Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 56 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Krónikus mesotympanalis középfülgyulladás

Krónikus mesotympanalis otitis media, mesotympanitis, otitis media suppurativa chronica mesotympanalis vagy tubotympanalis középfülgyulladás

Krónikus mesotympanalis otitis kórbonctana

mesotympanalsi otitis, lyukas dobhártyaA krónikus mesotympanalis középfülgyulladás, mesotympanitis esetében a kóros folyamat a nyálkahártyára korlátozódik, amelynek részéről a gyulladásos elváltozások különböző foka észlelhető. A krónikus mesotympanalis középfülgyulladás jellezmője a lyukas dobhártya, a centrális dobhártya perforációA krónikus mesotympanalis középfülgyulladásnál a dobhártya nyílásán keresztül látható nyálkahártya vérbő, megvastagodott, nem láthatók rajta kiemelkedések és egyenetlenségek. A dobüregi nyálkahártya hegesedés eredményeképpen dobüregi nyálkahártya színe gyakran szürkés-vörös, néha szürkés-fehér színű. 

Bővebben...

Krónikus, idült középfülhurut

Krónikus, idült középfülhurut, nyákos középfülgyulladás (otitis média catarrhalis chronica, otitis média adhaesiva), tympanosclerosis

Nyákos középfülgyulladás, hurutAz idült, krónikus középfül hurut esetében a fülkürt átjárhatatlansága miatt a középfülben vákuum alakul ki, ami miatt a dobüregben és a dobhártyán is maradandó változások alakulnak ki.

A kialakult krónikus gyulladás következményei a dobüregi letapadások, dobüregi összenövésekA krónikus, idült középfülhurut, nyákos középfülgyulladás első típusát krónikus idült középfülhurutnak, a második típusát pedig adhaesiv, összenövéses, folyamatnak nevezzük (tympanosclerosis).

Bővebben...

Koleszteatómás középfülgyulladás

Cholesteatomás otitis (koleszteatómás középfülgyulladás, otitis media suppurativa chronica cholesteatomatosa, epitympanitis)

Cholesteatoma lyukas dobhártyaA cholesteatomás otitisnél hasonló lyukszerű képződményt látunk, mint krónikus mesotympanalis otitisnél, ez azonban nem valódi lyuk, perforáció, hanem egy hámzsák szájadéka. Ennek a hámzsák szájadéknak két fő elhelyezkedését különíthetjük el.

Epitympanalisan, a dobhártya pars flaccidának (Shrapnell hártya) megfelelően, illetve a dobhártya hátsó negyedeinek a területén. Mindkét esetben pusztul a környező csont fala is. Ezért régebben ezt a perforációt széli, vagy marginális perforációnak hívták.

Bővebben...

Idült gennyes középfülgyulladás

Idült gennyes középfülgyulladás (otitis media suppurativa chronica, otitis média chronica purulenta). Lyukas dobhártya

idült gennyes középfülgyulladásAz idült gennyes középfülgyulladást, (otitis media suppurativa chronica) a dobhártya állandó perforációs nyílása (lyukas dobhártya) és makacs fülfolyás jellemzi. A fülfolyás állandóan észlelhető vagy a fülfolyás időszakosan visszatér, ismétlődik. A krónikus gennyes középfülgyulladásban a gennyürülés a fülből gyakran nem okoz nagy panaszokat, és alig nyugtalanítja a beteget. Az idült gennyes középfülgyulladásnál az állandó fülfolyás azért nem riasztja meg túlságosan a beteget, mert megszokottá válik számára. Kikérdezés alkalmával ezek a betegek gyakran nem is panaszkodnak fülbetegségre. Minden esetben csökkent a hallás (halláscsökkenés), de a krónikus gennyes középfülgyulladásnál a beteg gyakran csak abban az esetben megy orvoshoz, amikor már a nagyothallás nagyfokú.

Bővebben...