműtét, tympanoplastica után

chroda tympani tympanoplastica szövődményA tympanoplastica, (tympanoplasztika) myringoplastica és a stapedectomia műtétek sajnos ritka velejárója lehet a fülműtétet követő átmeneti vagy tartós ízérzés zavar. Az ízérzés zavar oka az arcideg egyik mellékágának a chorda tympani idegnek az érintettsége. A chorda tympani a nyelv elülső kétharmadának ízérző idege, amely a dobüregben szabadon, a kalapács nyak mellett keresztben fut hátulról előrefele. Az ízérző ideg, chorda tympani a műtéti feltárás szempontjából pont a műtéti terület közepén fut keresztül.

A chorda tympani, az arcideg, nervus facialis (VII. agyideg) ága és az arc mimikai izmainak beidegzéséért felelős. Az ízérzésért felelős chorda tympani nervus facialis idegből ágazik ki a dobüregben, az arcideg mastoidealis szakaszán. A chorda tympani a dobüregben csontos borítás nélkül, szabadon, fut hátulról előre a kalapács és az üllő hallócsontok között.  A tympanoplastica során a dobhártya felső-hátsó negyede mögött jutunk be a dobüregbe. A dobhártya dobgyűrűjének a felemelésével, rögtön a dobgyűrű alatt a dobüregbe nyíló chorda tympani kerül az utunkba.

A tympanoplastica és stapedectomia során a chorda tympani elhajtásával, eltolásával jutunk a dobüreg mélyebb területeire.  Sajnos chorda tympani néha megérzi ezt a beavatkozást és átmenetileg, ritkábban véglegesen károsodhat. Cholesteatoma műtétnél nem is szabad kímélni ezt az ideget, mert könnyen életveszélyes cholesteatóma recidíva forrása lehet. Ha a chorda tympani átvágásra kerül, akkor a végleges ízérzészavar alakul ki az érintett oldalon. Tapasztalati megfigyelés, hogy szerencsére, sok beteget nem is zavarja ez a ízérzés kiesés. Ennek az lehet az oka, hogy már az alapbetegség, a krónikus középfülgyulladás vagy a cholesteatoma eleve károsította az ízérző ideget, a chorda tympanit, ezért már a műtét előtt sem működött tökéletesen. Sajnos ízérzési zavar nem csak a chorda tympani ideg átvágásakor jelentkezhet. Sokszro már az ideg érintése is elég az ízérzési zavarhoz. Ebben az esetben viszont az esetek többségében az íz érzése egy idő után visszatérhet. 

 

A fülműtét, tympanoplastica utáni posztoperatív teendők

Fülműtét utánA fülműtét után javasolt a 24 órás ágynyugalom. A fülműtét utáni első posztoperatív napon, ha nincs szédülés, akkor a beteg mobilizálható. A fülműtét után éles fájdalom, posztoperatív fülfájdalom nem szokott jelentkezni. Ha a fülműtétet követő napokban fülfájdalom, fejfájás, jelentkezik, akkor ezek a tünetek komplikációra, műtét után szövődményre utaló jelek lehetnek. Ha zavartalan a fülseb gyógyulás, rendszeres kötéscsere javasolta. A fület a fülműtét utáni időszakban víz nem érheti. Fülműtétek után zavartalan posztoperatív szakaszban antibiotikum adására nem szokott szükség lenni. Szükség esetén lázcsillapító, fájdalomcsillapító adható. 

A tympanoplasticát követő egy hónapban kímélő életmód javasolt, a megerőltető fizikai terhelést kerülni kell. 

A betegek figyelmét fel kell hívni a rendszeres utógondozás és kontrolok jelentőségére. Az első hónapban hetente, a második hónaptól fél évig havonta kontrol javasolt. Egy év után évente legalább egy alkalommal mikroszkópos fülvizsgálat, hallásvizsgálat audiológiai vizsgálat javasolt. Nyitott technikával végzett tympanoplasticák után illetve radikális fülműtéteket követően a radikális üregben felgyülemlett keratin és fülzsír törmeléket mikroszkóp alatt rendszeresen el kell távolítani. Sikeres tympanoplastica után az esetek többségében egy idő elteltével úszhat a beteg, de ezt az operáló orvossal egyeztetni kell. Tympanoplastica (tympanoplasztika) után bizonyos esetekben „uszodadugó”, egyéni hallójárati védő illeszték, füldugó készítése javasolt.

 

Radikális üregben végzett tympanoplastica (timpanoplasztika, tympanoplasztika)

Radicalis fülműtétA radikális fülműtét során eltávolítjuk a hallójárat hátsó falát, és a hallójáratot egybenyitjuk az elfúrt mastoidális üreggel. A dobhártya és a hallócsontok is hiányoznak így a hangvezetés feltételei, a zárt dobüreg, a dobhártya és a hallócsontok hiányoznak. Emiatt a beteg hallása jelentősem romlik, (nagyfokú vezetéses halláscsökkenés) és a nyitott radikális üreg miatt a fület víz sem érheti. A legmodernebb fülsebészeti eljárással viszont a középfül helyreállítható, a radikális üregben végzett tympanoplastikával (tympanoplasztika, tipmanoplasztika).

Radikális üregben végzett tympanoplastica során a hiányzó hallójárati falat rekonstruáljuk, a dobhártyát és a hallócsontokat pótoljuk. Ezzel a fülműtéttel a hallás jelentősen javulhat, a beteg ismét uszodaképessé válik, ismét érheti víz a fület. Radikális üregben végzett tympanoplastica nagyon precíz műtéti eljárásnak kell, hogy legyen, mert ha hám marad az üregben, akkor a cholesteatoma recidiva esélye fennállhat. Ezért csak tapasztalt fülsebész végezzen a radikális üregben tympanoplasztikát.  

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS