Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 16 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Foglalkozási ártalom

Share

Hallószerv foglalkozási betegségei

zajártalomA különböző munkahelyeken, üzemekben több tényező károsíthatja a hallószervet. Az ototoxikus munkahelyi ártalmaknál két csoportot különböztethetünk meg: az adekvát és nem adekvát belsőfület károsító tényezőket.

Az adekvát foglalkozási ártalmak csoportjába soroljuk azokat az ingereket, amelyeknek célzottan a hallószervet és az egyensúlyozó szervet károsítják. Az adekvát foglalkozási ártalmak közvetlenül hatnak a hallószervre és a belsőfülre.

A nem adekvát foglalkozási betegség csoportba azokat a tényezőket, amelyek közvetlenül nem eredményeznek érzékszervi ingert. Ezek a belsőfület károsító hatások közvetve hatnak a hallószervre és vagy a véráram, vagy az idegrendszer közvetítésével (pl. intoxikáció ipari mérgekkel) fejtik ki belsőfülön a mérgező hatásukat.

EOtotoxikus belsőfül károsodászen két foglalkozási betegségcsoporton kívül ismerünk tényezőket, amelyek ugyan inadekvát ingerek, mégis bizonyos intenzitáson túl ingerként hathatnak a hallószervre és hatásukat ilyenkor közvetlenülfejtik ki (pl. a légnyomás változások, fronthatások, stb.).

Az adekvát belsőfül károsító ingerek — zaj és rázkódás — aránytalanul gyakrabban okozzák a hallószerv károsodását, mint az inadekvát károsító ingerek. Az inadekvát belsőfül károsító ingerek hatására a hallásártalom, halláskárosodás általában másodlagosan fejlődik ki, belsőfül idegek, illetőleg az egész szervezet megbetegedéséhez társulva. Az adekvát belsőfül károsító ingerekre a hallószerv ártalma az elsődleges, és általában csak izoláltan a hallószerv és az egyensúlyszerv károsodása alakul ki.

Így pl. heveny ototoxikus mérgezés esetén a hallószerv részéről megnyilvánuló tünetek a szervezet általános mérgezési tünetei mellett másodrendű fontosságúak. Intenzív hangbehatásra, zajra vagy erős hangra a hallószervi tünetek állnak előtérben és jutnak túlsúlyra, egyéb elváltozás gyakran nem is észlelhető.

Érdeklődjön rendelésünkről! Várjuk jelentkezését, hogy Önnek is segíthessünk!
SZEGEDI FÜLKLINIKA 
Tisztelettel
 
Dr.med.habil. Vass Zoltán
az orvostudomány kandidátusa
 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76    Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS


 
vissza az oldal elejére
 

s : idopont_keres }