Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 12 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Ototoxicitás

Share

Toxikus neuritisek, idegi halláscsökkenések

ototoxicitás halláscsökkenés okaA hallószerv gyógyszerrel, általános és ipari mérgekkel történő mérgezése károsíthatja mind a hallószerv (cochlearis készülék), mind az egyensúlyszerv (vestibularis készülék) működését. Az arzén, higany, nikotin, széndioxid, világítógáz, kinin, szalicilkészítmények, alkohol, botulin antibiotikumok (streptomycin, gentamycin) stb. belsőfület károsító ototoxikus hatása ismert.

Az ototoxikus szerek hatásmechanizmusa, patogenezise

idegi halláscsökkenésekBizonyos mérgek (kinin, arzén) affinitása az idegszövetekhez fokozott, emiatt ezek a szerek ototoxikus hatást fejthetnek ki a hallóideg és a Corti szerv területén. A szőrsejtek és a hallóideg toxikus károsodása ototoxikus hallásvesztést eredményez. Egyéb ototoxikus szerek, mérgek a belsőfül erekhez vonzódnak, ami miatt az ototoxikus hallószerv károsodás a belső fülben az idegvégződések táplálkozási zavarának eredményeképpen (toxikus spazmus), illetőleg toxikus vérzések következményeképpen alakul ki.

Ototoxikus szerek kórbonctana

érzékeny szőrsejtek, OTOTOXICUS károsodás Az ototoxikus betegségek kíséretében létrejövő károsodások az esetek többségében a ganglion spirálé sejtjeit, az idegrostokat és a szőrsejteket érintik.  Az ototoxikus elváltozások lényege a ganglionsejtek, a szőrsejtek és a hallóideg rostok degenerációja és atrófiája.

A belsőfül toxikus elváltozása a csiga alapkanyarulatában legkifejezettebb, ami miatt az ototoxikus károsodások leggyakrabban a magas hangokat érintik (basocochlearis halláscsökkenés).

Ototoxikus szerek okozta belsőfül tünetek

SZÉDÜLÉS ototoxicitásAz ototoxikus szerek károsító hatása alapján heveny belsőfül intoxikációt és idült belsőfül intoxikációt különböztetünk meg. A heveny mérgezés heveny labyrinthitis tipikus képét mutatja (fülzúgás, fülcsengés, halláscsökkenés, süketség, szédülés, bizonytalan járás és nystagmus).

A hallás egyes esetekben az ototoxikus szer abbahagyásakor teljesen, vagy részben helyreállhat (reverzibilis halláscsökkenés). Máskor viszont az ototoxikus halláskárosodás megmarad és teljes süketség, (siketség) valamint az egyensúlyszerv (vesztibuláris) működés teljes kiesése figyelhető meg (irrveverzibilis halláscsökkenés).

Az idült belsőfül intoxikáció lassan, hosszas lappangás után fejlődik ki, míg az ototoxikus anyagok, ototoxikus vegyszerek, kis adagjai évek során kerülnek be a szervezetbe. Ilyen krónikus toxikus hallószervi betegség volt régen az ólomipari munkások körében gyakran kialakult ototoxikus halláskárosodás. Ugyancsak ototoxikus károsító hatás figyelhető meg az idült maláriában szenvedő betegekben, akik rendszeresen szedtek kinint. A krónikus toxikus mérgezésnél a nagyothallás észrevétlenül fokozódik, néha megközelíti a süketséget. Az ototoxikus ártalom általában egyformán érinti mindkét hallószervet (kétoldali halláskiesés). Krónikus ototoxikus mérgezésnél spontán vestibuláris tünetek általában nincsenek. Vizsgálatok alkalmával az egyensúlyszerv (vestibularis végkészülék) csökkent ingerlékenysége tűnik fel.

Streptomycin ototoxicitásNagy jelentőségű a streptomycin és a gentamycin ototoxikus hatása, mivel ezt az antibiotikumot kiterjedten alkalmazzák a tuberkulózis (tbc) és sok egyéb fertőző betegség kezelésében. A streptomycin és a gentamycin ototoxikus hatását követően inkább a vestibularis működés károsodik, de súlyosabb fokú nagyothallás is bekövetkezhet.

A gentamycin és streptomycin toxikus hatása a vestibularis készülék ingerlékenységét, csökkent működését, vagy annak teljes kiesését okozza. Az egyensúlyszer károsodása többé - kevésbé maradandó jellegű.

Ototoxikus anyagok okozta belsőfül károsodások kezelése


fülzúgás gyógyszeres kezelésOtotoxikus gyógyszerek heveny mérgezéseinek a kezelésekor jó gyógyhatás érhető el olyan kezeléssel, ami toxikus anyagoknak a szervezetből történő kiürítésére irányulnak (bő folyadékbevitel, infúzió, hashajtó és izzasztó szerek, aerob folyamatok fokozása).

Idült ototoxikus gyógyszer és vegyszer mérgezés alkalmával oly rendszabályokat kell foganatosítani, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezetbe továbbra is mérgező anyagok kerüljenek (gyógyszerváltás, munkahelyváltás stb.). A szervezetbe került ototoxikus szereket és ototoxikus anyagokat általános kezeléssel és helyi kezeléssel kell eltávolítani. A méregtelenítő kezelés hatására a hallás javulhat, a panaszok (fülzúgás és szédülés) csökkenhetnek. 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS