Dr. med.habil. Vass Zoltán • H-6724 Szeged Kálvária tér 16. • Előjegyzés: +36 70 63 555 76 • Tel: 06 20 397 4144 • studiomed@invitel.hu

Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 50 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Sinus cavernosus thrombózis

Share

Sinus cavernosus thrombózis

sinus cavernosus trombózis, sinus cavernosus thrombózisaA sinus cavernosus trombózisa (thrombosis) különállóan rendkívül ritkán fordul elő. A fertőzés a középfülből a canaliculi carotico tympanicin keresztül juthat a sinus cavernosus öbölbe. A sinus cavernosus az agyalapon egy tágult vénás öbölházat, amely a koponya alapon a sella turcica két oldala mentén helyezkedik el. Ezen a területen helyezkedik el a hormonális szabályozás központja, az agyalapi mirigy, a hipofizis (hypophysis). A sella turcica elhelyezkedésétől függően két laterális (oldalsó) sinus cavernosust, valamint superior (felső) sinus cavernosust különböztethetünk meg. A posterior, hátulsó sinus cavernosus közvetlenül a chiasma optica, (látóideg kereszteződése) mögött helyezkedik el.

Mindegyik vénás öböl, a külső agyhártya, (dura mater) kettőzetében fekszik. A sinus cavernosus összeköttetésben áll az arc, szájzug feletti területeiről származó vénákkal. A vena superior és a véna inferior ophthalmica kapcsolatot teremt az ékcsonti, és középső agyi vénákkal. Innen a vénás vér a nagy agyi sinusok felé vezet.

A sinus cavernosus körbeöleli a szimpatikus (sympaticus) agyi fonatokkal körbevett arteria carotis internát. Klinikailag nagy jelentőségű, hogy a sinus cavernosust körülveszi a III-as agyideget (közös szemmozgató ideg, Nervus oculomotorius), IV-es agyideget (sodorideg, Nervus trochlearis), VI-os agyideget (távolító ideg Nervus abducens), valamint az V-agyideg,  háromosztatú ideg (Nervus trigeminus) V/1. nervus ophtalmicus, V/2. nervus maxillaris ágait. 

A sinus cavernosus trombózisának helyi tünettana rendkívül gazdag. 

A sinus cavernosus trombózis tünetek oka: 

halálos háromszög, szemhéjcsüngés,veszélyes háromszögA sinus cavernous trombózis oka leggyakrabban fül orr gégészeti eredetre vezethető vissza. A fülészeti gyulladásokon túl sinus cavernosus gyulladás, orr eredetű is lehet. Az orr és a körülötte háromszög alakban elhelyezkedő bőrterületek vénás elvezetése a szem körüli vena ophtalmica, véna angularis anasztomózisain keresztül történik („halál háromszög”). Az orr körüli bőrterület vénás elvezetése bevezet a koponyán belülre, a sinus cavernosusba. Emiatt, egy orrkörüli bőrgyulladás, pattanás, furunkulus kezelés nélkül, akár halálos sinus cavernosus gyulladást és sinus cavernosus trombózist eredményezhet. A sinus cavernosus szövődmény elkerülése miatt nem szabad még egy egyszerű, ártalmatlannak tűnő gennyes pattanást sem piszkálni, nyomkodni.

 A sinus cavernosus tüneteinek az oka

exophtlamus oka, Sinus cavernosus trombózis1. A venae ophtalmicae elzáródása, amelyek a vért elvezeti a szemtől, szemhéjaktól és szemizmoktól 

2. A sinus cavernosusban és szomszédságában elhaladó idegek károsodnak (nervus abducens, nervus trochlearis, nervus oculomotorius, nervus trigeminus).

A leggyakrabban a jelentkező tünetek sinus cavernosus trombózise esetén: exoftalmusz (exophthalmus), a szemhéjak vörössége és duzzadása, duzzadt kötőhártya (chemosis), szemhéjcsüngés (ptosis), pupilla tágassága (mydriasis), szemideg gyulladás, látóideg gyulladás (neuritis optica). Az általános tünetek azonosak a sinus sigmoideus trobózisakor észlelhető tünetekkel. A kórjóslat korábban igen kedvezőtlen volt, minthogy a sinus cavernosus a műtéti beavatkozások számára hozzáférhetetlen. A penicillin megjelenése megváltoztatta ezt az állapotot. A sinus cavernosus thrombosisából a gyógyulás nagy penicillin adagok után már nem számít ritkaságnak. 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS