Hírlevél feliratkozás

Jelenleg 19 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Fülkürthurut

Share

Savós középfülgyulladás (SOM), heveny középfülhurut, fülkürthurut (otitis media catarrhalis acuta, catarrhus tubae auditivae)

fülkürthurut, A fülkürthurut (catarrhus tubae auditivae, inflamatio tubae auditivae) az egyik leggyakoribb, nem súlyos, de kellemetlen és hosszan tartó fülbetegség. A fülkürthurut, tubahurut, középfülhurut leginkább ősszel, télen és tavasszal jelentkezik.

A fülkürt, vagy Eustach féle kürt, az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. A fülkürt jelentősége, hogy kapcsolatot létesít a dobüreg és az orrgarat között, és minden nyeléskor kiegyenlíti a légnyomást a külső tér és a középfül, dobüreg között.

A fülkürt, tuba egészséges működése esetén a dobüregben és a külső fülben a légnyomás megegyezik.

Gyermekeknél a fülkürt laposabb szöget zár be, ezért nehezebben nyílik meg, mint felnőtt korban. Gyermekkorban a fülkürt porc is lazább, ami szintén a fülkürt átjárhatóságát gátolja.

fülkürt gyulladás tuba működés, A fülkürt zavarát megfigyelhetjük például repülés közben, gyors magasságváltozáskor. A fel- és leszálláskor gyakran nyomó feszültséget és dugulást érzünk a füleinkben, ha nem tudtuk kiegyenlíteni a légnyomást. Ezt gyakori nyeléssel, cukorszopogatással, rágógumizással el kerülhető.

Amennyiben náthásak vagyunk, repülés előtt ajánlatos az orrnyálkahártyáját lohasztó orrspray, orrcsepp használatával kezelni. Ha ezek a kísérletek nem sikeresek, akkor kialakulhat a heveny középfülhurut vagy fülkürthurut (otitis media catarrhalis acuta, catarrhus tubae auditivae). Az allergiás nátha, az allergia szintén okozhat középfülhurut, fülkürthurut betegséget.

A heveny fülkürthurut a középfül gyakori megbetegedése, amelyet általában nem kísér kifejezett általános szervezeti reakció.

A heveny fülkürt hurut oka

Tuba szájadék,A heveny fülkürthurut, középfülhurut, tubahurut az orrüregből és az orrgarat a fülkürt nyálkahártyájára ráterjedő heveny gyulladás következtében fejlődik ki. A fülkürt, tuba nyálkahártyájának gyulladása a fülkürt lumenének beszűküléséhez (tuba auditiva), illetőleg elzáródásához vezethet. Az orr ventillációs zavara miatt a gyulladásos folyamat ráterjedhet a középfül nyálkahártyájára is.

A fülkürt megbetegedéseinek, szűkületének és elzáródásának főbb okai: nehezített orrlégzés, orrpolip, duzzadt orrnyálkahártyahipertrófiás nátha (hypertrophiás nátha), orrsövényferdülés (septum deviatio) az alsó orrkagylók hátsó végeinek megnagyobbodása, középső orrkagyló tágulat (concha bullosa) orrmandula gyulladás (adenoid vegetació), a mandulák megnagyobbodása, orrgaratgyulladások, az orr melléküreg betegségek, meningocele nasi, orr idegentest.

Meg kell különböztetni a fülkürt tisztán mechanikus elzáródását (helyesebben a fülkürt szájadék elzáródását), amelyet a megnagyobbodott orrmandula (adenoid) vagy valamilyen orrdaganatok vagy orrgarat daganatok okozhatnak. Ebben az esetben a fülkürt elzáródása többé-kevésbé tartós. A fülkürt elzáródhat a fülkürt nyálkahártya duzzanata miatt is (reflux betegség). A fülkürt nyálkahártya úgy megduzzadhat, hogy a fülkürt falai akár össze is tapadhatnak. A fülkürt nyálkahártya duzzanat miatti fülkürt hurut általában átmeneti jellegű.

fülkürt működés, tubahurut, A dobhártya működése nagyfokú rugalmasságától függ. Ha a hang a dobhártyát kimozdítja eredeti helyzetéből, a dobhártya a rugalmassága miatt visszatér eredeti helyzetébe. Ennek előfeltétele, hogy a külső légnyomás és a dobüreg felőli nyomás egyenlő legyen. A dobüregben a légnyomás normális körülmények között állandó. Minden nyelés alkalmával megrövidülnek a lágyszájpad izmai (mm. levator et tensor palati mollis), amelyek egyben a fülkürt szájadékához is haladnak. A lágyszájpad izmok összehúzódásának az eredménye, hogy kinyílik és tágul a fülkürt szájadéka és levegő áramlik a dobüregbe. Ily módon állandóan felújul és cserélődik a dobüreg levegője, a dobüregi nyomás kiegyenlítődik.

A dobhártya akkor vesz fel új helyzetet, ha légnyomáskülönbség mutatkozik a külső és belső tér között. Ha a külső levegő nyomása nagyobb, a dobhártya behúzódik (valójában benyomódik), ha a dobüregben magasabb a nyomás, akkor a dobhártya kifelé domborodik.

Abban az esetben, ha a fülkürt elzáródik, akkor nem jut levegő a dobüregbe. Tartós fülkürt elzáródás esetében a dobüregben lévő levegő egy része (az oxigén) a hajszálerek útján felszívódik. A dobüregben vákuum keletkezik, ezért a dobhártya behúzódik. A dobüregben uralkodó vákuum miatt vérbőség alakul ki a középfül nyálkahártyájában. Ezt az állapotot nevezzük ex-vacuo vérbőségnek. A kis erek tágulata következtében, savó, vérplazma szivárog a dobüregbe. A középfülben emiatt híg folyadék (transsudatum) keletkezik, kialakul a savós középfülgyulladás, serorus otitis (otitis media serrosa acuta, SOM).

SOM, gyermekkori fülkürt zavar, A dobüregi nyálkahártya gyulladása esetén a savóhoz (transsudatum, SOM) gyulladásos sejtes elemek (exudatum) is keveredhet és megjelenik az akut gennyes középfülgyulladás.

A középfül hurutját morfológiai szempontból a savós izzadmány megjelenése jellemzi serorus otitis, savós középfülgyulladás, (otitis media serrosa acuta, SOM). A nyálkahártya duzzanata nem annyira kifejezett, hogy ráterjedne a dobhártyára. A dobhártya, áttetsző marad, viszont a felszíne enyhén erezetté, belövellté válik (radier erezettség). Ezek az erek a radiál erek, amelyek küllőszerűen futnak. A dobhártyán keresztül jól lehet látni a dobüregi folyadékot, mivel a levegőbuborékok rajzolata áttűnik a dobhártyán keresztül. A buburékok mozgása miatt a hallás a fejhelyzet változtatásával változhat. Ha már a transszudátumhoz exsudátum is keveredhetik, akkor már a nyálkahártya hurutos elváltozása is kialakult (nyákos középfülgyulladás, mukózus középfülgyulladás). A középfül váladéka tehát savós, ritkábban savós-nyálkás.

A heveny fülkürthurut tünetei

füldugulás, halláscsökkenés, A heveny fülkürthurutnál a beteg arra panaszkodik, hogy úgy érzi, mintha füle eldugult volna és a hallás csökkent (füldugulás, fülpattogás, fülkattogás, fülkattanás, fülroppanás), füle zúg. A halláscsökkenés mértéke függ a dobüregi vákuum mértékétől, dobüregi folyadék mennyiségétől és konzisztenciájától. A hallásromlás függ a dobhártyára és a hallócsont láncolatra nehezedő nyomástól. Fülkürthurutban a dobüregi izzadmány helyzetváltozása kapcsán gyakran észlelhető a hallás jelentős javulása vagy romlása. Ezt a betegek maguk is jelzik, és elmondják, hogy a fej helyzetének megváltoztatásakor a hallás hirtelen javul vagy romlik.

A halláscsökkenés további oka, hogy az erősen behúzódott dobhártya nyomás alatt tartja a hallócsont láncolatot. A heveny fülkürthurutnál jellegzetes vezetéses halláscsökkenés mutatható ki. A beteg közérzete alig változik: a panaszok a fül eldugulására és az belső hang megerősödésére (autofóniára) vonatkoznak (visszhangzik a feje). A heveny fülkürthurutra nem jellemző a fülfájdalom, csak enyhe, tompa nyomásérzés, teltségérzés a fülben. A hőmérséklet normális, esetleg egy kis hőemelkedés mérhető.

A betegek gyakran betegségük kezdetét összefüggésbe hozzák azzal, hogy víz került a fülükbe, mivel a fej mozgatása során a dobüregi folyadék helyzete is változik, így azt érzik, mintha " a fülben víz mozogna”. Ez a tünet rendkívül értékes a kórisme felismerése szempontjából. 

A heveny fülkürthurut vizsgálata

fülgyulladások, SOM, A heveny fülkürthurut mikroszkópos vizsgálata során jellegzetes a dobhártya behúzódása és a dobhártya színének jellegzetes megváltozása. A dobhártya színe függ az áttűnő dobüregi folyadék színétől. A fülkürthurutban a dobüregi folyadék színe, néha sárgás, zöldes, vagy pirosas. Abban az esetben, amikor a dobűri folyadék nem tölti ki a dobüreget, akkor jól látható a folyadék felső határa, fekete, illetőleg sötétszürke vonal képében. Az így látható rajzolat a fej helyzetének változtatásával változtatja az irányát, de mindig vízszintes marad. Ez a folyadék nívó valójában a dobüregi buborék széle.

A fülkürthurut tünete, hogy a dobhártya gyakran erősen behúzódott. A kalapács markolata ilyen esetben rövidebbnek látszik, minthogy befelé mozdul el. A fülkürthurut jellemzője, hogy a kalapács rövid nyúlványa kiemelkedik. A dobhártya redőinek rajzolata kifejezettebb, a fénykúp reflex eltűnik, vagy helyzete és nagysága változik. A dobgyűrő rajzolata élesen kirajzolódik és a radier erek jelennek meg.

A heveny fülkürthurut kórlefolyása

A heveny tubahurut, fülkürthurut helyes kezelés mellett néhány nap alatt gyógyul. A fülkürt átjárhatóságának helyreállása és a dobüregbe került levegő elősegítik az izzadmány felszívódását, valamint fülváladék kiürülését a fülkürtön keresztül. A dobhártya visszakerül eredeti helyzetébe és a hallás javul. A fülkürt általában magától is kinyílik, amikor csökken a gyulladás az orrban és orrgaratban.

Egy erőteljes orrfúvás után, mintegy megnyílik tuba és a középfül és helyreáll a hallás.

Kedvezőtlen viszonyok, illetőleg helytelen kezelés esetén a heveny fülkürthurut elhúzódhat és szövődmények alakulhatnak ki.

A heveny fülkürthurut kezelése

Orrspray, orrdugulás, fülkürthurutA heveny fülkürthurut otthoni kezelés célja a fülkürt, tuba átjárhatóságának helyreállítása és a dobüregi folyadék eltávolítása. A fülkürt átjárhatóságát gyógyszerekkel, főleg érszűkítő orrnyálkahártya lohasztó szerekkel tudjuk elérni. Az orrnyálkahártya és orrgarat nyálkahártyát, beleértve a fülkürt szájadékának nyálkahártyáját is orrspray használatával lohaszthatjuk le, húzhatjuk össze.

A heveny fülkürthurutban az orr átfúvása javítja a fülkürt átjárhatóságát, és lehetőséget biztosít a dobüregi folyadék felszívódására. Az arcüregek melegítése (meleg borogatás, solux kezelés, infralámpázás, aszpirin, homeopatia kezelés, kalcium, antihisztamin) elősegíti az izzadmány felszívódását.

Ha fülkürthurut hosszas kezelés után sem javul, akkor a kiváltó okot is kezelni kell, pl. orrmandulaműtét (adenotomia), orrsövény műtét (septum resectio, septum plasztika) vagy az orrpolipok eltávolítás (FESS műtét) is el kell végezni.

fülfelszúrás,  paracentézis, Ha dobűri folyadék nem szívódik fel a dobüregből, akkor akár a dobhártyát fel kell szúrni (paracentesis, myringotomia, fülfelszúrás, tympanocentesis), hogy a középfülben levő folyadék (transszudátum, vagy exsudatum) helyére levegő kerülhessen. A dobüreg felszúrása (paracentézis, fülkiszúrás) és átfúvás után a váladék kiürül, és a hallás javul. Ha a folyadék tartósan a dobüregben marad, akkor a dobüregi nyálkahártyában elszaporodnak a kehelysejtek, ami sűrű nyákot (mucint) termelnek. A dobüregi nyák hatására, a folyadék besűrűsödhet, a hallás romolhat és az izzadmány szervülhet (tympanosclerosis). Kialakul a krónikus a nyákos (mucosus) középfülgyulladás. A krónikus a nyákos (mucosus) középfülgyulladásban a dobüregben hallócsont és dobhártya letapadások jöhetnek létre (tympanosclerosis). A krónikus a nyákos (mucosus) középfülgyulladásban a halláscsökkenés maradandó jellegűvé válik.

Ezért a heveny középfülhurut kezelését nagyon komolyan kell venni, hogy elkerüljük a folyamat idültté válásának a veszélyét. A krónikus a nyákos (mucosus) középfülgyulladás, különösen gyermekkorban gyakori. Gyermekkori krónikus a nyákos (mucosus) középfülgyulladás esetén ventillációs tubus, szelepet kell a dobhártyába ültetni, hogy a dobüreg szellőzését megoldjuk. Felnőttkori krónikus a nyákos (mucosus) középfülgyulladás esetén, orrendoszkópos vizsgálattal, ki kell zárni az orrgarat (epiypharynx) daganatot (epipharynx tumor).

Érdeklődjön rendelésünkről! Várjuk jelentkezését, hogy Önnek is segíthessünk!
SZEGEDI FÜLKLINIKA 
Tisztelettel
 
Dr.med.habil. Vass Zoltán
az orvostudomány kandidátusa
 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76    Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 20 397 4144
 
Indulási cím:
IDŐPONT KÉRÉS


 
vissza az oldal elejére